Cariera academică a lui Florian Coldea este plină de controverse. O funcție atât de înaltă, cum este cea de șef operativ al SRI, trebuia dublată de un CV pe măsură. Cu atât mai mult, în condițiile unei lipse de performanță academică evidentă.
Odată ajuns în vârf, Florian Coldea a vrut să-și completeze spațiile libere din CV. În 2010, și-a dat doctoratul la Academia Națională de informații „Mihai Viteazu”, cu lucrarea „Managementul schimbării în serviciile de informaţii“. 279 de pagini.
Îndrumător i-a fost deja celebrul prof. univ. dr. Gabriel Oprea. Între timp, dovedit plagiator. Ca, de altfel, mulți dintre cei cărora le-a fost îndrumător.
Un doctorat pierdut
Despre Florian Coldea nu știm dacă a plagiat sau nu. Pentru simplul motiv că, din vara anului 2015, teza sa de doctorat nu poate fi consultată la Biblioteca Națională a României, după cum a dezvăluit jurnalista Emiliei Șercan, într-o anchetă publicată pe Pressone.ro
„Sub pretextul unui împrumut interbibliotecar de 30 de zile, teza a fost solicitată de către directoarea Bibliotecii Universității Politehnice, însă nu a fost returnată nici până azi. Împrumutul este unic în istoria instituției. Niciodată până atunci, și nici după, o teză de doctorat nu a fost împrumutată unei alte biblioteci, deoarece tezele sunt stocate la Biblioteca Națională în <<fondul intangibil>>”, a scris Emilia Șercan.
Potrivit dezvăluirilor sale, surse convergente au declarat că „rectorul Universității Politehnice, Mihnea Costoiu, este cel care a dirijat operațiunea împrumutului interbibliotecar” și „tot el este cel care a ridicat, personal, teza de la Biblioteca Națională.”
De altfel, relația dintre Mihnea Costoiu și Florian Coldea este una destul de apropiată.
Procurorul Cristina Grosaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, a anchetat dispariția tezei de doctorat a lui Florian Coldea, dar a clasat cauza, informație ce a fost publicată pe 27 august a.c., de site-ul G4Media.ro.
Cadru universitar la București și Cluj
După ce a plecat de la conducerea SRI, a devenit conferențiar universitar în cadrul Academiei Națională de Informații „Mihai Viteazul” din București.
Mai mult, în noiembrie 2017, a devenit cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie și de Filosofie a Universității din Cluj, unde a predat cursul „Intelligence și decizie politică”, în cadrul programului de master al Departamentului „Studii de Securitate”.
Venirea lui Coldea la Cluj nu a fost surprinzătoare, având în vedere că generalul este într-o relație apropiată cu Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș- Bolyai și președinte al Academiei Române.
Cadru universitar în cadrul ANIMV este și soția fostului prim-adjunct al directorului SRI, Dorina Ioana Coldea. Și în prezent ea este o persoană foarte importantă în SRI, deoarece conduce structura care acordă avizele psihologice ofițerilor de informații, fără de care aceștia nu-și pot derula activitatea specifică.
Ea este și cadru didactic asociat la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA, unde rector este Remus Pricopie, un alt protector din mediul universitar al gen. Florian Coldea. La un moment dat, Dorina Coldea a candidat pentru un post de lector în cadrul Facultății de Științe Politice- Departamentul de sociologie, fapt dezvăluit tot de Emilia Șercan.
După ce Emilia Șercan a publicat aceste informații pe Pressone.ro, SNSPA a anunţat că suspendă concursul.
„Această decizie a fost adoptată pentru a evita orice suspiciune care ar putea plana asupra organizării concursurilor didactice în SNSPA şi pentru a asigura deplina transparenţă a procesului şi egalitate de şanse pentru orice candidat care îndeplineşte condiţiile de înscriere la concurs”, a precizat SNSPA.
Revenirea în lumea academică
Pensionat în urma scandalului de răsunet cu Sebastian Ghiţă, fostul număr 2 din SRI, Florian Coldea, a vrut să se întoarcă în Sistem, a scris Realitatea.net.
