Generalul cu patru stele Ştefan Dănilă, şef al Statului Major General al Armatei Române în perioada 2011-2015, a făcut referire la o serie de „imperfecţiuni şi defecţiuni” la nivelul Direcţiei de Contraspionaj şi de Securitate Militară (DCiSM) a MApN, când a fost întrebat, într-un interviu pentru News.ro, dacă „există pericolul ca o parte din forțele armate sau servicii să dea o lovitură de stat” în favoarea lui Călin Georgescu.
Direcția de Contraspionaj și Securitate Militară (DCiSM) este parte din Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), serviciul secret al MApN.
Reproducem cel mai important pasaj din interviu:
„Matei Udrea: Deci, spuneţi dumneavoastră că nu credeţi în existenţa acestui pericol, ca o parte din forţele armate sau din servicii să se ralieze, pur şi simplu, unui personaj care vrea să dea o lovitură de stat?
Ştefan Dănilă: Cu toate imperfecţiunile şi defecţiunile din partea Direcţiei de Contraspionaj şi de Securitate internă, cu toate aceste defecţiuni pe care eu le-am constatat în ultimul timp, nu cred că este posibil să se coaguleze forţe care să fie împotriva Statului român, să fie de partea lui Călin Georgescu! Dar persoane, indivizi care să fie de acord cu el, care să-l voteze, probabil că sunt!”
Gl. Ștefan Dănilă nu a precizat despre ce defecțiuni este vorba.
Fost ofițer DGIA, apropiat de Georgescu…
DGIA este singurul serviciu secret care nu a avut reprezentanți în ședința CSAT de anul trecut, care a luat decizia desecretizării rapoartelor referitoare la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Serviciul secret al Armatei a fost menționat în legătură cu Călin Georgescu în contextul publicării informațiilor despre Bogdan Vacusta.
Într-un răspuns pentru Digi24.ro din 13 februarie 2025, Ministerul Apărării a admis că Bogdan Vacusta, unul dintre apropiații lui Călin Georgescu, a fost angajat în structurile Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) între 2002 și 2015.
Bogdan Vacusta a înființat, alături de Călin Georgescu și Ovidiu Hurduzeu, Asociația „Pământul Strămoșesc”. El ocupa în 2024 poziția de director de dezvoltare în cadrul Asociației.
Informațiile despre Bogdan Vacusta și implicarea lui în Asociația Pământul Strămoșesc au fost publicate încă din anul 2022 de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele (în podcastul „Judecata de Acum”).
… de Rusia…
O investigație publicată de „Adevărul” a devoalat legăturile lui Bogdan Vacusta cu Rusia.. Investigația a fost publicată în contextul perchezițiilor efectuate de procurori marți, 11 februarie, la sediul Asociației „Pământul Strămoșesc”.
Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de „Adevărul” din Marea Britanie, pe vremea când era ofițer al DGIA/MApN, Bogdan Vacusta a locuit o perioadă la Londra și a înființat, în 2013, firma Elco Management Ltd, deși îi era interzis prin legea românească să dețină o societate comercială. Aceasta a fost dizolvată în martie 2016.
În aprilie 2013, Bogdan Vacusta a participat la o conferință alături de zeci de oficiali și bancheri ruși. Este vorba de evenimentul Horasis Global Russia Business Meeting, desfășurat la Limassol, în Cipru. Potrivit unei fotografii postate pe Internet, Bogdan Vacusta a fost trecut drept manager al firmei Elco Construct din Turkmenistan.
Conform prezentării post-eveniment făcute de către organizatori, „Global Russia Business Meeting a prezentat o excelentă pentru liderii de afaceri să discute rolul important al Rusiei ca o forță conducătoare în economia mondială. Structurile politice, sociale și economice ale Rusiei sunt cu siguranță într-o schimbare majoră. Participanții au examinat economia Rusiei în termeni de strategii de creștere, inovație, tehnologie, resurse naturale, responsabilitate socială și mediu”.
… și de gen. Marian Hăpău
Surse militare au declarat „Independent news” că Bogdan Vacusta „a absolvit Academia SRI și a venit direct la DGIA în 2002, pe loc rezervat”.
„E din Cîmpina. A făcut liceul militar. E un tip foarte inteligent. A fost apropiat de Călin Georgescu. De câțiva ani relația lor s-a rupt. A fost apropiat de gen. Marian Hăpău, fostul șef al DGIA, care l-a folosit în misiuni ultrasecrete. El a fost in legatură cu rusii si a fost folosit în misiuni la Londra”, au punctat sursele citate.
Într-o postare pe TikTok, Dan Andronic (Evenimentul zilei) a spus că Bogdan Vacusta a trebuit să plece din MApN pentru că „erau suspiciuni privind relația sa cu zona rusească”.
Ulterior, conform lui Andronic, Bogdan Vacusta a ajuns la Londra, unde a colaborat cu un oligarh rus. „Bogdan Vacusta a făcut un masterat la Moscova în criptomonede, după care s-a întors la Londra și apoi a revenit în România. Este un personaj cu ramificații în zona Moscovei”, a spus el.