Europarlamentarul Diana Șoșoacă a fost invitată la o masă rotundă organizată la București, pe 21 septembrie, de Dmitri Chistilin, cetățean rus, care călătorește cu pașaport ucrainean și a fost implicat în destabilizarea R. Moldova, scrie Deschide.MD.
UPDATE:
Dmitri Chistilin a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) după expulzarea acestuia de pe teritoriul R. Moldova.
Potrivit unui comunicat al SBU, reținerea celui numit inclusiv „ideologul Kremlinului pentru agresiunea armată a Federației Ruse” a fost efectuată cu ajutorul autorităților din R. Moldova.
Chistilin este pus sub acuzare pentru trădare de patrie și de justificarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv glorificarea ocupanților. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare pe viață în Ucraina și confiscarea tuturor bunurilor deținute.
SBU mai notează că Chistilin este asistentul fostului consilier al lui Putin, Serghei Glaziev, unul dintre principalii „moderatori” ai anexării Crimeei, precum și a regiunilor Donețk și Lugansk. Chistilin a fost implicat și în elaborarea „Strategiei războiului informațional,” care justifica invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Dmitri Chistilin a ajuns în România pe 20 septembrie și a plecat pe 22 septembrie.
Pe 21 a organizat, prin intermediul Institutului Internațional „Simon Kuznets” pentru Auto-Organizare și Dezvoltare, această masă rotundă cu genericul „Amenințări și riscuri de securitate ale UE în contextul dezvoltării conflictului ucrainean. Rolul și locul relațiilor București- Chișinău-Tiraspol în politica externă și securitatea europeană”.
La acest eveniment au fost invitați politicieni, experți și jurnaliști din România, R. Moldova sau Ucraina, printre care: europarlamentarul Diana Șoșoacă (foto), candidatul la funcția de președinte al R. Moldova, Victoria Furtună, deputații Dumitru Viorel Focșa și Mihai Lasca (aleși pe listele AUR România, însă între timp au trecut la Partidul ”Patrioții Poporului Român”), politologul și omul de afaceri moldovean Serghei Banari.
De la dezbatere există o singură fotografie publică, însă europarlamentarul SOS Diana Șoșoacă nu apare în ea, deci nu știe dacă a dat curs invitației.
Dmitri Chistilin (dreapta), la dezbaterea de la București
Pentru acțiunile sale, Chistilin a fost interogat la ieșirea din România, pe 22 septembrie, despre scopul vizitei și măsurile organizate.
Cu acest prilej, al a anunțat că vrea să mai organizeze o conferință în România pe subiecte geopolitice și consecințele războiului din Ucraina, având sprijin în acest sens din partea Dianei Șoșoacă și a deputaților PPR. Evenimentul ar urma să aibă loc în noiembrie la Palatul Parlamentului, în București.
Cine e Dmitri Chistilin
În vârstă de 60 de ani, Dmitri Chistilin este omul din spatele ”Marșului Păcii” de la Chișinău și „pelerinajele” preoților moldoveni în Federația Rusă.
„Marșul Păcii” a fost organizat de reprezentanții Bisericii Ruse în R. Moldova, pe data de 6 octombrie, În cadrul Marșului au fost promovate candidaturile oamenilor lui Ilan Șor, mai exact Victoria Furtună și Vasile Tarlev.
Surse din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație au confirmat această informație pentru Deschide.MD.
Chistilin a intrat în atenția autorităților moldovene pentru implicarea sa în campania pentru alegerile prezidențiale și eforturile depuse pentru a compromite referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova. Pentru aceste acțiuni, Chistilin a fost expulzat din R. Moldova pe 5 octombrie, cu direcția Ucraina.
Concret, Chistilin a organizat și coordonat mai multe acțiuni pe teritoriul R. Moldova, pe parcursul anului curent. Toate indicațiile le primea de la reprezentanții serviciilor speciale ruse (FSB), având drept persoane de legătură pe Nesterov Vadim Petrovici și pe un oarecare Voronțov.
