În 2014, președintele de atunci Traian Băsescu a susținut public că premierul de la acea vreme Victor Ponta este ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE). Ulterior, Ponta a înființat un partid, Pro România, avându-l consilier pe șeful operativ al SIE din mandatul lui Traian Băsescu, gl. Silviu Predoiu.
Victor Ponta a cochetat și cu Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA), serviciul secret al MApN, pe vremea când ministru al Apărării era Gabriel Oprea, iar șef al DGIA era gl. Marian Hăpău, sub mandatul căruia ședințele UNPR erau protejate contrainformativ de ofițerii de informații din subordinea sa.
Tot în 2014, an electoral, premierul Ponta a decis să-și mute biroul din Palatul Victoria la MApN pe perioada campaniei electorale. El a invocat atacurile lui Traian Băsescu, dar, în realitate, dorea să beneficieze de protecția contrainformativă a DGIA. Cu alte cuvinte, a implicat un serviciu secret în competiția politică.
O plimbare cu un agent GRU, în zilele fierbinți ale Revoluției
Contactele lui Victor Ponta cu lumea serviciilor datează încă din zilele fierbinți ale Revoluției din decembrie ’89.
Detalii interesante pe acest subiect au fost dezvăluite în 2008, cu puțin timp înainte să moară, de generalul maior Ştefan Kostyal – fost ilegalist comunist, absolvent al Academiei Superioare Militare din Moscova, bănuit a fi fost agent GRU, serviciul militar de spionaj rusesc.
În cadrul unui interviu acordat scriitorului și jurnalistului Toma Roman Jr. (interviu publicat în volumul „Ceauşescu văzut de aproape”, Editura Curtea Veche, 2008), Ştefan Kostyal a susținut că, în seara de 22 decembrie, după ce-l arestase pe Ilie Ceauşescu şi după ce a plecat de la Şcoala de ofiţeri din Băneasa, unde îl arestase pe Nicolae Andruţă Ceauşescu, a luat cu maşina doi tineri şi s-au deplasat spre Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului (CAAT).
Potrivit lui Ştefan Kostyal, unul dintre cei doi tineri era chiar Victor Ponta, viitor PSD-ist de seamă și premier al României.
Mărturia lui Kostyal: „L-am arestat tot eu şi pe Nicolae Andruţă Ceauşescu, la Băneasa, după care m-am dus să coordonez Comandamentul Apărării Antiaeriane a Teritoriului. Să vă zic ceva interesant. Luasem cu mine-n maşină spre CAAT şi doi foarte tineri revoluţionari. Unul dintre ei era Victor Ponta.”
Profesoara de istorie de la „Neculce”
„La acea vreme, premierul de azi, era un tînăr licean utecist în clasa a XI-a C a Liceului industrial „Ion Neculce” din Capitală. O clasă cu profil „electrotehnică”, în care învățau peste 40 de liceeni, printre care Victor Ponta”, scria pe blogul său jurnalistul Robert Turcescu, în noiembrie 2014, la o lună după ce se detonase drept ofițer acoperit al DGIA și cu puțîn timp înainte de alegerile prezidențiale pierdute de Victor Ponta în fața lui Klaus Iohannis.
„Profesoara de istorie a domnului Ponta a fost doamna Stamatoiu, iar, dacă numele ei nu va spune nimic, aflați că era soția celebrului Aristotel Stamatoiu, fostul şef al Centrului de Informaţii Externe din cadrul Direcției Securității Statului. SIE de azi. De altfel, gard în gard cu Liceul Neculce era și sediul UM 0920/ V1 – Spionaj Politico-Economic pe Europa, situat exact în spatele Primãriei Sectorului 1 (…)
Era vremea „ajutoarelor”. Francezii, dar și multe ale nații, trimiteau la București camioane cu haine, cărți, alimente, medicamente și multe alte minuni ale lumii occidentale. Și tot cam pe atunci au început să apară și invitații pentru tinerii români în țări din vestul Europei.
Între profesorii și elevii de la Liceul Ion Neculce și francezii care susțineau Radio Nova 22 s-a creat în scurt timp o relație de amiciție care avea și o dimensiune reciproc avantajoasă: radioul putea folosi generoasă sala de sport a liceului pentru organizarea unor evenimente sau concerte, iar profesorii și elevii liceului beneficiau la schimb de înlesnirea unor vizite de scurtă durata în Franța. De obicei, aceste excursii aveau durata de două săptămîni și erau organizate, în special, de celebra profesoară de franceză Felicia Mihai”, a scris Turcescu.
