În jur de 80.000 de români sunt așteptați la mare, în topul stațiunilor fiind Mamaia Nord, Costinești și Vama Veche. Se anunță cca 17-20C, dar nu statul la soare e activitatea preferată în minivacanța aceasta, ci concertele de pe plajă și distracția din cluburi.
Pentru cei care caută mai multă liniște, alternativa o constituie muntele, poate de evitat stațiunile montane care sunt mai populare (Băile Felix, Călimănești, Căciulata și Valea Prahovei).
În mod tradițional, vacanțele vin cu un preț consistent – transportul, cazarea, mesele și activitățile recreative vă pot goli rapid contul bancar.
Un studiu realizat de platforma Travelminit arată că peste 70% dintre români sunt dispuși să cheltuiască numai pe cazare (o cameră dublă) între 300-500 lei pe noapte.
Totuși, cum ar fi dacă în această minivacanță ai opta pentru o soluție frugală, respectiv să petreci ca un turist în propriul oraș?
Conceptul „staycation” a început să fie folosit după anii 2000 și vine cu provocarea de a te raporta la propriul oraș ca la un refugiu pentru relaxare, explorare și comori ascunse mai ales atunci când este liber, așa cum se întâmplă în această perioadă.
Ar fi un semnal că înoți împotriva curentului, dar cu atât mai plăcută si memorabilă va fi experiența pentru tine și familia ta. Iată câteva idei pentru cele 6 zile de vacanță acasă.
Ghid pentru staycation reușit
Cazează-te o noapte la un hotel din orașul tău care are spa și răsfață-te cu tot ce-ți poate aduce relaxare: piscină pentru copii, masaj pentru tine si o cină specială, gătită pe îndelete de chefii hotelului cu ingrediente pe care tu le folosești mai rar acasă. Avantajul e că nu va fi aglomerat, deci nu ai surse de stres în preajmă și poți considera că ai aproape totul la dispoziție doar pentru tine.
In ziua când va fi mai cald organizează un picnic într-un parc din orașul tău în care nu ai fost niciodată. Ca să-ți reechilibrezi bugetul, pregătește de acasă cât mai multe preparate: sandvișuri, un desert, o limonadă sau un ceai rece. Totul e să gândești, din nou, din perspectiva cuiva care nu face asta în fiecare zi, deci ‘impachetează’ experiența în spirit de sărbătoare.
În altă zi poți lua orașul la pas, așa cum ar face-o un turist. Intră în muzee pe care nu le-ai vizitat încă, în galerii de artă de care nu știai până acum sau chiar în librării. Ideea e să tratezi ziua de ca și cum nu ai avea nimic de făcut, în mod special.
Oferă-ți un brunch în oraș, la o terasă pe care o aveai pe listă dar nu ai ajuns incă acolo, iar spre seară, dacă încă mai ai energie, mergi la un concert. S-ar putea să te surprindă comorile ascunse pe care le vei descoperi în propriul tău oraș.
Nu te incărca cu presiunea de a bifa cât mai multe lucruri zilele astea. Poți duce staycation-ul la alt nivel, alegând să petreci o zi în casă sau pe terasă / balcon. Dormi până mai târziu, comandă un prânz de pe aplicații, apoi alege-ți un film sau o carte și lasă timpul să treacă în voie. Seara merge o baie relaxantă, o felie de tort și un pahar de șampanie. Totul e să ai în plan activități care să-ți reîncarce bateriile.
După cum vezi, nu te vei plictisi dacă alegi să-ți petreci minivacanța acasă. Toate activitățile acestea vor implica un buget mai mic decăt o vacanță în aglomerația de la mare sau munte. Staycation e varianta comodă prin care poți petrece niște zile speciale fără stres, cu bucuria de a avea la final inima plină cu niște amintiri de nota 10.
Mai multe articole despre cum să aduci valoare în viața ta prin frugalitate găsești în newsletter-ul meu de pe Substack.
Foto: Pexels.com