Un sondaj efectuat de INSCOP Research în ziua votului relevă că în viitorul Parlament vor intra șapte formațiuni politice: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Sondajul nu măsoară votul din Diaspora, astfel că numărul partidelor din noul legislativ s-ar putea să fie mai mare.
Cu alte cuvinte sunt șanse mari ca și partidul SENS să treacă pragul electoral. De aemenea USR ar putea trece în fața PNL.
Nu este exclus ca rezultatele să fie răsturnate de vreo lebădă neagră, ca la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențoale, deși acest lucru este puțin probabil.
Vestea bună este că există șanse pentru o coaliție de guvernare pro- europeană. Din ea ar putea face parte PSD, USR și PNL. UDMR este și ea o opțiune, deși prezența maghiarilor la guvernare i-ar putea potența pe suveraniști.
O astfel de coaliție poate fi creată doar dacă PSD va participa la ea. Social- democrații se pot lansa și într-o aventură suveranistă de tip Liviu Dragnea. Dacă viitorul președinte al României va fi Călin Georgescu, PSD ar putea să o cotească spre suveraniști, doar cu condiția ca Georgescu să desemneze un premier social-democrat. Asta ar însemna, însă, excluderea PSD din rândul Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și afilierea la Conservatori Europeni (ECR).
În cazul în care Elena Lasconi va câștiga funcția de președinte al României, PSD va trebui probabil să accepte desemnarea lui Ilie Bolojan pentru funcția de premier. Ar fi o forțare a Constituției în stilul lui Traian Băsescu, pe care doamna Lasconi îl admiră.
Trimiterea lui Marcel Ciolacu în finala prezidențială, prin decizia Curții Constituționale, este puțin probabilă, având în vedere că la renumărarea voturilor diferența crește în favoarea Elenei Lasconi.
O concluzie după rezltatul alegerilor parlamentare este că Elena LAsconi este o veritabilă locomotivă pentru USR, scorul partidului comparativ cu cel de la alegerile locale fiind incoparabil mai bun.
O veste bună este că prezidențiabilul Călin Georgescu nu și-a exprimat susținerea fățisă pentru Partidul Oamenilor Tineri (POT), pentru că altfel am fi avut mai multe procente de partea suveraniștilor în viitorul parlament și poate nu am fi avut șansa creării unei coaliții pro-europene.