Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a peste 300.000 de soldaţi, puşi la dispoziţie de statele membre. Forța de reacție ar fi pregătită de luptă, în mai puţin de 30 de zile în cazul în care, ar trebui să facă faţă unei ameninţări ruse în Europa, scrie AFP, citând un înalt responsabil al NATO.
După declanşarea invaziei ruse din Ucraina, în februarie 2022, ţările NATO au hotărât să majoreze substanţial numărul de soldaţi ce pot fi mobilizaţi în mai puţin de 30 de zile. Răspunsurile date de aliaţi „depăşesc însă cu mult 300.000”, cifră pe care şi-a fixat-o atunci NATO, a precizat responsabilul Alianței, sub protecția anonimatului.
Capacitatea sporită de mobilizare face parte din planurile NATO de a răspunde rapid unui eventual atac, planuri decise în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania) de anul trecut.
Aceste planuri de apărare, precizează exact pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, ce trebuie și cum să procedeze fiecare aliat în caz de invazie din partea Rusiei.
Dacă din punct de vedere terestru Alianța este pregătită de un posibil răspun eficient și solid, pe partea apărării antiaeriane şi a folosirii rachetelor cu rază lungă de acţiune, NATO a acumulat însă întârzieri.
Exerciții NATO în regiunea strategică a Mării Baltice
Aproximativ 9.000 de soldați din 20 de țări NATO au participat în această lună la exerciții militare în regiunea Mării Baltice. Regiune considerată sensibilă din punct de vedere strategic în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Suedia, a luat parte pentru prima dată la exercițiile Baltops în calitate de membru cu drepturi depline al NATO, după ce s-a alăturat alianței la începutul acestui an. Exercițiile au inclus operațiuni de dragare a minelor marine, detectarea submarinelor, debarcări și intervenții medicale în situații de urgență.
Scopul lor este de a spori interoperabilitatea forțelor și de a evidenția angajamentul aliat față de securitatea comună, au declarat oficialii.
Exercițiile desfășurate de forțele navale, aeriene și trupele terestre au avut loc în Marea Baltică, precum și în Suedia și pe insula sa strategică Gotland, în Lituania, Polonia și Germania și au inclus aproximativ 50 de nave militare și 45 de avioane și elicoptere.
Trebuie specificat în plus, faptul că, din punct devedere economic, gazoducte importante traversează fundul Mării Baltice dinspre Rusia și Norvegia către Germania, Polonia și alte națiuni europene, ceea ce face ca această regiune să fie extrem de sensibilă. Mai ales de când Rusia și-a intensificat activitatea în zona Mării Baltice.
Exercițiile au fost organizate de Forțele navale de atac și sprijin al NATO și de Flota a 6-a a Marinei SUA.