Zeci de experimente recente care au studiat activitatea cerebrală a oamenilor care performează și lucrează împreună – pianiști în duet, jucători de cărți, profesori și studenți, jucători de puzzle și alții – arată că undele lor cerebrale se pot alinia într-un fenomen cunoscut sub numele de sincronizare neurală interpersonală (Sursa: AICI).
Fie că mergem alături de cineva sau dansăm, tendința de a ne mișca la unison este puternică.
Cercetările arată că această sincronizare comportamentală are efecte pozitive asupra relațiilor sociale, crescând încrederea și sentimentul de conexiune între indivizi.
De exemplu, dansul în sincron crește semnificativ sentimentul de apropiere emoțională, la fel cum aceeași „magie” o simțim și atunci cand suntem la un concert și un stadion întreg cântă refrenul unui hit.
„Există acum multe cercetări care arată că oamenii care interacționează împreună prezintă activități neuronale coordonate”, a declarat Giacomo Novembre, neurolog cognitiv la Institutul Italian de Tehnologie din Roma, care a publicat un articol- cheie pe această temă.
Până acum 20 de ani, tehnologia nu permitea studierea sincronizării intercerebrale. Cu ajutorul imagisticii cerebrale optice, oamenii de știință pot monitoriza în prezent activitatea neuronală a mai multor persoane în timp ce interacționează social.
Ingredientele sincronizării
Câțiva factori cheie care contribuie la sincronizarea intercerebrală:
Contactul vizual: Privirea în ochi pare să sincronizeze instantaneu activitatea electrică a creierului.
Zâmbetul: Zâmbetul are o putere și mai mare de a sincroniza undele creierului.
Mișcarea sincronă: Atunci când oamenii își sincronizează mișcările corpului, activitatea neuronală se sincronizează și ea.
Predicția reciprocă: Anticiparea răspunsurilor și a comportamentelor celeilalte persoane contribuie la sincronizare.
Beneficiile sincronizării
Sincronizarea creierului are mai multe avantaje:
Învățare îmbunătățită: Atunci când profesorii și elevii sunt sincronizați neuronal, elevii rețin mai bine materialul.
Performanță mai bună în echipă: Echipele cu activitate cerebrală sincronizată comunică mai bine și rezolvă sarcinile creative mai eficient.
Relații mai profunde: Sincronizarea ajută la construirea de relații mai puternice.
Pe măsură ce înțelegem mai bine modul în care creierul uman ne permite să ne conectăm cu ceilalți vom învăța să interacționăm mai eficient și să construim relații mai puternice.