TikTok a anunțat că va înceta operațiunile în Statele Unite până pe 19 ianuarie, în cazul în care legea de interzicere a aplicației, în cazul în care nu va fi vândută unei entități non- chineze, va fi menținută.
Curtea Supremă a SUA analizează apelul platformei de streaming împotriva interdicției, cu doar nouă zile înainte ca legea să intre în vigoare și cu o zi înainte ca Donald Trump să fie învestit în funcția de președinte al SUA, scrie MixMag.
Potrivit „The Guardian”, compania mamă a TikTok, ByteDance, a solicitat Curții Supreme să revizuiască cazul, după ce s-a luat decizia menținerii unei legi care interzice aplicația în SUA.
Interdicția ar urma să fie implementată în această lună, cu excepția cazului în care ByteDance vinde TikTok unei companii non-chineze. ByteDance a afirmat că divizarea nu este „posibilă: nici comercial, nici tehnologic, nici legal”.
Dacă TikTok este eliminat de operatorii magazinelor de aplicații, aceasta înseamnă că utilizatorii noi nu vor putea să-l descarce. Pentru utilizatorii existenți care deja au aplicația pe telefoanele lor, aceasta nu va dispărea, dar, deoarece nu vor putea să o actualizeze prin intermediul magazinelor de aplicații, este probabil ca, în cele din urmă, să devină instabilă și plină de vulnerabilități de securitate.
Ce acuzații se aduc TikTok
Legea „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”, adoptată în aprilie, a generat această bătălie juridică. Legea interzice „distribuirea, întreținerea sau furnizarea de servicii de găzduire pe internet” pentru orice aplicații deținute de o „companie acoperită” controlată de un „adversar străin”, precum China, Coreea de Nord, Iran sau Rusia. Deoarece ByteDance este deținută de un conglomerat chinez, se încadrează în această categorie.
Curtea Supremă ar putea bloca legea dacă cel puțin cinci din cei nouă judecători decid că aceasta este neconstituțională, conform The Independent. Guvernul american a declarat că informațiile pe care TikTok le colectează de la utilizatori ar putea fi folosite de China pentru „spionaj”, „șantaj” sau „provocarea de discordie și dezinformare în timpul unei crize”, potrivit CBS News.
Între timp, Associated Press raportează că avocații TikTok au contrazis faptul că închiderea planificată în SUA reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare, care va reduce la tăcere cei 170 de milioane de americani care folosesc aplicația.
Avocații TikTok au descris, de asemenea, argumentele guvernului pentru interzicerea aplicației ca fiind „în război cu Primul Amendament”.
Conform CBS News, unul dintre avocații lui Trump a depus un document in care solicită suspendarea aplicării legii.
Avocatul lui Trump, John Sauer, a scris că „președintele Trump nu își asumă o poziție cu privire la fondul disputei.”
„În schimb, el îndeamnă Curtea să amâne data de intrare în vigoare a legii pentru a permite administrației sale viitoare să urmărească o soluție negociată care ar putea preveni o închidere națională a TikTok, păstrând astfel drepturile Primului Amendament pentru zeci de milioane de americani, în timp ce abordează și preocupările guvernului legate de securitatea națională”, a punctat el.