Numai la o primă strigare, aproximativ aproximativ 7 milioane de doze de vaccin COVID au expirat și au fost deja distruse, iar alte 3 milioane de doze urmează să expire curând. Un total de aproximativ 10 milioane doze de vaccin anti- Covid, plătite de statul român, nefolosite și aruncate la coș.
Declarația a fost făcută de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Până anul trecut, România a plătit de la începutul pandemiei, peste jumătate de miliard de euro pentru vaccinurile anti- Covid, la care se adaugă alte milioane de euro pentru depozitarea și distrugerea dozelor expirate.
Mai mult decât atât, din cele 94 de milioane de doze contractate în cadrul contractului negociat de Comisia Europeană, România a importat doar 35 de milioane, potrivit Europa Libera.
Pfizer insistă că România ar mai trebui să cumpere încă 45 de milioane, conform contractului care ar fi fost negociat de președintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul unui aranjament investigat în prezent de EPPO – Parchetul European un organism independent al Uniunii Europene.
Acesta are competența de a cerceta, de a urmări penal și de a trimite în judecată autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
În ceea ce privește procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le cumpere, Rafila a declarat că autoritățile române speră să ajungă la o înțelegere cu producătorul care solicitâ în prezent alte 500 milioane de euro.
Între timp, la Bruxelles, EPPO a preluat investigațiile legate de presupusa implicare frauduloasă a președintelui CE, Ursula von der Leyen, în negocierea cu Pfizer, anunță Politico.
Procurorii europeni de top investighează acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège.
Plângerea inițială care a declanșat investigațiile s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celei mai mari tranzacții cu vaccinuri din UE, în plină pandemie COVID-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.
Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor sau să confirme existența acestora.
Foto: France24