Cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din Diaspora, vor decide duminică, 20 octombrie, prin referndum, dacă sprijină modificarea Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Realitatea.md.
Referendumul are loc în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în care Maia Sandu speră să obțină un nou mnadat.
În contextul procesului de aderare inițiat în decembrie 2023, când statele membre UE au aprobat deschiderea negocierilor, Moldova își reafirmă dorința de a face parte din comunitatea europeană. Obiectivul referendumului din octombrie este confirmarea sprijinului popular pentru acest pas.
Actele adoptate în cadrul acestui plebiscit vor avea putere juridică pe tot teritoriul țării, după avizul Curții Constituționale.
Cum votează moldovenii din România
Cetățenii moldoveni din România vor putea vota la una dintre cele 16 secții deschise pe teritoriul țării noastre, între orele 7:00 și 21:00.
Buletinul de vot va include textul propunerii de modificare a Constituției și întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, cu opțiunile „DA” și „NU”.
Pentru a vota, este necesar un act de identitate moldovenesc, fie buletinul, fie pașaportul, chiar și dacă acesta a expirat.
În plus, de pe 30 septembrie până pe 13 octombrie, cetățenii își pot verifica datele în listele electorale la biroul secției de votare, solicitând corectarea sau actualizarea informațiilor dacă este nevoie.
Secții de votare
Pentru a identifica secția de vot, cei interesați pot accesa site-ul Comisiei Electorale Centrale sau platforma verifica.cec.md, unde, introducând adresa de domiciliu, se poate afla secția corespunzătoare.
Este de reținut că dacă un alegător nu figurează pe lista de bază, dar deține un act de identitate care atestă că locuiește în aria respectivă, va fi înscris pe o listă suplimentară și va putea vota.
De asemenea, dacă ora de închidere a secției se apropie, iar persoana este deja în incintă la 21:00, aceasta își va putea exercita dreptul de vot.
Dacă referendumul este aprobat, obiectivul de integrare europeană va fi consfințit în Constituție ca un „obiectiv strategic” pentru Republica Moldova, fiind necesară majoritatea voturilor exprimate pentru validare. Menționăm că al doilea tur de scrutin nu este prevăzut.
Republica Moldova a făcut oficial demersul de aderare la UE pe 3 martie 2022, alături de Georgia și la scurt timp după Ucraina. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei statutul de candidat la aderare, iar în decembrie 2023 s-a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor.