Proiectul „Ordonanței-trenuleț” a fost pus oficial în dezbatere publică AICI de Ministerul Finanțelor.
Vă prezentăm cele mai importante prevederi ale acesteia, care se vor aplica în 2025.
1. Salariile bugetarilor rămân înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.
Prevederea se aplică și cazul demnitarilor, angajaților din primării, consilii județene și locale.
2. Sporurile și primele bugetarilor rămân la nivelul din noiembrie 2024.
Aceeași măsură se aplică și în cazul indemnizației de hrană.
3. Orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere.
Excepție face personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.
4. Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă.
Aici sunt incluse, într-un paragraf special, TVR și Radioul Public (angajații nu vor avea plătite nici orele suplimentare).
5. Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
6. Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară.
Excepție vor face cei cărora li se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
7. Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
8. Instituțiile și autoritățile publice nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
Măsura se aplică indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice,
Îngheață angajările la stat
9. Veniturile pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024.
Este vorba de indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut.
De asemenea, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024.
10. Toate angajările la stat vor îngheța, cu excepția posturilor unice vacante.
De asemenea, instituțiile vor trebui să se încadreze în bugetul aprobat în privința cheltuielilor de personal.
Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, unităților sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanțare.
Fără ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie
11. Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive se va realiza eșalonat.
Este vorba de acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025- 31 decembrie 2025
12. Bugetarii nu vor beneficia în 2025 ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
Această prevedere nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
Alocațiile copiilor nu vor crește
13. Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025.
Asta înseamnă că nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
14. O serie de indemnizații se mențin la nivelul din 2024.
Este vorba de indemnizațiile pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din Româmnia, Academiei de Științe Medicale din România.
15. Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
16. Reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, se vor acorda numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple.
De aceste facilităţi de transport beneficiază anumite categorii de persoane, cum ar fi cele care au luptat la Revoluție, judecătorii și procurorii.
Partidele pierd 25% din subvenție
17. Subvenția alocată de la Bugetul de stat partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.
18. Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Aceeași măsură se aplică și în cazul grefierilor și altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești.
19. Pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor nu se mai actualizează cu rata inflației.
La fel și pensiiile speciale ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare.
20. Pensiile nu mai cresc.
Valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
21. Valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale se mențin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024.
Este vorba de asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și, respectiv suma orientativă/medic specialist în asistența medicală stomatologică,
22. Valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student se menține la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.
23. Institutele de cercetare-dezvoltare care au înregistrat pierderi nu mai pot angaja ori să crească salariile în 2025.
Cele care au înregistrat profit pot majora cheltuielile de personal realizate în anul precedent, în limita unui indice de creştere a câştigului mediu brut lunar pe salariat, care să nu depăşească indicele de creştere a productivităţii muncii.
24. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va acorda prime didactice și prime de cariere profesionale pentru personalul administrativ din învățământul de stat, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
25. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați doar în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027. Același lucru și în cazul persoanelor defavorizate.
26. Banii pentru investițiile derulate prin programul „Anghel Saligny” vor fi transferați beneficiarilor în baza unor criterii de prioritizare aprobate prin hotărâre de Guvern. Același lucru se va întâmpla și în cazul proiectelor dezvoltate de Compania Națională de Investiții.
27. Studenţii beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția.
Reducerea se aplică la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ, pe tot parcursul anului universitar. Același lucru și în ceea ce privește mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul.
28. Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar.
29. Ministerul Afacerilor Externe poate utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.
Măsuri ce afectează mediul de afaceri
30. Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10%.
31. Facilitățile de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară vor fi eliminate.
32. Plafonul pentru microîntreprinderi va fi redus de la 500.000 de euro în prezent la 250.000 de euro, iar din 2026 la 100.000 de euro.
33. Se introduce impozitul pe construcții speciale.
El se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior (în 2025 la valoarea din 31 decembrie 2024), inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință.