„Nexus: scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA” este cea mai recentă carte scrisă de Yuval Noah Harari. Deși este un autor foarte popular, acest ultim volum nu se bucură de cronici favorabile.
Istoricul-filozof israelian ne invită să reflectăm la relația complexă dintre informație și adevăr, birocrație și mitologie, înțelepciune și putere.
Recenziile internaționale din ultimele zile nu sunt deloc favorabile. „Nexus” are trei părți. Prima parte descrie dezvoltarea societăților complexe prin crearea și controlul rețelelor de informații. A doua susține că rețeaua digitală este atât cantitativ, cât și calitativ diferită de rețeaua de tipărire care a creat societățile democratice moderne. A treia prezintă apocalipsa IA.
O rețea de informații „extraterestră” scăpată de sub control, avertizează Yuval Noah Harari, ar putea „supraalimenta conflictele umane existente”, ducând la o „cursă a înarmării IA” și la un Război Rece digital, cu puteri rivale divizate de o „Cortină de Silicon” imaginată din cipuri și cod.
Bunic din România
Există câteva pagini strălucitoare, scrie The Guardian, în special, despre suferințele evreilor în România fascistă, inclusiv bunicul lui Harari, care, în 1938, a fost obligat să prezinte documente care să dovedească dreptul de a obține cetățenia română, însă aceste documente fuseseră distruse de autoritățile municipale.
În cartea sa din 2018, „21 de lecții pentru secolul XXI”, Harari a scris: „Liberalii nu înțeleg cum a deviat istoria de la cursul său prestabilit și le lipsește o perspectivă alternativă prin care să interpreteze realitatea. Dezorientarea îi face să gândească în termeni apocaliptici.”
Se pare că, în anii care au trecut, Harari însuși a devenit un liberal, deoarece această carte tratează scenariul apocaliptic al modului în care „rețeaua de computere” – de la supravegherea digitală până la algoritmii de alimentare socială și inteligența artificială – ar putea distruge civilizația și inaugura „sfârșitul istoriei umane”.
Ce anume ar trebui să ne îngrijoreze atât de mult la computerele moderne? Harari este deosebit de credul cu privire la capacitățile a ceea ce este acum comercializat drept Artificial Intelligence (AI).
Nimeni nu a văzut încă un chatbot să creeze idei noi, așa cum crede Harari, cu atât mai puțin să genereze artă care să nu fie pur și simplu o recombinare probabilistică de modele din datele sale de antrenament. („Computerele pot face inovații culturale”, scrie el într-unul din multe pasaje pe lângă care am scris „citare necesară”.)
La un moment dat în viitor, între timp, ceea ce Harari numește „noii noștri stăpâni AI” sunt cu siguranță pe cale să dobândească puteri înfricoșătoare de zei. În cristalul său, un stăpân AI ar putea decide să inginerie un nou virus pandemic, sau un nou tip de monedă, în timp ce inundă rețelele de informații ale lumii cu știri false sau incitări la revolte.”
Două tipuri umane
În „Nexus”, Yuval Noah Harari ne împarte în două tipuri: unul naiv și populist și altul pe care îl preferă, dar nu îl numește. Această omisiune nu este surprinzătoare. Opusul naivului și populist ar putea fi înțelept și pluralist, dar ar putea fi și cinic și elitist, scrie WSJ.
Fără să fie specializat în futurologie, Yuval Noah Harari invocă scenariul apocaliptic al modului în care „rețeaua de computere” – de la supravegherea digitală până la algoritmii de alimentare socială și inteligența artificială – ar putea distruge civilizația și inaugura „sfârșitul istoriei umane”.
„Poveștile ne-au adus laolaltă.
Cărțile ne-au răspândit ideile – și mitologiile.
Internetul a promis cunoaștere infinită.
Algoritmul ne-a aflat secretele – iar apoi ne-a asmutit pe unii împotriva altora.
IA ce va face? („Nexus”, Yuval Noah Harari)
„În ultimii 100.000 de ani, noi, Sapiens, am acumulat o putere extraordinară. Însă, în ciuda tuturor descoperirilor, invențiilor și cuceririlor noastre, acum ne aflăm într-o criză existențială.
Lumea este pe punctul de a se prăbuși ecologic. Dezinformarea abundă. În același timp, ne îndreptăm cu pași repezi spre epoca Inteligenței Artificiale – o nouă rețea de informații care amenință să ne anihileze. De ce suntem, oare, atât de autodistructivi, în ciuda a tot ce umanitatea a realizat de-a lungul timpului?” (Polirom)
Cine este Yuval Noah Harari
Istoric și filosof, considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali activi astăzi, Yuval Noah Harari s-a născut în Israel în 1976, a obținut doctoratul în istorie la University of Oxford și este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim și distinguished research fellow la Centre for the Study of Existential Risk din cadrul University of Cambridge.
Este co-fondator al companiei de impact social „Sapienship”, axată pe educație și storytelling, alături de soțul său, Itzik Yahav.
Cartea sa Sapiens, publicată inițial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Timp de nouăzeci și șase de săptămâni s-a aflat în topul bestsellerelor Sunday Times și a fost de asemenea în topul bestsellerelor New York Times.
Cartea este publicată în România la Ed. Polirom. În prezent poate fi cumpărată online cu precomandă, titlul fiind disponibil începând cu 27 septembrie, la prețul de 85 lei.