Tinerii chestionați în ultimul sondaj al IRES au declarat într-o proporție covârșitoare că nu au încredere în partidele politice, procente mici fiind și în cazul Parlamentului și Guvernului. România are în acest an toate tipurile de alegeri.
„Încrederea în stat și instituțiile acestuia este scăzută și în rândul tinerilor, în concordanță cu tendința care se manifestă și la nivelul general al societății românești, cu precădere în ultimii 10 ani.
Încrederea instituțională este diferențiată în rândul tinerilor. Instituțiile executive și legislative din România se bucură de o încredere extrem de scăzută, în timp ce instituțiile totale (armata, biserica, poliția, serviciile secrete) se bucură de o încredere moderată spre ridicată. NATO și UE, dar și mediul universitar și societatea civilă au o încredere mai ridicată decât Președintele, guvernul sau Parlamentul României, semn că autoritățile publice de la nivel național au dezamăgit în raport cu așteptările publicului tânăr”, arată IRES, într-un material despre ultimul sondaj realizat doar cu tineri (persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani).
Potrivit casei de cercetări sociologice, în ceea ce privește instituțiile cu cea mai scăzută încredere sunt partidele (doar 4% dintre participanții la sondaj declară că au multă și foarte multă încredere în acestea), Guvernul și Parlamentul României (ambele creditate cu 9%) și instituția președintelui (11%).
„De aici derivă și încrederea scăzută în democrația românească, pe fondul unei Românii cu cote scăzute de predictibilitate, echitabilitate, independență și orientare către cetățeni, inclusiv către cei tineri”, menționează autorii.
Pe de altă parte, mediul universitar se află pe primul loc, fiind creditat cu multă și foarte multă încredere de 56% dintre tineri. Este urmat de Uniunea Europeană (51%), Armată (50%), NATO (50%).
Mijlocul clasamentului este ocupat de Biserică – în care au multă și foarte multă încredere 47% dintre tineri, ONG-uri (46%), marile companii din sectorul privat (42%), serviciile secrete (42%) și poliția (41%).
Două treimi cred că țara merge în direcția greșită
Potrivit datelor din sondaj, 68% consideră că țara merge într-o direcție greșită, în timp ce 28% consideră că merg într-o direcție bună. Datele arată că și încrederea în democrația din România prezintă unele probleme în condițiile în care 37% au precizat că au încredere „în foarte mică măsură/deloc”, în timp ce 39% au încredere „în mică măsură”. În schimb, încredere în mare măsură au doar 21%, iar 2% „foarte multă”.
Metodologia studiului este urmăîoarea; volumul eșantionului: 800 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ±3,5%. Perioada realizării anchetei: 9-14 martie 2024. Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Foto: Unsplash