Cristian Vintilă, un fost înalt funcționar guvernamental din România, condamnat la 4 ani de închisoare, în SUA, pentru ”conspirație pentru uciderea unor ofițeri ai SUA și acordarea de sprijin material și financiar unei organizații teroriste străine” a primit licență de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru furnizarea de gaze naturale gaze către consumatorii casnici și non-casnici, conform Hotnews.
Firma Evosmina SRL, deținută de Cristian Vintilă, are o vechime de 4 ani și figurează cu un singur angajat. Până în luna aprilie, principalul obiect de activitate era consultanța în afaceri, potrivit datelor de pe Termene.ro. În martie 2024, Evosmina și-a schimbat obiectul principal de activitate, devenind firmă de „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte”, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe 13 mai. Compania a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 650 mii lei și profit de 555 mii lei.
Potrivit datelor de pe Termene.ro, Cristian Vintilă deține participații și la IBN Energy, o firmă înființată de câteva luni, cu obiect de activitate „comercializarea energiei electrice”. Aici deține 10% din acțiuni, alături de Luca Mihai Tudor și Rebeca Salomeea Spiridon, notează Hotnews.
Cristian Vintilă între SRI, Viorel Hrebenciuc și Rezervele de Stat
Vintilă este unul dintre cei doi cetățeni români arestati la sfâșitul anului 2014 în Muntenegru, sub acuzatia că încerca să vândă arme unei grupări teroriste din Columbia. Conform jurnalistului Alex Costache, Vintilă a fost unul dintre consilierii lui Viorel Hrebenciuc la Camera Deputatilor. În declarația de avere a acestuia se arată că, înainte de a fi consilier parlamentar, a deținut funcția de director general al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat.
Potrivit publicației online bacău.net, Cristian Vintilă a absolvit în 2012 cursurile Academiei Naționale de Informații (SRI) cu specializarea în Științe Militare și Informații.
Între 2000 și 2008, Vintilă a fost consilier judetean PSD în cadrul CJ Bacău, iar între 1998 și 2005, director general al Barter Group SRL, singura firmă în care fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a figurat ca asociat. În 2009, Vintilă a fost plasat în functia de director al Rezervelor Naționale, instituție în care a activat până În 2013.
În decembrie 2014, Cristian Vintilă, care atunci avea 44 de ani, a fost arestat în Muntenegru, alături de un alt român, Virgil Flaviu Georgescu, și italianul Massimo Romagnoli, un fost deputat în partidul lui Berlusconi. Ei au fost puși sub acuzare pentru intenția de a vinde arme în valoare de 15 milioane de dolari unor agenţi americani sub acoperire, care pretindeau a fi rebeli columbieni. La momentul reținerii, Cristian Vintilă era inspector în Comisia de Control Armament din subordinea Guvernului României, scria Adevărul.
Ulterior, Vintilă a fost inculpat în cadrul unui proces al Districtului de Sud din New York, iar pe 9 februarie 2018, a fost condamnat pentru conspirație în vederea uciderii unor ofițeri ai SUA și acordarea de sprijin material și financiar unei organizații teroriste străine. În proces s-a dezvăluit că, în perioada iunie 2013 – mai 2017, Vintilă a intenționat să furnizeze arme, servicii financiare și consiliere pentru gruparea marxist-teroristă columbiană FARC.
A fost condamnat la 48 de luni de închisoare. În iunie 2018 a fost transferat în custodia ICE, iar în august 2018 a fost expulzat în România. Aceste informații apar într-un comunicat oficial al Serviciului Vamal și de Imigrare al SUA (ICE), parte a Homeland Security.
În CV-ul său mai este menționată și diploma de master de la Academia de Informații Mihai Viteazul (SRI), și o diplomă obținută în 2010 de la Academia de Poliție.
Foto: Evz.ro