Pe 5 noiembrie a.c, în Statele Unite ale Americii vor avea loc atât alegerile prezidențiale, cât și alegeri pentru Senat și Camera Reprezentanților. 34 din cele 100 de mandate din Senat vor fi puse la bătaie. Senatul este camera superioară a Congresului, adică a parlamentului american.
În Camera Reprezentanților (House), camera inferioară, toate mandatele vor fi puse în joc, iar în anumite state vor avea loc alegeri pentru funcția de guvernator sau alegeri legislative la nivelul statului.
De asemenea se vor organiza referendumuri. De pildă, în anumite state alegătorii vor fi chemați la urne pentru a se pronunța pe tema avortului.
Diferențe
Tradițional, alegerile americane au loc în prima marți a lunii noiembrie. Fie că vorbim de alegeri prezidențiale sau alegeri parțiale(midterms), care au loc la 2 ani după alegerile prezidențiale, sau, în unele cazuri, cum a fost 2021, ori de câte ori se termină mandatul unui guvernator statal.
Trăsătura cea mai importantă a sistemului de vot pentru prezidențiale din SUA este că președintele este desemnat prin intermediul Colegiului Electoral.
Acest sistem este utilizat doar pentru alegerea președintelui, toate celelalte alegeri din SUA sunt decise prin vot popular simplu.
Așadar, avem un vot indirect. În Statele Unite se poate întâmpla ca unul dintre candidați să câștige votul popular, dar să nu-și adjudece majoritatea electorilor în Colegiu și, deci, să nu ajungă președinte.
De ce a fost ales sistemul Colegiului Electoral
În momentul elaborării Constituției SUA, în 1787, un vot popular național pentru alegerea președintelui era practic imposibil din cauza dimensiunii țării și a lipsei unor metode de comunicare fiabile. Prin urmare, autorii Constituției au creat sistemul Colegiului Electoral.
Acesta a fost popular în statele din sud, unde sclavii reprezentau o mare parte a populației. Aceștia nu puteau vota, dar erau numărați ca făcând parte din populație, oferind statelor din sud o influență disproporționată.
Cum este alcătuit Colegiul Electoral
Fiecare stat are alocat un anumit număr de delegați, iar la nivelul statului are loc un scrutin uninominal majoritar, dintr-un singur tur („first preference plurality”). Acesta este termenul oficial, cel neoficial este „first past the post”, o expresie împrumutată de la cursele de cai.
La nivelul statului are loc acest scrutin uninominal majoritar, dintr-un singur tur. Practic, votanții își aleg favoriții la Președinție: candidatul prezidențial și pe cel viceprezidențial.
Candidații care i-au cele mai multe voturi în statul respectiv își adjudecă și toți electorii acelui stat. Cu două excepții.
Indiferent că vorbim de o victorie clară, sau de o victorie la limită, candidatul care câștigă statul respectiv câștigă toți electorii alocați acelui stat.
Avem 50 de state, plus capitala Washington DC, care nu este un stat.
Sursa: 270towin.com
O paranteză: dacă Washington D.C. ar deveni statul numărul 51 ar însemna că ar avea dreptul să aibă doi senatori și un membru în Camera Reprezentanților. Democrații susțin acest lucru, deoarece Washington D.C. este un oraș care votează preponderent cu ei. La ultimele alegeri prezidențiale au luat constant peste 80%. Republicanii se opun, evident, unei asemenea modificări.
Sunt, așadar, 51 de entități care compun acest Colegiu Electoral.
Deși se organizează alegeri și în teritoriile Americii, Guam și Samoa Americană, ele nu au alocate electori.
Fiecare stat primește un număr de delegați în funcție de proporția dintre locuitorii acelui stat raportată la populația totală a Americii. Dacă un stat înregistrează o creștere a populației, nu înseamnă automat că va avea mai mulți electori în Colegiu. Dimpotrivă, numărul de electori poate scădea, deși populația crește.