El și-a dorit să fie profesor la Academia Naţională de Informaţii a SRI, cu susținerea lui Remus Pricopie, rector al SNSPA, fost ministru al Educaţiei.
Jurnaliștii au scris despre acesta că, dincolo de informațiile oficiale care îl prezintă drept rector la al patrulea mandat la SNSPA, Pricopie este omul de casă al fostului director SRI George Maior.
Studenții au protestat față de activitatea universitară a lui Mihnea Costoiu și Remus Pricopie
Care este, însă, legătura lui Florian Coldea cu Remus Pricopie?
La momentul respectiv, Coldea a dat concurs pentru a ocupa un post de conferențiar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI și a fost admis, având „un dosar solid” şi recomandări ale unor profesori din străinătate.
Acest lucru a fost susținut public de Remus Pricopie, membru al Comisiei de concurs. Ulterior, au apărut informații potrivit cărora generalul Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condiţiile cerute de legislaţie pentru a ocupa acest post. Atunci, Remus Pricopie a ținut să îi ia apărarea lui Coldea și a menționat că „a arunca noroi a devenit o practică în România”.
Citește și:
Președintele Statului Paralel. Episodul 2: Florian Coldea, în sufrageria lui Oprea
Președintele Statului Paralel. Episodul 3: Relația lui Florian Coldea cu Sebastian Ghiță
„La doar trei luni după ce Florian Coldea a fost înlăturat din poziția de prim-adjunct al directorului SRI, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul a configurat un post de conferențiar universitar cu dedicație pentru el”, preciza PressOne.ro, într-o amplă anchetă în care a dezvăluit care sunt criteriile cerute de legislație, cerințe pe care Coldea nu le-a bifat.
Dosar incomplet
Conform sursei citate, între CV-ul lui Florian Coldea şi fişa de verificare a îndeplinirii standardelor apar mai multe suspiciuni, prima neconcordanţă fiind la capitolul „Activitate didactică”, acolo unde candidatul trebuie să aibă publicate cel puțin două volume, din care unul trebuie să fie, obligatoriu, un curs universitar.
Potrivit listei de lucrări, Coldea a publicat un singur curs universitar destinat studenţilor de la Academia Națională de Informații, curs care are un regim special, fiind clasificat.
Punctajul minim necesar pentru acest domeniu era de 35 de puncte, iar Florian Coldea a declarat că are un punctaj cu puţin peste limită, adică 36,076.
„În prima şedinţă a Comisiei SRI vom cere Serviciului detaliile acestui subiect, să vedem cum a fost posibil ca domnul Coldea să revină, ca şi conferenţiar universitar, la Universitatea <<Mihai Viteazul>>. Nu mi se pare normal să revină, să predea la Universitate, din moment ce a fost trecut în rezervă”, menționa, în 2017, vicepreşedintele Comisiei SRI, Marian Cucşa.
Ulterior s-a făcut un transfer ca la fotbal, iar Florian Coldea a ajuns să predea la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai.
Numirea la SNSPA, un nou scandal
INumirea lui Florian Coldea într-un alt post universitar, de data aceasta la SNSPA, a provocat un nou scandal în lumea academică.
Mai mulți profesori de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative au protestat față de înlocuirea generalului Mihai Ionescu cu fostul director adjunct al SRI, generalul Florian Coldea.
Acesta și-a început activitatea la Departamentul de Studii Europene din cadrul SNSPA. Până să devină profesor asociat la Departamentul de Studii Europene din subordinea SNSPA, Florian Coldea a fost conferențiar la facultăți din Timișoara și Cluj.
Membrii corpului profesoral s-au plâns de faptul că aducerea lui Florian Coldea la SNSPA s-a făcut fără consultarea cadrelor universitare, a relatat Realitatea.net.
Membrii corpului profesoral au pus la îndoială faptul că Florian Coldea a parcurs toate gradele care să-i permită să devină profesor asociat.
Și soția lui Florian Coldea, Dorina Coldea, lucrează tot în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Dorina Coldea este lector universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.