Supranumită „butoiul cu pulbere al Europei”, regiunea Balcanilor a fost caracterizată de-a lungul istoriei prin conflicte violente la scară largă. Spiritul puternic naționalist, precum și orientările expansioniste sub egida iredentismului, consecință a tendințelor șoviniste de la începutul secolului al XX-lea, și-au spus cuvântul.
Acestea au condus, practic, către ceea ce va rămâne în istorie drept curentul ideologic panslavist, temei al Iugoslaviei, ceea ce, în esență, a contribuit la izbucnirea Primului Mare Război Mondial.
În ciuda faptului că aceste conflicte sunt oarecum sub control la ora actuală, tensiunile se manifestă în continuare, iar butoiul cu pulbere al Europei este caracterizat și astăzi de imprevizibilitate, alimentând pericolul unui potențial conflict, cel puțin regional. Orice scânteie este foarte periculoasă, pentru că ea ar putea aprinde butoiul cu pulbere.
Unul dintre marile roluri ale diplomației este acela de a eluda războaiele. Conex, această sarcină implică și potențarea unor mai bune relații bilaterale, sau chiar multilaterale, între state.
Diplomația sportivă și cea culturală prezintă un potențial enorm ce trebuie valorificat. Comunitățile sunt, în fond, puternic influențate de emoțiile lor predominante, iar, când vine vorba de fotbal, nu există niciun loc pe lume unde majoritatea cetățenilor, în special de sex masculin, să nu manifeste atașament emoțional.
Un campionat regional de fotbal, la care să participe echipele naționale ale statelor balcanice, alături de figuri politice și diplomatice semnificative din toate aceste state, împreună cu evenimentele culturale conexe, ar putea reprezenta o șansă reală de a soluționa o bună parte din tensiunile ce caracterizează regiunea.
România se află într-o poziție ce îi permite să joace rolul unui pol de putere defensiv și benefic progresului tuturor actorilor regionali implicați, îndeosebi cei statali.
În istoria noastră post-decembristă s-a vorbit, desigur, despre asumarea rolului de lider regional, fie în raport cu „vecinul nostru” Marea Neagră, fie în contextul celebrei axe Washington-Londra- București.
În ambele scenarii, problema pare să aibă două mari teme recurente – capitalul și statutul. Obiectiv și distinct, problemele din zona Balcanilor nu își au sămânța discordiei în altceva decât în aspirațiile iredentiste ale țărilor din regiune, fundamentate pe considerente etnice și, implicit, culturale.
Prin urmare, o potențială cale către pace, pavată de eforturile diplomației sportive și cultural este posibilă. România poate fi acea punte între Peninsula Balcanică și o nouă epocă de aur, eminamente defensivă.
Pentru prima dată în istoria sa România are acces la resurse diplomatice de cea mai înaltă calitate. Coroborat cu faptul că poziția noastră geostrategică prezintă o importanță deosebită din punct de vedere al securității continentului, cred că putem să ne asumăm un rol de lider regional.
Un obiectiv strategic de politică externă a României poate fi asigurarea păcii din Peninsula Balcanică. O modalitate de a-l atinge poate fi organizarea în șara noastră a unui Campionat balcanic de fotbal, adresat exclusiv echipelor naționale ale statelor din regiune.
Invitații de seamă pot fi politicienii și diplomații lor de rang înalt, iar temele ar putea fi acelea ale unității și fraternității. Dacă problemele Peninsulei Balcanilor vizează etniile, cultura și religia, organizarea unui campionat de fotbal adresat exclusiv echipelor naționale ale statelor balcanice poate aduce doar avantaje.
România are resursele necesare pentru a iniția această nouă tradiție balcanică. Mă refer la stadioane moderne, hoteluri etc. Aducerea la aceeași masă a decidenților din toate aceste state, într-un context amical și jovial, imun la presiunile etnice, politice și religioase (consecință a sportului ce ne unește pe toți), nu poate decât să contribuie la închegarea unor relații mai strânse între ele.
Prin inițierea și organizarea unui astfel de campionat, România are șansa rară de a își consolida poziția de lider regional în Balcani. Reușita unui astfel de proiect poate contribui și la poziționarea euro- atlantică a României. Țara noastră ar contribui la consolidarea unui nod de securitate mai bine strâns în Sud-Estul Europei.
Afirmarea țării noastre drept nou nucleu al stabilității în Europa va consolida și legăturile dintre România și Statele Unite ale Americii. Evenimentul va atrage cu promptitudine atenția mass media internaționale, transformându-ne într-un centru de interes global din punct de vedere diplomatic. Acest fapt va augmenta nivelul de recunoaștere și apreciere a României pe scena internațională.
Foto: Prosport