Magistrații militari refuză să facă lumină până la capăt în chestiunea fondurilor operative delapidate de fosta conducere a Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), deși col. (r) Doru Paraschiv s-a oferit să pună la dispoziția anchetatorilor probe împotriva fostului șef DGIA, gen. Marian Hăpău.
În 2021, în dosar a fost condamnat gen. Iulian Gheorghe, fostul locțiitor al gen. Marian Hăpău, care a primit doar 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare, o pedeapsă ușoară având în vedere gravitatea faptelor sale, care au afectat siguranța națională a României, și cuantumul prejudiciului, de circa 180.000 de dolari.
În timpul cercetărilor derulate împotriva ge. Gherghe, col. (r) Doru Paraschiv a depus chiar o plângere penală în care a descris cu lux de amănunte cum delapidarea fondurișlor operative ale DGIA a fost o operațiune în trei și, în consecință ar trebui anchetați și gen. Marian Hăpău, presupus lider al grupului infracțional, și contabila DGIA, Mihaela Andritoiu (fostă Hoară).
ACUZAȚIILE FORMULATE ÎN JUSTIȚIE DE COL. PARASCHIV
Cu toate aceste, magistrații militari de la Curtea Militară de Apel au refuzat să investigheze acuzațiile col. Paraschiv și s-au grăbit să-l condamne pe Iulian Gherghe, în momentul în care au văzut ce probe deține col. Paraschiv. Au procedat așa pentrru a închide repede dosarul, în așa fel încât investigațiile să nu ajungă la gen. Hăpău.
Într-un răspuns pentru Independent news, Curtea Militară de Apel spune că, în sistemul Ecris, nu s-a găsit nicio informație privind trimiterea în judecată a gen. Marian Hăpău, dar că procurorii militari investighează posibila sa implicare în delapidarea fondurilor operative al DGIA. Ancheta trenează de cel puțin 3 ani, de când a fost condamnat gen. Gherghe.
„ Avem de-a face cu un modus operandi – infracțiuni calificate in formă continuată, pe care procurorii și judecătorii militari le mușamalizează. Este dovada înaltei corupții, de la nivelul grupării/clicii mafiot-oculte, cu tot cu magistrați, de la cele mai excepționale parchete și instanțe din România. Sunt puternici, se bat între ei și susțin că nu pot fi destructurați”, ne-a declarat col. Paraschiv
Detalii despre relația apropiată dintre gen. Hăpău și gen. Gherghe puteți citi pe blogul silviusergiu.ro:
Cazul Gherghe
Iulian Cristian Gherghe, fost locțiitor al șefului Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), a fost condamnat definitiv, pe 7 decembrie 2021, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 1 an şi 5 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.
Gherghe a restituit prejudiciul și a recunoscut faptele, astfel că a primit o condamnare cu suspendare. Acesta a fost arestat în 27 martie și condamnat în primă instanță de Curtea Militară de Apel în septembrie tot la o sentință cu suspendare.
Gen. Iulian Gherghe
Generalul Gherghe a recunoscut că, pe 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari.
„Generalul a falsificat declarația de plată externă „aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gen. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”, potrivit motivării judecătorului.
Gherghe a recunoscut că a dus banii la birou unde i-a ținut într-un seif timp de un an, apoi și-a cumpărat cu ei un teren în Corbeanca pe care și-a construit o casă. Generalul Gherghe a arătat că a restituit 80 % din prejudiciu din momentul în care a început ancheta internă în cadrul DGIA și s-a pensionat, adică în urmă cu o lună.
„Sintetizând activitatea infracțională a inculpatului (…), aceasta a constat în completarea unor formulare bancare în care generalul a trecut date nereale, iar la rubrica semnătura persoanelor autorizate a aplicat două ștampile, una cu semnătura sa și o alta cu a directorului general Marian Hapău”, se arată în decizia de arestare a generalului (r) Gherghe.
FRAGMENT DIN DECLARAȚIA DE INCULPAT A GEN. IULIAN GHERGHE
Procurorii militari au arătat că nu era prima dată când generalul Gherghe acționa similar, cu complicitatea unui colonel, Vasile Teodosia, însă, în alte dăți, a constituit depozite pentru DGIA „pentru a obține dobânzi mai avantajoase”, nu a retras bani.
Judecătorul militar a remarcat îndrăzneala generalului Gherghe ”ieșită din comun egalată poate doar de lipsa oricăror elemente de control în cadrul instituției, neglijență deosebită și posibilă intenție indirectă de sprijin din partea unor persoane din cadrul DGIA”.
Citește și:
SINGUR ÎN INIMA SISTEMULUI (EPISODUL 1) : „Traian Băsescu era conectat la interesele rusești”