La ora la care scriu acest editorial, Elena Lasconi mai are nevoie de doar 1.000 de voturi pentru a intra în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Va reuși, cel mai probabil, și se va confrunta cu Călin Georgescu. Șocul rezultatelor din primul tur va trece, însă, foarte greu.
Blatul Ciolacu- Simion a fost un experiment politic ce a scăpat de sub control și a dat naștere unui „monstru”, care este la un pas să-și devoreze creatorii. PSD a pus în mișcare un întreg mecanism nedemocratic, bazat pe propagandă și intervenție directă în activitatea instituțiilor care ar trebui să asigure echilibrul democratic (cazul eliminării Dianei Șoșoacă prin decizia Curții Constituționale), iar strategia i-a explodat în față. Planul lui Marcel Ciolacu era ca, în turul doi, să intre George Simion, însă, în cele din urmă, a intrat varianta lui mai radicală, mai educată și mai bine articulată ideologic în zona extremei drepte, deci mai periculoasă.
Nu este totul pierdut. În turul doi, după toate probabilitățile, electoratul se va mobiliza majoritar în sprijinul Elenei Lasconi. Călin Georgescu va pierde și va rămâne în istoria post-decembristă drept „Fantoma de pe TikTok”, care a speriat o țară întreagă în noaptea de 24 spre 25 noiembrie. Un veritabil Halloween al politicii românești.
În mod ironic, România nu repetă scenariul din 2000, ci unul mult mai grav. În 2000 nu se punea problema ingerinței rusești în politica românească. Răposatul C.V. Tudor era exponentul unei extreme drepte dospite în laboratoarele național-comuniste autohtone, nu la Moscova. Victoria unui președinte pro-democratic și pro-occidental nu va fi suficientă. Miza sunt alegerile parlamentare. O ocazie de a construi un mecanism politic de tip firewall împotriva extremismului de dreapta.
Ce efecte va produce intrarea lui Călin Georgescu asupra alegerilor parlamentare? Aceasta este cea mai importantă întrebare după primul tur. Răspunsul este: mobilizarea electoratului suveranist și creșterea scorului SOS, partidul Dianei Șoșoacă, față de care Călin Georgescu și-a declarat deja sprijinul. Electoratul Dianei Șoșoacă este deja mobilizat pentru parlamentare după ce Curtea Constituțională a exclus-o din cursa prezidențială. Rusia va avea în România, pentru prima oară în istoria post- decembristă, un vehicol politic pe care se poate baza. AUR, deși fără Simion în finală, va scoate și el un scor bun.
Marele pericol este ca, de duminica viitoare încolo, să ne trezim cu un Parlament dominat de forțe politice antioccidentale, antieuropene, chiar rusofile.
Ce e de făcut? Un simplu sprijin acordat Elenei Lasconi de către candidații pro-europeni care au ratat finala, nu este suficient. Există un pericol real ca România să derapeze spre iliberalism și autoritarism în anii următori, după modelul Ungariei.
Alegerile parlamentare sunt singura șansă de a crea un mecanism politic care să păzească România de orice derapaje antidemocratice ce ar putea apărea pe termen scurt. Cum se poate face asta? Printr-o mobilizare foarte mare la votul de la parlamentare a electoratelor partidelor pro-democratice. Și nu mă refer aici doar la PNL sau USR, ci și la partidele mici, de toate orientările ideologice: DREPT, România în Acțiune, SENS, REPER, PNCR etc. Este esențial ca electoratul pro- democratic să vină la vot, iar aceste voturi nu pot fi captate doar de PNL și USR. „Albă ca zăpada”, așa cum este numită Elena Lasconi pentru că se îmbracă des în alb, are nevoie de cei „șapte pitici” în viitorul Parlament.
Cu cât vor fi mai multe partide în Legislativ, cu atât puterea AUR și SOS va scădea, cu atât mai ușor aceste partide pot fi izolate, cu atât vor fi posibile mai multe combinații la guvernare între partidele pro-occidentale.
După șocul turului întâi, soluția nu este panica, ci organizarea. „Don’t panic, organize!”, vorba unei meme de pe Internet. Nu este totul pierdut. Condiția este ca politicienii pro-occidentali să aibă suficientă înțelepciune și să treacă peste orgolii personale. E nevoie de o largă Platformă Democratică care să se opună alunecării României spre autocrație.