Până la ora 18.00, circa 42,44% de cetățeni votaseră în cadrul referendumului constituțional. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC) la ora 19:00. Astfel, prezența la secțiile de votare depășise deja la acea oră pragul minim de 33,33% care se impune pentru validarea scrutinului.
În total, la ora 19:00, rata de participare la alegerile prezidențiale de astăzi era de 48,7% din alegătorii înscriși, în creștere simțitoare cu prezența la aceeași oră din primul tur al scrutinului din 2020, 41,04%.
Consultantul politic Cristian Hrițuc (foto), specializat pe R. Moldova, estimează că prezența finală la alegerile prezidențiale va fi de 55-57% și a anticipat că referendumul de aderare la UE va întruni pragul necesar pentru validare, de 33%.
„Pe calculele mele, făcute la ora 16.00, prezența la vot pentru prezidențiale va fi la final în jur de 55%-57%, dacă se menține același ritm. Nu știm exact câți au votat pentru referendum. Prezența nu este afișată în timp real. Dar, ținând cont că la ora 12.00 era o diferență mică între votul pentru prezidențiale și votul pentru referendum, ținând cont că la 15.00 eram aproape de prag, la 32%, vom avea referendum valid! Ce va fi în plus de 33%, va fi cadou pentru Putin. Votați bine, ca să trăiți bine!” a scris Cristian Hrițuc pe pagina sa de Facebook.
CITEȘTE INTERVIUL CU CRISTIAN HRIȚUC PENTRU „INDEPENDENT NEWS” AICI
PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL AICI
LIVE TEXT DESCHIDE.MD CU EVENIMENTELE DIN ZIUA VOTULUI AICI
Prezența pe parcursul zilei
ORA 10.00. Peste 200.000 de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la ora 10.00. În primele trei ore de la deschiderea secțiilor de votare, la alegerile prezidențiale se înregistrează o prezență la urne de 7,32%, ceea ce constituie peste 200.000.
Mai active de dimineață au fost femeile, raportul dintre femei și bărbați, la nivel de țară, fiind de 50,32 % la 49,68%.
Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21.00.
ORA 12.00. Peste 536.000 de alegători (19.29%) și-au exercitat dreptul de vot până la ora 12.00. Potrivit datelor de acum patru ani, numărul alegătorilor este în creștere.
Din numărul total de voturi, 52,64% sunt femei, iar 47,36% – bărbați.
Acum patru ani, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, către ora 12:00 au votat circa 460.000 de alegători.
ORA 16.00. Peste 1,130 milioane de persoane (39,1%) și-au exercitat dreptul de vot până la ora 16.00. Comparativ cu datele de acum patru ani la alegerile prezidențiale, numărul celor care și-au exercitat dreptul de vot este mai mare cu peste 200.000.
ORA 18.00. Peste 1,3 milioane de oameni (45,84%) au votat până la ora 18:00 în cadrul referendumului privind integrarea în UE și alegerilor prezidențiale. Comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale, de acum patru ani, numărul votanților este în creștere cu peste 250.000.
Republica Moldova se află, astăzi, în fața unei zile esențiale, în care cetățenii își vor exprima votul atât pentru alegerea noului președinte, cât și în cadrul referendumului constituțional care propune integrarea europeană în Constituție, scrie Deschide.MD.
În cadrul acestor alegeri prezidențiale, cetățenii vor alege între 11 candidați, după cum urmează:
- Alexandr Stoianoglo
- Maia Sandu
- Renato Usatîi
- Vasile Tarlev
- Irina Vlah
- Ion Chicu
- Andrei Năstase
- Octavian Țîcu
- Victoria Furtună
- Tudor Ulianovschi
- Natalia Morari
Referendumul organizat în paralel cu aceste alegeri pune în discuție o propunere importantă: includerea obiectivului de integrare europeană în Constituția Republicii Moldova.
Dacă referendumul va trece, în cea mai importantă lege a țării – Constituția – va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. Mai exact, în preambul va fi introdus următorul text:
„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,
DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
În Constituție va fi introdus și un titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”. În acest capitol se va spune că aderarea la tratatele UE se va face prin lege organică, adică prin votul a cel puțin 51 de deputați. După aderare, documentele obligatorii ale UE vor avea prioritate față de legile interne ale R. Moldova, așa precum se întâmplă în toate statele membre ale UE.
Efort de organizare
Procesul electoral are loc în cele 2.221 de secții de votare deschise atât pe teritoriul național, cât și în afara granițelor.
234 de secții de votare sunt dedicate cetățenilor moldoveni din Diaspora, iar alte 30 au fost amenajate pentru cei care locuiesc în regiunea transnistreană.
Pentru desfășurarea procesului electoral, au fost pregătite peste 7 milioane de buletine de vot, în șase limbi: română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și rromani.
Cetățenii pot vota prezentând următoarele acte de identitate:
- buletinul de identitate al Republicii Moldova, cu mențiuni referitoare la domiciliu sau reședință temporară;
- buletinul de identitate provizoriu care atestă cetățenia moldovenească și reședința titularului;
- pașaportul moldovenesc, chiar și dacă a expirat.
Comisia Electorală Centrală a desemnat un total de 2.061 de observatori, atât din țară, cât și internaționali, pentru a monitoriza corectitudinea și transparența procesului electoral.