Zilele de Crăciun mi le-am petrecut citind „Organizatorii de vieți”, o carte lansată de curând de Lavinia Stan, coach acreditat internațional și mamă a șase copii, care a dedicat ani din profesia sa lucrului cu mamele din țară și din afara ei pe subiecte care țin de creșterea și educarea copiilor.
În perioada pandemiei a avut o apariție consistentă la Școala din Familie, emisiune a televiziunii Trinitas.
Lavinia Stan a scris o carte esențială pentru toți părinții care doresc să îmbrățișeze responsabilitatea creșterii copiilor nu ca pe o povară, ci ca pe o oportunitate de a se conecta mai profund cu aceștia. Ca o notă personală, aș adăuga faptul că niciodată nu e prea târziu pentru ca un părinte să adopte această perspectivă.
Personal, am găsit această carte extrem de utilă pentru modul în care mă raportez la creșterea celor trei copii din familia noastră. Nu sunt un mare fan al cărților de parenting, dar mă atrag mai degrabă principiile esențiale pentru o educație reușită a copiilor, fără a urma o rețetă de tip american. Cartea propune, mai degrabă, un sistem de bune practici pentru creșterea copiilor de azi și nu numai. Menționez acest lucru deoarece, în unele momente, cartea mă trimite la propria-mi copilărie.
Iată căteva idei care mi-au reținut mie atenția:
1. Probleme vs soluții?
Pentru a ne descurca mai bine ca părinți, este esențial să ne împrietenim cu soluțiile și să nu ne atașăm de probleme. Această abordare pozitivă ne ajută să vedem dincolo de dificultăți și să ne concentrăm pe ceea ce putem face pentru a îmbunătăți situația.
2. Ne sacrificăm ca parinți?
Lavinia Stan subliniază că în fiecare persoană există mult mai mult decât ceea ce se vede la prima vedere. Este responsabilitatea noastră să descoperim cine sunt cu adevărat copiii noștri și să le recunoaștem potențialul. În acest sens, ea vorbește despre momentele de sacrificiu care sunt inevitabile în procesul de creștere a copiilor. Acceptarea acestor momente ne pregătește mental și ne oferă o putere mai mare de a depăși dificultățile.
„Stau lângă tine atâta timp cât ai nevoie și chiar un pic mai mult, până îți găsești calea și calci singur pe ea.” Această idee reflectă sprijinul necondiționat pe care un părinte ar trebui să-l ofere copilului său.
3. Avem sau nu resurse infinite de răbdare?
În viziunea autoarei, răbdarea nu este o resursă care se activează de la sine, ci o abilitate pe care trebuie să o cultivăm. Asemenea iubirii, răbdarea necesită o alegere conștientă. Cu răbdare, etapele creșterii copiilor se desfășoară natural, iar noi putem învăța să vedem binele și frumusețea din fiecare copil.
Răbdarea este o energie-resursa, adica este in noi, este acolo, este in dotare, dar nu se activeaza de la sine. Nu este un impuls, nu este ca foamea sau ca setea. Rabdarea este ca iubirea. O simti daca dorești sa o simti, daca nu decizi sa ii intorci spatele, sa o ignori. Rabdarea este ca pacea interioara. O simti daca decizi sa o accesezi.
4. Ce e mai eficient în locul unei poliloghii?
Cartea ne provoacă să ne imaginăm cum ar fi dacă am învăța să transmitem mesajele potrivite copiilor noștri la momentul potrivit. Să renunțăm la lecțiile interminabile de viață, în favoarea unor mesaje cheie. Aceasta ar putea contribui la dezvoltarea abilităților lor de a face alegeri în viață cu claritate și de a naviga prin situații dificile.
Mintea lui ar avea ocazia sa adune incet-incet mici înțelepciuni de viata care ar lucra spre binele lui, spre câștigarea clarității de care toti avem atat de mare nevoie ori de cate ori suntem pusi in situatii de viata necunoscute sau cand trebuie sa facem o alegere.
5. Cel mai bun exemplu pentru copii sunt chiar părinții
Provocarea pe care ne-o lansează Lavinia Stan e aceea de a ne îmbunătăți propria viață, deoarece calitatea vieții noastre influențează direct dezvoltarea copiilor. Când ne străduim să obținem mai mult și mai bun, le oferim copiilor un exemplu de ambiție și progres.
Lavinia Stan reușește să ne inspire să privim parentingul ca pe o călătorie de lungă durată, plină de oportunități, iar ideile sale bazate pe propria ei experiență ca mamă ne pot ghida pe acest drum. Nu de alta, dar Lavinia a scris această carte după 25 de ani de creștere a proprilor copii.
În concluzie, aş spune că „Organizatorii de vieți” poate fi considerată atât o carte despre FRUMOS, cât şi despre CALITATE. Probabil că cititorii se pot împărți în două tabere. Eu aleg FRUMOSUL, fie că este vorba despre abilitatea părinților de a observa și cultiva potențialul fiecărui copil sau despre estetica pe care o imprimăm universului familiei noastre și care este esențială în devenirea copiilor noștri.
Cartea poate fi comandată AICI.