Fostul președinte Donald Trump conduce în fața lui Joe Biden în sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale din noiembrie și are șanse mari de a se întoarce pentru un nou mandat la Casa Albă. Din această perspectivă, Reuters a făcut o sinteză a politicilor pe care Trump s-a angajat să le instituie o dată ce va fi reales în fruntea SUA.
Trump și anunțat unele planuri, care vizează, printre altele, o politică dură împotriva imigrației, decizii economice protecționiste prin impunerea de taxe vamale mari și o remodelare a comerțul mondial, reduceri de taxe pentru americani, impunerea persoanelor loiale în administrație, anchetarea rivalilor politici, subordonarea statului și regândirea rolului NATO.
Fostul și posibilul viitor președinte al SUA a lansat ideea unor taxe vamale de 10% sau chiar mai mult pentru toate bunurile importate în Statele Unite, o măsură despre care spune că ar elimina deficitul comercial, dar despre care economiștii spun că ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani și la instabilitate economică globală.
De asemenea, el a spus că ar trebui să aibă autoritatea de a stabili taxe mai mari pentru țările care au impus tarife la importurile americane, amenințând, de exemplu, cu taxe de 200% pentru automobilele importate din China. De asemenea propune eliminarea treptată a importurilor de bunuri precum electronice, oțel și produse farmaceutice din aceeași țară pe parcursul a patru ani.
„Statul profund”
La fel ca și în România unde unii dintre politicieni se declară luptători cu un așa numitul „stat paralel” și Trump declară că luptă cu „statul profund” american. El îl identifică ca fiind format din funcționari federali de carieră care și-ar urmări propriile agende, „actorii corupți” din poziții de securitate națională pe care îi va demite. În locurile lor vrea noii angajați care ar trebui să adere la convingerea sa că alegerile din 2020 au fost fraudate.
Trump s-a angajat totodată să folosească agențiile federale pentru a-i investiga pe rivalii săi politici.
În acest sens, el a declarat că va lua în considerare numirea unui procuror special pentru a-l ancheta pe președintele democrat Joe Biden, deși nu a precizat motivele unei astfel de anchete. De asemenea, a declarat că Departamentul de Justiție va investiga procurorii districtuali, susținând că unii dintre aceștia se angajează într-o formă neconstituțională de aplicare selectivă a legii.
Fără acordurile climatice
Din punct de vedere energetic Trump a promis că va crește producția de combustibili fosili din SUA prin relaxarea procesului de autorizare a forărilor pe terenurile federale și ar încuraja construirea de noi conducte de gaze naturale. El a declarat că va reautoriza forajul petrolier în Refugiul Național Arctic Wildlife din Alaska.
Trump a mai spus că va retrage din nou SUA din Acordurile climatice de la Paris, un cadru pentru reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, și ar susține creșterea producției de energie nucleară.
Impozite reduse și taxe mai mici
Trump s-a angajat să mențină în vigoare o amplă reducere de impozite din 2017 pe care a semnat-o în timpul mandatului, iar echipa sa economică a discutat despre o nouă rundă de reduceri de impozite pentru persoanele fizice și juridice, dincolo de cele adoptate în primul său mandat. De asemenea a declarat că va încerca să pună capăt impozitării bacșișurilor, cu scopul de a ajuta lucrătorii din domeniul serviciilor. De asemenea, el a mai spus că, în calitate de președinte, ar face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a reduce ratele dobânzilor.
Fără imigranți
Totodată Trump a promis să restabilească politicile sale din primul mandat care vizau imigranții și să anuleze măsurile pozitive luate de Biden pentru aceștia. Mai mult se declară hotărât să meargă mai departe cu noi restricții radicale.
Trump s-a angajat să limiteze accesul la azil la granița dintre SUA și Mexic și să folosească Garda Națională și, dacă va fi necesar, trupe federale, pentru a-și atinge obiectivul și nu a exclus înființarea unor tabere de detenție pentru a procesa persoanele în vederea deportării.
Acesta vrea, de asemenea, să pună capăt acordării automate a cetățeniei americane pentru copiii născuți din imigranți pe teritoriul american o măsură care ar fi contrară interpretării de lungă durată a Constituției SUA.
Vrea un alt fel de NATO
Trump a criticat sprijinul american acordat Ucrainei în războiul cu Rusia și a declarat că ar pune capăt conflictului în 24 de ore dacă va fi ales, dar nu a dorit să precizeze și cum ar face acest lucru posibil.
Mai mult decât atât este convins că sub președinția sa, SUA ar regândi în mod fundamental „scopul și misiunea NATO”. Deși a înaintat puține propuneri politice tangibile, el a declarat anul trecut într-un interviu pentru Reuters că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze unele teritorii pentru a ajunge la un acord de pace.
Amintim că Trump s-a opus luni de zile unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar unii republicani din Congres au refuzat de asemenea să îl susțină. Congresul a aprobat în cele din urmă ajutorul.
Fostul președinte a mai spus că va lua în considerare grațierea tuturor celor care au fost condamnați pentru infracțiuni în legătură cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.