Taxa pe stâlp, prevăzută în „ordonanța- trenuleț”, „descurajează semnificativ investiţiile în sectoare strategice, de interes naţional”, precizează Federaţia Patronală a Energiei (FPE), într-un comunicat de presă dat publicității luni.
Guvernul Ciolacu a anunțat reintroducerea așa-numitei „taxe pe stâlp”, un impozit de 1,5% pe valoarea construcțiilor speciale, măsură care va afecta companiile din toate sectoarele economice, de la energie și telecomunicații până la agricultură. Această măsură reînvie o taxă introdusă inițial în 2014 de guvernul Ponta și eliminată în 2017.
„Taxa pe stâlp” va afecta și proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră și va prelungi dependența României de importurile de gaze, inclusiv cele rusești.
Chiar în această perioadă sunt în derulare lucrările de construcţie pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie („jacket”). În luna octombrie, OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operator în cadrul proiectului Neptun Deep, a anunţat Bursa de Valori Bucureşti în legătură cu acest lucru.
După intrarea în vigoare a „taxei pe stâlp” costurile de construcției a structurii suport vor crește exponențial.
Instabilitate fiscală
Taxa încalcă și prevederile Legii offshore în materie de stabilitate fiscală, avertizează FPE.
Legea offshore prevede că regimul de redevențe și regimul fiscal specific existent la data de 1 ianuarie 2023 va rămâne același (nu se va modifica sub nicio formă în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri) pe întreaga durată de derulare a acordurilor petroliere.
Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participaţie de 50%.
Citește și:
Ce se întâmplă în 2025 cu pensiile, salariile bugetarilor și alocațiile copiilor
Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.
Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a 4,3 milioane de gospodării multiplicată de 30 de ori.
Investiții afectate
„Taxa pe stâlp” afectează creșterea economică per ansamblu.
„Această măsură descurajează semnificativ investiţiile în sectoare strategice, de interes naţional şi provoacă firmele să reducă locurile de muncă şi să pună presiune pe preţurile finale suportate de consumatori.
Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult şi pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporţional cu valoarea investiţiilor efectuate).
Impozitul, aplicat retroactiv asupra investiţiilor deja realizate, poate duce la scumpiri, reducerea consumului şi creşterea inflaţiei (…)
Impozitarea construcţiilor speciale poate afecta domenii-cheie, precum energia regenerabilă, producţia de gaze naturale şi infrastructura critică, limitând capacitatea ţării de a-şi atinge obiectivele de tranziţie energetică şi dezvoltare durabilă”, precizează comunicatul FPE.