Un cetățean român a fost arestat preventiv pentru 30 de zile fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei, după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă”, anunță DIICOT într-un comunicat de presă.
Surse G4Media precizează că este vorba despre Alexandru Piscan, un ploieștean care anunța în urmă cu două luni, pe pagina sa de Facebook, că dorește să candideze la alegerile locale, pentru primăria municipiului în calitate de independent.
„Constat cu îngrijorare că interesul față de cetățean și oraș a fost înlocuit cu lupta pentru voturi, pentru funcții, privilegii și vendete politice iar decidentii politicii s-au rupt total de realitate si cetățeni. Este o situație regretabilă să vânăm doar funcții”, scria el într-o postare pe Facebook.
Conform datelor oficiale ale BEC, Piscan nu apare ca și candidat admis pentru Primăria Ploiești.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, transmite DIICOT.
El a fost reținut miercuri, 23 mai, de către procurorii DIICOT, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea procurorilor și a dispus arest preventiv pentru 30 de zile.
„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, precizează procurorii.
DIICOT precizează că a beneficiat în anchetă de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” .
Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului în februarie 2022. În cei peste doi ani de război, anchete similare au avut loc în numeroase state europene, fiind cercetate persoane acuzate că au spionat obiective militare sau transporturi de armament și au oferit informații Rusiei.