Robert Turcescu a continuat: „În primele luni ale anului 1990 sosește o invitație pentru un grup de tineri liceeni de la Ion Neculce pentru o vizită de trei săptămâni în Franța, la Nancy”. Episodul e relatat chiar de Victor Ponta, în 19 noiembrie 2010., într-o postare pe blogul personal.
„Ofițer acoperit”
„Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE. (…) A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez”, anunța Traian Băsescu în octombrie 2014, la postul Realitatea TV. O paranteză: ulterior, Justiția avea să constate că și Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, cu numele de cod „Petrov”.
Cel care a susținut primul că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit al SIE a fost Ovidiu Ohanesian, jurnalist specializat în cercetarea serviciilor de informaţii, răpit în Irak la începutul primului mandat de președinte al lui Traian Băsescu.
Informația aceasta a fost preluată în 2013 de deputatul PSD Valer Marian, fost vicepreşedinte al Comisiei senatoriale pentru cercetarea abuzurilor; într-o interpelare în Parlament, și folosită de Traian Băsescu în campania electorală prezidențială din 2014.
Cînd l-a citat pe Valer Marian drept sursă a informației despre Ponta, Traian Băsescu l-a caracterizat drept „personalitate exotică”. Anterior spusese despre el că ar fi „nebun”.
Cu toate astea, Traian Băsescu nu a negat niciodată public un episod relatat de Valer Marian, care s-ar fi petrecut chiar în biroul său de președinte al României.
În interpelarea din Parlament, Valer Marian l-a întrebat pe Victor Ponta „dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată, aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?”
În interpelare, Valer Marian l-a mai întrebat pe Victor Ponta:
- „Dacă aţi locuit (pe perioada cât a fost în Franța- n.red.) la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris.
- Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită „Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare anti-Mafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie.”
Valer Marian a fost exclus din grupul parlamentar PSD din Senat, la 22 mai 2013, printr-o „adresă” semnată de liderul grupului Ilie Sîrbu – socrul lui Victor Ponta -, acuzat de Valer Marian că ar fi fost ofiţer acoperit al serviciilor de spionaj ale lui Nicolae Ceauşescu.
Gl. Silviu Predoiu, șeful operativ al SIE pe vremea când Traian Băsescu a formulat acuzațiile la adresa lui Victor Ponta, a susținut, într-un interviu pentru „Independent news”, că fostul premier ar fi fost ofițer acoperit al SIE, precizând că a fost vorba doar de un război politici al declarațiilor între cei doi.
În 2014, Ponta s-a refugiat în MApN
În vara lui 2014, cu câteva luni înainte de a fi acuzat de Traian Băsescu că a fost ofițer acoperit al SIE, și înainte de alegerile prezidențiale pierdute în fața lui Klaus Iohannis, s-a petrecut un episod care poate fi un argument al unei relații apropiate a lui Victor Ponta cu serviciul secret al Armatei.
În acea vreme, Ponta agrease ca, dacă va câștiga alegerile, îl va propune premier pe George Maior, la acea vreme director al SRI, și pe Gabriel Oprea în locul lui Maior în fruntea acestui serviciu secret.
Oprea era într-o relație foarte apropiată cu generalul Marian Hăpău, șeful DGIA la acea vreme. Implicarea șefului serviciului secret al Armatei în politică era de notorietate, el fiind acuzat că a servit intereselor lui Gabriel Oprea în crearea UNPR și aducerea în partid a unor politicieni cu notorietate.
Așa se face că, în aprilie 2014, după scandalul în care a fost implicat baronul PSD de Mehedinți Adrian Duicu, premierul a decis să-și mute biroul din Palatul Victoria la MApN pe perioada campaniei electorale.
Anunțul a venit după ce presa vremii au apărut informații din dosarul președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, conform cărora acesta ar fi negociat numiri în funcții chiar din biroul premierului. În acest dosar, Duicu a fost condamnat definitiv la 1 an și șase luni de închisoare cu suspendare și a fost recuperat politic de Victor Ponta. în Pro România.
În 2014, Victor Ponta a motivat decizia mutării sale la MApN prin faptul că vrea să evite „înscenările” eventuale venite din partea președintelui Traian Băsescu, dar şi „înscenările de presă”.
„Mă aştept la foarte multe înscenări din partea domnului Băsescu şi a celor care-l servesc. A fost o înscenare de presă săptămâna trecută. Pentru instituţiile statului a fost foarte clar că nu s-a întâmplat nimic de acest gen,” a spus Ponta, referindu-se la cazul Duicu.
Cu alte cuvinte, Victor Ponta avea nevoie de protecția contrainformativă a DGIA de care MApN se bucură în mod normal, potrivit legii.
Foto: Agerpres