Istoria are un dezvoltat simț al umorului ce frizează tragi-comicul. Anul acesta, alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie pică tot în Duminica orbului, a șasea duminică după Paști.
În urmă cu 35 de ani, pe 20 mai 1990, tot în Duminica orbului, românii abia ieșiți din bezna comunismului, îl votau cu ochii închiși pe Ion Iliescu, într-o proporție covârșitoare, în alegerile prezidențiale.
Întâmplarea face ca, după mai bine de trei decenii, FSN să fie un actor electoral la fel de important. Alianța PSD- PNL este o reîncarnare a monstrului politic care a înghițit România în 1990 și a ținut-o captivă decenii.
Noul FSN este un organism upgradat, pentru că a reușit să înghită și PNL, partid care, în 1990, părea că nu fusese acaparat de neo-comuniști.
Dacă mă uit la ultima săptămână de campanie electorală din București constat, cu amărăciune, că metehnele anilor ’90 nu ne-au părăsit.
Metodele securistice de propagandă electorală sunt la loc de cinste când trebuie să dai în cap unui element reacționar periculos. „Nicușor Dan, colaborator al Securității”, un scandal prefabricat, seamănă foarte mult cu manipulările din campania electorală nouăzecistă.
Spre deosebire de acum 35 de ani, mizeriile astea securistice nu mai prind. Electoratul miroase când cineva vrea să-l păcălească, cu atât mai mult cu cât alegătorii din București nu mai sunt orbi. Sunt informați și au discernământ.
Totuși, agitația unora de a-i da în cap unui candidat independent merită semnalată. Pare că Florian Coldea a predat butoanele Statului paralel unuia care aplică aceleași rețete. Oricine ar fi la pupitru astăzi nu pare foarte inteligent.
În plus, trebuie să fii naiv să crezi că mazilirea lui Coldea e o însănătoșire a democrației românești. Din păcate, e doar o reașezare de forțe într-un an electoral cu cinci rânduri de alegeri. Noii Stăpâni ai butoanelor aplică aceleași metode de control securiste și nedemocratice. Alegerile sunt reglate în continuare „din pix” (sau, mă rog, din soft), la fel cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale de acum 15 ani. Pe principiul stalinist ”Nu contează cine votează, contează cine numără!”
STS e implicat în procesul electoral, așa cum se întâmplă în democrațiile bananiere. Așa se întâmplă întotdeauna când ai politicieni de proastă calitate, corupți și nepregătiți, când ai un stat şubred în funcţiunile sale esenţiale şi o administraţie publică politizată în exces. Elementele militarizate ale statului preiau controlul.
În 1990, după alegerile din Duminica orbului, intervenția instituțiilor de forță în jocul democratic a adus minerii la București. Ce se va întâmpla de această dată?