Este puțin probabil să mai găsim români care să nu știe că Dacia Spring este produsă în China, mai precis în provincia Hubei, de către eGT New Energy Automotive, un joint venture între Dongfeng și alianța Renault-Nissan. Recent, însă, Dacia Spring a devenit cunoscută și pentru o problemă extrem de gravă: bateria sa poate exploda, conform celor de la Autolatest.
Tot mai mulți români manifestă interes pentru achiziționarea unei mașini electrice, mai ales în contextul scumpirilor la combustibil din ultima perioadă. Deși este unul dintre cele mai cerute vehicule electrice din Europa, automobilul electric Dacia Spring a înregistrat și cea mai agresivă creștere de preț consemnată la un autoturism în primul an de la lansare. În plus, modelele Dacia Spring și Renault Zoe au obținut unele dintre cele mai slabe rezultate la testele Euro NCAP, siguranța șoferului și a pasagerilor fiind aproape de zero. După noul protocol de testare, Dacia Spring a primit o singură stea, iar modelul Renault Zoe a primit un rating zero în cadrul European New Car Assessment Programme, conform agenției Reuters.
Probleme cu acumulatorii?
Cei de la Autolatest susțin, de asemenea, și faptul că Dacia Spring se confruntă cu probleme legate de acumulatori, care riscă să se aprindă, ducând la incendii extrem de violente. Toate aceste incidente au loc când bateriile mașinilor sunt încă în garanție.
Un incendiu la o mașină electrică este un adevărat dezastru. Mașina poate arde continuu chiar și 24 de ore din cauza bateriei litiu-ion, și cu intervenția pompierilor.
Este evident că apa nu este recomandată pentru a stinge un incendiu la o mașină electrică, mai ales de către neprofesioniști. Acumulatorii cu litiu reacționează violent la contactul cu apa, iar pe lângă acest lucru, există riscul de electrocutare. De aceea, specialiștii recomandă utilizarea substanțelor chimice pentru a stinge incendiile la o mașină electrică. Se estimează că o mașină electrică poate fi stinsă cu până la 5 ori mai multă apă decât o mașină clasică. La mașinile clasice, focul începe, cel mai probabil, din compartimentul motor. În cazul mașinilor electrice, pericolul este mult mai mare, deoarece acumulatorii sunt amplasați sub scaune. De obicei, focul izbucnește de la acumulatori, iar în acest caz, pasagerii sunt expuși unui risc mai mare decât în cazul mașinilor clasice.
Un sfat important al specialiștilor este să alegi cu grijă locul unde parchezi o mașină electrică. Nu este recomandat să o parchezi lângă casă sau în garaj. De asemenea, trebuie să fii atent dacă folosești parcarea subterană a unui mall sau supermarket, deoarece în caz de accident, asiguratorul centrului respectiv se va îndrepta spre tine pentru despăgubiri ulterioare.
În landul Baden-Wuerttemberg din Germania mașinile electrice au primit interzis în parcările subterane!
Specialiștii germani susțin că o mașină electrică care are probleme cu acumulatorul prezintă mari șanse să se autoaprindă, iar pompierii nu vor putea niciodată să stingă incendiul într-o parcare subterană. Din acest motiv, autoritățile din Baden-Wuerttemberg au luat decizia să interzică parcarea mașinilor electrice în subteran, după câteva incidente cu mașini electrice Tesla și Audi, când pompierii nu au reușit să stingă incendiile nici după 24 de ore, cauza fiind dezintegrarea celulelor de litiu-ion din baterie.
Astfel, mașinile electrice nu vor mai avea acces în parcările subterane din Baden-Wuerttemberg, iar acest trend poate fi urmat rapid și de alte țări din Uniunea Europeană. Specialiștii afirmă că o mașină Tesla Model X, care se aprinde într-o parcare subterană a unei clădiri cu structură metalică, poate duce la topirea structurii de rezistență a clădirii, fără ca pompierii să poată stinge respectivul incendiu. În Olanda există deja echipe speciale de pompieri care dispun de un camion cu macara și un container plin cu apă, unde aruncă mașinile electrice implicate în accidente.
În România, situațiile extreme, de genul celor descrise mai sus, sunt încă rare, însă cu siguranță vor deveni din ce în ce mai frecvente în viitor, odată cu creșterea numărului de automobile electrice.