Într-un interviu pentru „Breitbart”, Pete Hegseth a spus că nu exclude varianta ca Ucraina să primească arme nucleare și este decizia lui Trump dacă se va proceda astfel.
Afirmația șefului de la Pentagon vine în contradicție cu poziția oficială exprimată marți. Atunci, Hegseth a declarat că este nerealist ca Ucraina să recâștige controlul asupra teritoriilor, respectiv că trupele americane nu vor fi trimise în țara europeană pentru menținerea păcii.
Mesajul a produs un adevărat „cutremur” în Europa. Cu toate acestea, interviul este în conformitate cu abordarea lui Trump. Anume, actuala administrație caută să trimite semnale mixte, cu scopul de a folosi impredictibilitatea ca un avantaj la masa negocierilor.
De altfel, JD Vance, vicepreședintele SUA, a spus și el că țara sa poate apela la sancțiuni sporite și chiar să trimită trupe în Ucraina, dacă rușii refuză să discute despre încheierea războiului. Reacția de Kremlin nu a întârziat să apară, aceștia au cerut clarificări privind cele spuse de Vance.
Discuția privind armele nucleare vine în contextul în Memorandumului de la Budapesta din 1994. Atunci, Ucraina a renunțat la arsenalul său de rachete atomice, moștenite din epoca Uniunii Sovietice. În schimb, țările semnatare recunoșteau granițele, independența și suveranitatea sa. Aceste state erau Rusia, SUA și Marea Britanie.
Administrația de la Kiev a vehiculat în mai multe rânduri posibilitatea dezvoltării unui astfel de armament, mai ales în condițiile în care acordul a fost încălcat odată cu invazia declanșată de Rusia.