Specialitatea lui Chistilin a fost interacțiunea cu preoții Mitropoliei Moldovei, fiind un apropiat al episcopului Marchel, precum și al episcopului Nicolae Roșca, cu care ar fi devenit bun prieten și care l-ar fi însoțit în timpul aflării acestuia pe teritoriul R. Moldova.
Folosindu-se de influența sa, acesta a intermediat discuțiile dintre preoții moldoveni și Patriarhia Rusă, organizând acele așa zise „pelerinaje” ale clericilor Mitropoliei Moldovei la Moscova.
Pentru aceste „merite”, la insistența lui Nicolae Roșca, Dmitri Chistilin a fost decorat de către arhiepiscopul Anatolie cu un ordin bisericesc. Ceremonia a avut loc la Mănăstirea ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Ceadîr-Lunga pe 27 septembrie și a fost ținută în secret.
Pozele de înmânare a ordinului nu au fost publicate pe site-ul eparhiei pentru a nu divulga identitatea acestuia.
Vizitele lui Chistilin în R. Moldova
Dmitri Chistilin a intrat pe teritoriul R. Moldova de mai multe ori, folosind, de fiecare dată, pașaportul ucrainean.
Pe 1 mai 2024, acesta se prezintă la PTF Leușeni-Albița în calitate de pasager al unui automobil condus de Alexandr Șornicov, despre care sursele noastre relatează că ar fi rudă a lui Igor Șornicov, exponent al regimului separatist transnistrean.
Pentru a-și camufla activitatea subversivă, acesta se prezenta drept expert în probleme eurasiatice, cercetător și director al unui institut internațional.
Anume la recomandarea lui Igor Șornicov, Chistilin s-a întâlnit atunci cu mai mulți exponenți ai clasei politice și mediului civic pro-rus din R. Moldova, inclusiv cu deputatul comunist Constantin Starîș, activistul Igor Tuleanțev, fostul șef-adjunct al Biroului Politici de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, precum și cu mai mulți reprezentanți ai AO ”Republica”.
Discuțiile s-au axat pe modalitățile în care Chistilin poate să-i ajute pe pro-rușii de la Chișinău, acesta sugerând că are acces la autoritățile de la Moscova. În acest sens, el a solicitat atunci planurile detaliate de acțiune și bugetele estimate.
O altă misiune primită de Chistilin din partea Federației Ruse a fost să formeze un nucleu de oameni care să inițieze un nou proiect politic de centru sau centru-stânga cu poziții ideologice moldoveniste.
Persona non- grata
După vizita sa în R. Moldova, pe data de 30 mai a fost organizată la Chișinău conferința de înființare a Mișcării Naționale Antirăzboi ”Moldova împotriva războiului”, la inițiativa Asociației Obștești ”Republica”.
Sursele Deschide.MD indică faptul că atât inițiatorii, cât și direcțiile de acțiune/narativele lansate, fac parte din conținutul planurilor puse la dispoziția lui Chistilin.
În perioada 16-29 septembrie, a revenit în R. Moldova, perioadă în care s-a ocupat de coordonarea acțiunilor preoților din cadrul Mitropoliei Moldovei, pe care i-a angajat în adunarea semnăturilor pentru înregistrarea Victoriei Furtună în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
Toate acțiunile în acest sens au fost finanțate prin intermediul Organizației ”Evrazia”, fondată de fostul contabil al lui Ilan Șor, Nelli Parutenco și în spatele căreia s-ar afla serviciile speciale din Rusia.
Pe 29 septembrie a plecat în Federația Rusă, după care, pe 3 octombrie, a revenit în R. Moldova cu scopul de a coordona activitatea electorală și de a oferi consultanță politică Victoriei Furtună. Deși planifica să rămână până după alegerile din 20 octombrie, Chistilin a fost expulzat chiar de ziua lui de naștere, pe 5 octombrie, de către Inspectoratul General pentru Migrație.
Autoritățile l-au declarat indezirabil pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani pentru implicarea sa în treburile interne, care pune în pericol securitatea națională.