54% dintre cetățenii din Republica Moldova sunt de acord ca alegerile prezidențiale să fie organizate în același timp cu referendumul privind integrarea europeană, relevă ultimul Barometru socio- politic, realizat de IMAS Moldova, la comanda Independent news, în luna mai.
Este vorba de o creștere semnificativă a favorabilității față de acest subiect cu 10 procente, comparativ cu luna februarie (44 față de 54%), semn că strategia menită a o ajuta pe Maia Sandu, prin mobilizarea la urne a electoratului pro-european, să câștige un nou mandat de președinte dă roade.
O creștere cu 11 procente a favorabilității se înregistrează și în ceea ce privește percepția publică față de organizarea referendumului pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Dacă, în luna februarie, 44% erau de acord cu acest luucru, în prezent 55% au dat un răspuns favorabil.
Populația adultă a Republicii Moldova este împărțită perfect în două blocuri atunci când vine vorba să atribuie Maiei Sandu responsabilitatea pentru situația actuală din țară. 48% spun că actuala președintă este responsabilă în „mică” și foarte mică măsură/deloc”, în timp ce 48% susțin că Maia Sandu este responsabilă în „mare” și în „foarte mare măsură”. 4% nu știu ce să răspundă sau au refuzat să o facă.
De asemenea a crescut și numărul celor care cred că Maia Sandu, pe parcursul mandatului său, a fost preocupată de problemele interne ale țării. În februarie, 32% credeau că acest lucru s-a întâmplat în „mare” și „foarte mare măsură”, în timp ce în prezent procentul a crescut la 39%. De asemenea a scăzut, de la 66 la 56%, procentul celor care au răspuns „în mică” și „foarte mică măsură/deloc”.
Și percepția față de activitatea Guvernului Recean s-a îmbunătățit, proporția celor care au acordat note de 7-8 crescând de la 23 la 27%.
Confruntarea prezidențială
Turul întâi al alegerilor prezidențiale ar fi câștigat detașa de Maia Sandu, dacă acesta ar fi organizat duminica viitoare. Ea are dublul procentelor cu care este creditat al doilea clasat, fostul președinte socialist și pro-rus Igor Dodon.
Totuși, în turul doi de scrutin, Igor Dodon este cel mai periculos adversar pentru Maia Sandu, socialistul reușind chiar să câștige în fața actualei președintă. Important de precizat căsondajul a fost realizat exclusiv pe teritoriul R. Moldova, iar votul din Diaspora ar putea înclina totuși balanța în favoarea Maiei Sandu.
Barometrul IMAS Moldova din luna februarie 2024 îl puteți citi AICI.
Maia Sandu și Igor Dodon
Pe actualul prima al Chișinăului, Ion Ceban, Maia Sandu ar reuși să-l învingă în turul doi, însă acesta nu și-a anuna-țat intenția de a intra în cursa prezidențială.
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este și el pe un trend ascendent, intenția de vot crescând de la 31,2%, în luna februarie, la 33,7%, în mai anul acesta.
Metodologie
Eșantionare: stratificat, probabilist, tri-stadial;
Volum eşantion: 1088 respondenţi, 18 ani şi peste;
Criterii de stratificare: 12 unităţi administrativ-teritoriale (UAT), mediu rezidenţial (urban-rural);
Reprezentativitatea: eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria;
Eroarea maximă de eşantionare este de ±3.0%;
Interviurile au fost realizate la domiciliile respondenţilor de către 28 operatori din reţeaua IMAS, în limbile română şi rusă;
Perioada de culegere a datelor: 2 – 19 mai 2024.