Concediul anual reprezintă o perioadă de repaus plătită la care au dreptul toți angajații din România, cu excepția zilelor libere legale sau a celor pentru evenimente familiale.
Este un drept garantat de Codul Muncii, fiind nedisponibil și neeligibil pentru renunțare din partea angajatului.
În acest ghid, vă vom detalia regulile și condițiile pentru a beneficia de concediul anual, modalitățile de calcul, efectuare și plată.
Durata minimă a concediului anual este de 20 de zile lucrătoare, însă aceasta poate fi negociată și stabilită în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.
Conform exemplului, un angajat cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, lucrând 8 ore pe zi, are dreptul la 20 de zile de concediu pe an.
În cazul unui contract pe perioadă determinată de 6 luni, cu un program de lucru de 4 ore pe zi, dreptul la concediu este de 10 zile pe an.
Metoda de calcul
Calculul concediului anual se realizează proporțional cu perioada lucrată în anul respectiv, astfel: 20 de zile : 12 luni = 1,66 zile pe lună.
Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare lună lucrată, angajatul are dreptul la 1,66 zile de concediu. În cazul lucrului mai puțin de o lună, se acordă o fracțiune din 1,66 zile, în funcție de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.
La determinarea duratei concediului anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului medical, al maternității, al riscului maternal și al îngrijirii copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate prestată.
De asemenea, sărbătorile legale și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului anual.
Concediul anual se acordă în baza unei programări anuale, stabilită de angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților și cu informarea prealabilă a angajatului.
Programarea anuală a concediului se face în funcție de necesitățile organizaționale ale angajatorului și de interesele angajatului.
Angajatorul are obligația de a afișa programarea anuală a concediului la locul de muncă, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an.
Angajatul are dreptul să-și exprime opțiunea cu privire la perioada în care își dorește să-și efectueze concediul, însă angajatorul poate să o modifice, cu acordul angajatului, în caz de situații de urgență sau forță majoră.
Concediu continuu sau fracționat?
Concediul anual se efectuează în mod continuu, cu excepția cazurilor în care, din motive justificate, poate fi efectuat și în mod fracționat.
De asemenea, concediul anual se poate efectua și în afara anului calendaristic în care s-a născut dreptul, cu condiția ca angajatul să-și exprime în scris acordul în acest sens.
În situația în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul medical survine în timpul efectuării concediului anual, acesta se întrerupe, urmând ca angajatul să efectueze restul zilelor de concediu după încetarea situației de incapacitate temporară sau medicală.
În cazul în care acest lucru nu este posibil, zilele neefectuate vor fi reprogramate.
Salariatul are dreptul la o indemnizație de concediu, calculată în funcție de salariul de bază, sporuri, prime etc. realizate în ultimele 12 luni. Indemnizația se plătește înainte de începerea concediului.
În cazul în care angajatul, din motive întemeiate, nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă anual, angajatorul este obligat să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.
Singura situație în care angajatorul poate compensa în bani zilele de concediu neefectuate este la încetarea contractului de muncă, indiferent de motivul acesteia.
În acest caz, salariatul are dreptul la o indemnizație de concediu neefectuat, calculată în raport cu perioada lucrată în anul respectiv și salariul mediu brut pe economie.