Angajați ai Poștei au declanșat astăzi, greva generală, în București și în mai multe județe din țară susținând că din luna iulie a acestui an, 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi vor avea salariul minim pe economie. Aceștia solicită creşterea cu 400 lei net a salariilor şi a sporului de loialitate. Sindicatul Lucrătorilor Poştali, care a declanşat greva generală, acuză compania că face presiuni asupra salariaților.
Într-o intervenție televizată, directorul general al Poștei, liberalul Valentin Ștefan, a anunțat pregătirea unor echipe mobile pentru a asigura continuitatea activității și a făcut o ultimă ofertă de 390 de lei în plus pentru cei cu cele mai mici salarii, adică pentru aproximativ un sfert dintre angajații Poștei Române.
„Un salariat cu normă întreagă câștigă aproximativ 3.000 de lei la Poșta Română. Eforul financiar al companiei duce undeva la 5.000 de lei brut. Problema salariilor este de 20 de ani și nu se poate rezolva de azi pe mâine. Noi am încercat să rezolvăm situația, iar în ultimii doi ani, salariile au crescut cu 50%. Nu este de ajuns și vrem să continuăm această creștere, mai mult, am oferit către sindicat o creștere de aproape 400 de lei pentru cei care au salariul minim pe economie. Ei au respins oferta, dar compania nu are mai mulți bani. Nu ne vin bani de la buget”, a declarat Valentin Ștefan.
BNS acuză presiuni ale conducerii Poștei asupra angajaților care au intrat în grevă
Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, acuză presiuni asupra lucrătorilor poștali, membri de sindicat, care au intrat sau vor să intre în grevă. Potrivit sindicatului, principalele revendicările salariale ale angajaţilor sunt: creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor și creşterea sporului de loialitate acordat în tranşe, salariaţilor ce au peste un anumit număr de ani lucraţi în Poşta Română.
„Conducerea Companiei a răspuns la aceste revendicări prin înfiinţarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei şi fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poştaşilor creşteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024. Poştaşii au refuzat să se lase manipulaţi şi sunt determinaţi să facă grevă. Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poşta Română, în principal pensionari şi categorii sociale la fel de sărace ca şi poştaşii, să fie alături de noi şi să ceară împreună cu noi de la managementul companiei şi de la autorităţile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor noastre”, mai susține sindicatul.
La rândul ei, compania de stat Poșta Română a catalogat conflictul de muncă drept artificial și a încercat să-i asigure pe cei aproape cinci milioane de pensionari că nu vor rămâne fără pensii înainte de Paște.
Poșta Română este în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%) și are aproximativ 23.000 de angajați.