Gen. Silviu Predoiu, fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a criticat vehement numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI, subliniind că decizia președintelui Traian Băsescu a încălcat flagrant normele statutului militar.
„Numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI a încălcat grav, flagrant norme scrise și nescrise ale statutului militar. A încălcat o normă, cea mai gravă, care spunea clar că nu ai voie să numești pe cineva într-o funcție prevăzută cu un grad mai mare cu două trepte decât cel pe care îl are personajul”, a declarat, la Canal 33, gen. Silviu Predoiu.
El a explicat că, la momentul numirii acestuia, Florian Coldea era maior și, conform regulilor, ar fi putut fi numit cel mult general cu o stea.
„Florian Coldea era maior, putea fi numit în cel mai bun caz general cu o stea, adică poate șef de serviciu, șef de direcție, o direcție mai mică, în niciun caz pe o funcție de general cu patru stele, ca cea de prim-adjunct. La momentul respectiv, Florian Coldea avea nouă ani de când terminase Academia, într-un serviciu în care ne spune că durează opt-zece ani ca să devii independent ca ofițer,” a spus fostul șef SIE.
Impact asupra SRI
Fostul șef SIE a concluzionat că numirea lui Florian Coldea a încălcat toate cutumele și a avut un impact profund negativ asupra SRI, reflectând interesele politice care au prevalat asupra regulilor instituționale și profesionalismului militar.
În opinia sa, decizia de promovare a lui Coldea a fost, în opinia lui Silviu Predoiu, un act politic al lui Traian Băsescu, care a dorit să demonstreze o ruptură față de trecutul fostului președinte de colaborator al fostei Securități, sub numele conspirativ „Petrov”.
„Ce a făcut dumnealui a fost o rupere clară față de un trecut, de care constatăm astăzi că era mult mai legat decât ne-am fi închipuit, fără să țină cont ce înseamnă asta pentru SRI”, a punctat Predoiu.
El a subliniat că această numire a avut un impact uriaș asupra SRI.
„De la o zi pe alta, Florian Coldea s-a trezit că numărul de subordonați s-a multiplicat de mii de ori, iar problematica pe care o acoperea s-a extins de infinit de ori”, a adăugat Predoiu.
În opinia sa, astfel de decizii politice pot avea consecințe dezastruoase asupra funcționării și eficienței serviciilor de informații, punând în pericol securitatea națională.
Nicio vorbă despre prietenul Hăpău
Deși numirea ilegală pe funcții în aparatul securității naționale a fost o practică răspândită în timpul lui Traian Băsescu, Silviu Predoiu evită să facă referire și la alte cazuri.
Cel mai la îndemână este cel al apropiatului său, gen. Marian Hăpău, fostul director al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), care, de asemenea, a fost instalat pe diverse funcții deși nu avea gradul necesar.
Tot cu încălcarea acestor criterii, gen. Hăpău a fost numit locțiitor sef de serviciu, când avea gradul de lt-col. și avea in subordine mai mulți colonei.
De asemenea, Hăpău a fost numit sef al Direcției de Contrainformații Militare și șef al DGIA, în februarie 2013, deși, cu doar opt luni înainte, fusese destituit de ministrul Apărării pentru fapte ce au încălcat onoarea cadrelor militare.
În atenția DNA
Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a fost pus recent sub control judiciar de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru acuzații de corupție.
Coldea, împreună cu alt fost general din SRI, Dumitru Dumbravă, și avocatul Doru Trăilă, sunt acuzați de trafic de influență, în urma unui denunț al omului de afaceri Cătălin Hideg.
Aceștia ar fi pretins 700.000 de euro plus TVA, promițând influențarea unor decizii judecătorești favorabile în schimbul banilor.