Gl. Cătălin Zisu, fost șef al Comandamentului Logistic Întrunit (CLÎ) anchetat în prezent de DNA militar în dosarul „Cimitirul Ghencea”, a fost cel care, în 2003, a stabilit din pix prețul subevaluat cu care CSA Steaua București i-a închiriat Stadionul Steaua lui Gigi Becali, au declarat „Independent news” surse judiciare, care citează o serie de sesizări și rapoarte întocmite, de-a lungul vremii, de consilierul juridic- șef al CSA Steaua București, col. Florin- Costel Talpan. În prezent, col. Talpan i-a solicitat ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, numirea în funcția de comandant al CSA Steaua București, dar a fost ignorat.
Tot gl. Zisu l-ar fi amenințat și pedepsit pe col. Talpan, pentru că a încercat să oprească aceste ilegalități, susțin sursele noastre.
Scandalul de corupție în care este implicat gl. Cătălin Zisu scoate la iveală fapte ale acestuia asupra cărora Justiția nu s-a pronunțat încă, deoarece acesta s-a bucurat, în 22 de ani, de protecția oferită de înalți funcționari din MApN, în special din partea gl. Marian Hăpău, fostul șef al DGIA, serviciul secret al Armatei.
În 2003, Cătălin Zisu conducea Direcția Administrativă și Servicii a MApN, care coordona activitatea Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București.
2003 este anul în care a fost demarată procedura de închiriere a Stadionului „Steaua” de către Fotbal Club Steaua București (FCSB), patronat de Gigi Becali.
O rezoluție a ministrului Apărării Naționale de la acea vreme, Ioan Mircea Pașcu, pusă pe Raportul nr. A 7605 din 27.11.2003, solicita ca tariful de închiriere să fie stabilit de către comisia de licitație, luîndu-se în calcul cheltuielile de admnistrare a imobilului, precum și fondurile necesare a fi investite de către cîștigătorul licitației.
Ioan Mircea Pașcu, ignorat
„Acest lucru nu s-a respectat. Tariful de închiriere a fost stabilit și impus de șeful Direcției Administrative și Servicii, gl. b Cătălin Zisu”, scrie col. Talpan într-un raport din aprilie 2017 către ministrul Apărării de la acea vreme, Mihnea Motoc, intrat în posesia „Independent news”.
Astfel, pentru o suprafață construită de 27.538 mp și suprafață teren 194.222 mp, închiriate conform HG 373/2003, s-a impus o chirie de doar 3.250 euro/lună (1500 lei/mp- n.red.).
În acest tarif nu au fost incluse fondurile pe care Gigi Becali trebuie să le investească (minim 250.000 de euro până la data de 7.01.2006).
Pe 23 decembrie 2003, lt. Florin- Costel Talpan, la acea vreme doar consilier juridic al CSA Steaua București, a înaintat comandantului Clubului, col. George Boroi, un raport prin care a solicitat refacerea caietului de sarcini, precizează raportul sus-menționat.
La scurt timp, consilierul juridic al Direcției Administrative și Servicii a MApN, col. Ion Marian, și cazarmarul-șef Neculai Hanganu, ambii subalterni ai gl Cătălin Zisu, ar fi făcut presiuni asupra lui Talpan pentru a aviza fără temei legal o altă procedură de stabilire a prețului de închiriere, care încălca HG 373/2003, după cum a scris Talpan în mai multe memorii înaintate miniștrilor Apărării.
„Sub presiunea Comandantului CSA Steaua, col. George Boroi și a șefului Direcției Administrative și Servicii, gl.b Cătălin Zisu s-a întocmit caietul de sarcini, auditat ulterior de către Direcția Audit Intern, fără a exista o bază de calcul realistă a valorii chiriei.
În prima licitație tariful de închiriere a fost stabilit la 13.000 euro/lună, astfel că baza de calcul a chiriei de numai 3.250 euro/ lună ridica numeroase semne de întrebare.
Talpan a fost amenințat de lt.-col. Ion Marian și col. George Boroi că, în cazul în care nu va semna baza de calcul va fi pus la dispoziție și chiar dat afara din Armată.
Din această cauză, col Talpan a semnat cu obiecțiuni. Acestea nu au fost luate în considerare, motiv pentru care a înaintat un raport comandantului CSA Steaua prin care a solicitat refacerea caietului de sarcini.
De asemenea, col. Talpan a solicitat recalcularea chiriei lunare, în baza instrucțiunilor legale în vigoare la acea dată, de către ofițeri de specialitate din cadrul Direcției Domenii și Infrastructuri a MApN”, au precizat sursele judiciare ale „Independent news”.
Amenințări
Potrivit acestora, pe 24 decembrie 2003, col. Talpan a fost chemat, după cum el însuși a susținut, la Direcția Administrativă și Servicii și amenințat de gl. Cătălin Zisu și consilierul juridic, lt.col. Ion Marian, cu radierea funcției de ofițer (consilier juridic) de la CSA Steaua și punerea la dispoziție, pe motiv că nu a executat ordinele lor.
De asemenea, col. Talpan nu a semnat nici contractul de închiriere, pentru că nu au fot luate în calcul obiecțiile sale, motiv pentru care a fost schimbat din Comisie. Toți cei care au semnat contractul de închiriere au fost avansați.
În perioada 24 decembrie 2003 – 10 ianuarie 2004, col. Talpan a fost pus la dispoziție.
Pe data de 7 ianuarie 2004, pentru că nu a fost repus în funcție, col. Talpan a făcut plângere la Parchetul Național Anticorupție. Pe 10 ianuarie a fost repus în funcție. Din acel moment și până astăzi, procurorii anticorupție, civili și militari, judecătorii și funcționarii anticorupție din MApN nu s-au atins de un fir de păr din capul gl. Cătălin Zisu. Până în februarie 2025. După 23 de ani.