Alegerile legislative din Groenlanda au produs un rezultat neașteptat. Demokraatit, formațiunea de centru-dreapta, a avut cele mai multe voturi și a obținut cel mai bun scor din istoria partidului, 30,3%. Ei sunt moderați când vine vorba de obținerea independenței față de Danemarca, dorind ca separarea să aibă loc gradual, pe o perioadă întinsă pe mai mulți ani.
Rezultatele din Groenlanda arată o cu totul altă poză față de precedenta legislatură. Partidul „Naleraq” s-a clasat pe locul al doilea, cu 24,8% din voturi. Formațiunea din opoziție este partidul care susține cel mai vehement separarea de Copenhaga.
Spre deosebire de democrați, Naleraq propune o secesiune rapidă și agresivă. Unul din punctele- cheie ale programului de guvernare este organizarea unui referendum în 2025 pe această temă.
Tot Naleraq este și partidul care dorește o colaborare cât mai apropiată cu Statele Unite. În contextul în care noul președinte american a anunțat în repetate rânduri că va dobândi Groenlanda într-o formă, sau alta, Naleraq și-a dublat scorul față de ultimele alegeri.
Citește și:
Arctica, confruntarea pentru viitorul planetei | ANALIZĂ
Formațiunea premierul Mute Egede, Inuit Ataqatigiit (IA), s-a clasat pe locul al treilea și va avea jumătate din mandatele deținute până la vot. IA este la rândul ei o grupare care dorește independența față de Danemarca.
Niciunul din partide nu a obținut majoritatea absolută în Parlament, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o coaliție. Liderul democraților, Jens-Frederik Nielsen, a declarat că este deschis să colaboreze cu oricare dintre partide.
Deși un teritoriu autonom cu doar 57.000 de locuitori, Groenlanda are o importanță strategică foarte mare. Atât abundența de resurse naturale, cât și poziționarea strategică, în Arctică, îi oferă multe beneficii. Tocmai datorită acestora a ajuns să fie râvnită de Trump, care vede potențialul insulei și a declarat chiar că nu exclude cucerirea ei prin forțe militare.