The Concept a publicat Analiza pieței imobiliare din România. Raport Trimestrial T2 2024. „Influențată de accesul la finanțare, încrederea populației în economie, stocuri vs. ocuparea acestora și, nu în ultimul rând, decizii politico-administrative, piața de locuințe funcționează în cicluri care se succed cu regularitatea unui ceas.” (Daniel Tudor, CEO & Founder The Concept)
Iată opt detalii importante de care să ții cont dacă dorești să cumperi un imobil în București sau alte orașe mari din țară.
1. În valoare reală, ajustată cu inflația, prețul mediu al locuințelor din România s-a apreciat cu 47,3% în comparație cu 2014, nivelul minim de la care a pornit noul ciclu imobiliar în care ne aflăm, mult mai puțin decât valoarea de 125,5% înregistrată în cifre absolute, valoare care crează percepția că imobiliarele au crescut nesustenabil.
2. Indicele Puterii de Cumpărare scade în al 2-lea trimestru al anului 2024 la valoarea minimă a ciclului imobiliar actual, mai exact un român cu salariul mediu are nevoie de 1,52 salarii pentru un metru pătrat de locuință. Indicele Puterii de Cumpărare este calculat ca raport între salariul mediu și prețul mediu pe metrul pătrat și ne arată de câte salarii avem nevoie pentru a achiziționa un metru pătrat de locuință.
A crescut numărul tranzacțiilor imobiliare
3. Numărul unităților individuale tranzacționate înregistrează o revenire atât la nivel național, cât și în Capitală. După o primă jumătate a anului 2023, în care s-au înregistrat puține tranzacții, cumpărătorii au început din nou să fie activi, unitățile tranzacționate la nivel național au crescut cu 16,1%, iar în capitală 21,9%.
4. Randamentul brut al investițiilor din București rămâne în perioada analizată (trimestrul 1/ 2024) în continuare cel mai mare din țară. Apartamentele cu două camere aduc în medie un randament brut de 7,1%, garsonierele 6,4% și apartamentele cu două camere 6,9%.
5. Dacă privim evoluția prețurilor prin lentila câștigului salarial mediu la nivel de țară, imobilele au devenit cu 17,9% mai ieftine față de anul 2014. În tot acest timp, salariul mediu net a crescut cu 174,6%, raportat în euro, și 207,4% în lei.
6. Bucureștiul are în continuare cele mai accesibile prețuri raportate la câștigul salarial mediu Indicele Puterii de Cumpărare este de doar 1,28. Capitala este urmată de Timișoara – 1,33, Iași – 1,63, Constanța – 1,76, Oradea 1,9, Brașov – 1,96, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,3.
Jumătate din locuințe se cumpără cu credit
7. Românii au un apetit în creștere pentru credite. La nivel național, 52% dintre locuințe au fost cumpărate cu ajutorul unui credit ipotecar, o valoare obișnuită pentru perioada dinaintea începerii războiului din Ucraina.
8. Clasamentul profitabilității se păstrează, iar Constanța, Brașov și Iași se poziționează la un randament mediu brut de încadrat între 5 și 6 procente, Timișoara aproximativ 5%, iar Cluj-Napoca aproximativ 4 procente
(Date INS și Imobiliare.ro, prelucrate de The Concept, Foto: renderistic.com)
================
Alte subiecte de interes:
VIDEO | 76% din clădirile de birouri din Europa riscă să fie expirate până în 2030
Construcția de case și apartamente, în scădere vertiginoasă
De ce e importantă chestiunea locuințelor în SUA și de ce va conta în alegerile prezidențiale
================