Artista Maria Tănase a fost și este un fenomen unic al muzicii românești. Muzica ei a variat de la cea tradițională românească la romanță, tango, chanson, operetă. până la teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră, de către Nicolae Iorga, în anul 1938 pentru felul în care fermeca publicul cu vocea sa puternică și expresivă. Interpretările sale pasionale și autenticitatea au făcut-o să fie iubită de publicul larg și să rămână în memoria colectivă ca o artistă excepțională.
Maria Tânase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București (azi zona Palatul Copiilor–Parcul Tineretului) și a crescut într-un mediu modest.
Comparată ca importanță cu Édith Piaf sau Amália Rodrigues, în cariera sa de aproape trei decenii, Maria Tănase a fost și a rămas admirată de milioane de oameni pentru originalitatea, vocea, frumusețea și carisma sa.
S-a iubit cu Constantin Brâncuși
Maria Tănase a avut o viață tumultoasă, plină de iubiri pătimașe și aventuri. Așa cum a fost și fascinanta poveste de dragoste cu sculptorul Constantin Brâncuşi. Ca mai toate iubirile acestuia, şi Maria Tănase era cu mult mai tânără decât maestrul: el avea 62 de ani, iar ea 25.
Povestea de dragoste tulburătoare a celor doi avea să se încheie după doar un an, însă conform biografilor celebrei artiste, aceasta nu l-a uitat niciodată pe Brâncuși, artistul fiind marea iubire a vieţii sale.
O altă poveste de dragoste a fost cu americanul Ben Smith, supranumit regele aluminiului, care o cere în căsătorie și îi propune să se mute în Statele Unite. Plecarea, programată în iunie 1940, ar fi însemnat fuga de război, dar Maria ajunge doar până în Italia, înainte de a se răzgândi și a se întoarce în țară.
La începutul anilor ’40, Maria Tănase devine indezirabilă pentru Garda de Fier, care îi distruge toate înregistrările din arhiva radioului, unul din motive fiind că „distorsionau folclorul românesc autentic”. Însă, realitatea arăta motive antisemite, îndreptate împotriva unor mentori sau apropiaţi ai artistei, precum folcloristul Harry Brauner – cel care a avut o contribuţie semnificativă asupra carierei şi repertoriului artistei – sau jurnalistul Stephan Roll, prietenul artistei.
A urmat o nouă idilă a artistei cu sculptorul Constantin Anghel, dar la scurtă vreme însă, relaţia celor doi s-a încheiat.
În perioada în care Maria Tănase cânta la Casa Capşa, îl cunoaşte pe jurnalistul francez Maurice Negre, de care se îndrăgosteşte pe loc, ei fiind, pentru ceva vreme, unul din cuplurile celebre ale capitalei. Însă Maurice Negre avea să fie arestat sub acuzaţia de spionaj, fiind apoi condamnat la 10 ani de închisoare.
Curtată de servicii secrete occidentale
Maria Tănase a fost curtată de multe servicii de spionaj, precum cel englez, francez şi german, iar conform unor istorici, există date conform cărora a făcut parte din grupul de agenţi al lui Eugen Cristescu, şeful Serviciului Special de Informaţii (SSI), din timpul Mareşalului Ion Antonescu – alături de Zaharia Stancu şi Mihai Beniuc – facilitând, se pare, unele schimburi de informaţii cu o serie de diplomaţi americani.
Cu o personalitate fascinantă, indiferent de regimurile sub care a fost nevoită să trăiască, Maria Tănase a fost o femeie liberă, care și-a trăit viața și a cântat cu pasiune, fără să-și refuze nimic. â
Vocea ei a răsunat pe scenele teatrelor și în casele oamenilor, iar melodiile sale au devenit imnuri ale sufletului românesc. De la cântecele de dragoste la cele tradiționale, Maria Tănase a lăsat o amprentă inestimabilă asupra muzicii românești.
Printre melodiile sale celebre se numără „Cine iubește și lasă”(1937), „Leliță cârciumăreasă” (1939), „Bun îi vinul ghiurghiuliu”(1938), „Doina din Maramureș”(1956), „Ciuleandra”(1956) și „Până când nu te iubeam”.
A cântat până a murit
La începutul primăverii lui 1963, aflată în turneu cu „Taraful Gorjului” la Hunedoara, Mariei Tănase i se face rău pe scenă, iar după analize se descoperă că suferea de cancer pulmonar.
După câteva zile de pauză, reia totuşi, turneul, timp de două săptămâni. Epuizată, îşi anulează apoi concertele, rugând-o pe Mia Braia, sora cântăreței Ioanei Radu, să o suplinească. Pe 2 mai ajunge în București, fiind internată de urgenţă.
Maria Tănase moare pe 22 iunie 1963, cu trei luni înainte de a împlini 50 de ani. Mulțimi de oameni au umplut străzile Bucureștiului la aflarea teribilei vești, pentru a o comemora pe cea care a fost și a rămas inegalabila Pasăre Maiastră a muzicii românești.