Computerul de serviciu al col. de justiție Florin Talpan, juristul- șef al CSA „Steaua” București a fost percheziționat, fără mandat, de ofițeri ai serviciului secret al MApN. Col. Talpan a susținut că acesta este un abuz, pentru că i-au fost copiate documentele. MApN spune că a fost un control inopinat, iar ofițerii de contrainformații au găsit viruși în computerul col. Talpan.
Pe 27 noiembrie 2015, trei ofițeri ai serviciului secret al MApN, au dat buzna în biroul col. de justiție, Florin Talpan, consilierul juridic- șef al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București, și au început să-i cotrobăie în computer. Aceștia erau însoțiți de col. Nicolae Ungureanu, șeful structurii de securitate a CSA „Steaua” București.
Nu i-au prezentat motivul acestui control, legitimațiile de serviciu, delegația de control sau vreun mandat judecătoresc.
Col. Talpan sesizase, atât DNA, cât și miniștrilor Apărării, o serie de ilegalități comisie de gruparea din fruntea MApN conduse de gl. Cătălin Zisu, care conducea la acea vreme Direcția Administrativă și Servicii a MApN și coordona, din această poziție, activitatea CSA „Steaua” București.
Gl. Cătălin Zisu a fost până acum o lună șef al Comandamentului Logistic Întrunit (CLÎ) din MApN, funcție pe care a părăsit-o fiind cercetat de Secția pentru militari a DNA pentru o serie de lucrări fictive de extindere a Cimitirului Ghencea Militar, ce au generat un prejudiciu de peste 2,4 milioane de euro.
Timp de 22 de ani, gl. Zisu s-a bucurat de protecția oferită de înalți funcționari din MApN, în special din partea gl. Marian Hăpău, fostul șef al DGIA, serviciul secret al Armatei.
La momentul în care computerul col. Talpan a fost verificat, gl. Marian Hăpău era șef al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), care avea în subordine DCiSM.
Gl. Zisu s-a ocupat direct de coordonarea activității Clubului Sportiv al Armatei (CSA) „Steaua București încă din 2003, când conducea Direcția Administrativă și Servicii a MApN.
Din gruparea gl. Zisu au făcut parte comandantul CSA „Steaua” București, col. George Boroi, consilierul juridic, col. Ion Marian, din cadrul Direcției Administrative și Servicii a MApN, gl. mr. Gheorghe Mocanu, șeful Direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor din MApN.
Sesizări
După acest control, col. Talpan (foto) a întocmit un raport pe care l-a înaintat personal atât Comandantului CSA Steaua, col. George Boroi, cât și șefului structurii de securitate a CSA „Steaua” București, col. Nicolae Ungureanu, care participase la control, în care a solicitat să i se comunice „temeiul legal, motivul pentru care i-a fost copiat hardisk-ul și de către cine au fost preluate datele aflate în computerul de serviciu”, susțin surse judiciare pentru „Independent news”.
În Raportul nr. A 6464 din data de 7 septembrie 2015, col. Talpan a catalogat controlul drept un „abuz” și a invocat în sprijinul său o serie de articole din Statutul profesiei de consilier juridic.
Atfel, art. 37 prevede: „În scopul asigurării secretului profesional, actele și lucrările cu caracter profesional aflate asupra consilierului juridic, la domiciliul acestuia și la locul unde își exercită profesia sunt inviolabile”.
Conform art. 53, alin. 2: „Percheziționarea consilierului juridic, a domiciliului ori a locului său de muncă sau ridicarea de bunuri de la acesta nu poate fi făcută decât de procuror în baza unui mandat emis de judecător.”
Conform art. 38: „Raportul dintre consilierul juridic și persoana juridică pe care o asistă sau o reprezintă nu poate fi stânjenit sau controlat.”
Conform art. 39: „Consilierii juridici nu răspund penal, material, administrativ sau disciplinar pentru susținerile făcute oral ori în scris în fața instanței de judecată sau a altor organe, daca acestea sunt în legătură cu apărarea și necesare cauzei ce i-a fost încredințată”.
Citește și:
Col. Talpan a arătat în raport că „au fost încălcate prevederile Legii 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic și Statutul profesiei de consilier juridic”, motiv pentru care acțiunea îndreptată împotriva sa „este o altă formă de abuz care să mă împiedice să îmi îndeplinesc atribuțiile funcționale”.
El a avertizat că, „având în vedere presiunile exercitate” asupra sa este „în situația în care datele aflate pe hardisk să fie folosite în alte scopuri, existând posibilitatea de a se aduce prejudicii CSA Steaua București.”
Control inopinat
Răspunsul MApN la cele sesizate de col Talpan a venit abia în mai 2016 de la Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor a MApN.
Direcția era condusă la acea vreme (și este condusă și astăzi) de gl. bg. Gheorghe Mocanu, un apropiat al gl. Cătălin Zisu. Cei doi sunt vecini în localitatea ilfoveană Domnești, unde dețin în proprietate câte o vilă.
Din răspuns am aflat că, în 27 noiembrie 2015, „o comisie din cadrul DCiSM a desfășurat un control inopinat în domeniul protecției informațiilor clasificate la sediul CSA „Steaua” București.
Controlul a constata că computerul col. Talpan a fost infectat cu viruși, motiv pentru care a fost scanată rețeaua și i-a fost înlocuit sistemul de operare. Hardiskul vechi a fost distrus, nu înainte de a fi creată o copie a acestuia.
Procese cu Gigi Becali
Cu nouă luni înainte de acest control, în decembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pronuțase o sentință favorabilă CSA „Steaua” București, în dosarul în care MApN solicitase anularea mărcii înregistrate de Gigi Becali, după desființarea AFC Steaua.
Anterior, Tribunalul București respinsese cererea MApN, în 17 aprilie 2012, iar decizia a fost menținută de Curtea de Apel București, în 20 decembrie 2013.
În iulie 2016, MApN a notificat FCSB, FRF si LPF că folosesc abuziv numele Steaua si că se expun unui proces. În august 2016, Armata a pornit actiunea in instanță, solicitând despăgubiri de 36,8 milioane de euro, deoarece Clubul lui Becali ar fi folosit „abuziv și cu rea-credință” numele și palmaresul în perioada 2004- 2014.
În vara lui 2017, CSA a reînființat secția de fotbal a clubului, iar magistrații ÎCCJ au respins, în mai 2018, recursul intentat de Gigi Becali în privința recuperării mărcii „Steaua”. Decizia este definitivă, astfel că Becali nu mai are dreptul să folosească numele și emblema.