ARTICOL REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU INTERNATIONAL AFFAIRS ROMANIA
California avea 55 de delegați în urma Recensământului din 2010. La ultimul recensământ, cel din 2020, a înregistrat o ușoară creștere a populației. De asemenea, populația totală a SUA a crescut datorită unor state precum Texas, Florida, Carolina de Nord, Colorado sau Arizona. Acestea au avut creșteri ale populației mai mari comparativ cu California. Astfel, proporția celor care trăiesc în aceste state, raportată la proporția totală a populației, a fost mai mare și au primit electori în plus, în timp ce, în cazul Californiei, s-a întâmplat invers. Proporția californienilor a fost mai mică raportată la proporția populației totale a Statelor Unite ale Americi
Majoritate de 270 de electori
În total sunt 548 de electori în Colegiu. Ca să fie ales președinte al SUA un candidat trebuie să câștige 270.
În teorie se poate înregistra și un scor egal de 269 la 269. Atunci, diferența se face în Camera Reprezentanților. Membrii acesteia vor alege președintele.
Acest lucru s-a întâmplat o singură dată, în 1824, când patru candidați au împărțit voturile Colegiului Electoral, neputând obține niciunul dintre ei majoritatea.
În acest moment, republicanii au un avantaj. Dacă s-ar înregistra un scor egal, Donald Trump ar câștiga alegerile prezidențiale, deoarece Partidul Republican domină Camera Reprezentanților.
Swing states
La ora actuală șapte state considerate „swing states”. State care pot să încline balanța. Scorul în aceste state este foarte strâns, inclusiv la ultimele alegeri. În prezent, sondajele confirmă această situație.
„Swing states” sunt Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, denumite „Rust Belt” (Centura de rugină). Sunt state în care marea industrie, economia a intrat în declin, populația a scăzut.
În sud avem Carolina de Nord și Georgia. În sud-vest: Nevada și Arizona.
În restul statelor putem prezice, într-o măsură mai mică sau mai mare, cine va câștiga.
La nivelul fiecărui stat, numărul de electori este egal cu numărul de senatori, respectiv doi pentru fiecare stat, plus numărul de reprezentanți în House.
Spre exemplu, în Texas există doi senatori și 38 de reprezentanți. În total avem 40 de membri. În Wyoming doi senatori, dar un singur reprezentant, deci sunt trei membri în Colegiul electoral.
Nebraska și Maine au un sistem diferit de a-și aloca electorii. Candidatul care câștigă statul va câștiga automat doi electori, echivalând cu cei doi senatori ai statului.
La nivelul fiecarei circumscripții din Camera Reprezentanților se acordă un vot individual pentru candidatul care triumfă acolo. Spre exemplu, să luăm alegerile din 2020. În Nebraska, Trump a câștigat două din aceste circumscripții, în timp ce Biden a câștigat una, iar Trump a câștigat statul per ansamblu. Trump a luat patru din cele cinci voturi ale statului Nebraska în Colegiul electoral al Nebraska, iar Biden a luat un vot.
În Maine, s-a întâmplat invers: Biden a câștigat statul și a luat cei doi electori aferenți senatorilor, a câștigat și în prima circumscripție, în timp ce Trump a câștigat în a doua circumscripție a Camerei Reprezentanților. Așadar, Biden a câștigat trei din cele patru voturi acordate statului Maine în Colegiu, iar Trump a câștigat unul singur.
Așadar, există diferite combinații, diverse variante pe care cele două tabere le au pentru a ajunge la 270 de electori. Se pot focusa pe state mai mari, care evident au mai mulți delegați, sau pe mai multe state mai mici. Depinde foarte mult, de la o rundă de alegeri la alta, de sondaje și ce șanse au candidații lor.
În prezent Florida este considerat un stat care, cel mai probabil, va vota cu candidatul republican. În trecut acesta era considerat cel mai important „swing state”.
Acum Pennsylvania este considerat cel mai important swing state Deoarece Florida a fost adjudecat de republicani.
Președinți care au pierdut votul popular
Au existat candidați care au câștigat votul popular, dar nu au câștigat și alegerile prezidențiale, pentru că nu au luat 270 de electori în Colegiu.
În 2000, democratul Al Gore a luat cu 0,5% mai multe voturi decât republicanul George W. Bush, dar acesta din urmă a câștigat Colegiul electoral. Lupta finală s-a dat în Florida. Inițial televiziunile îl dăduseră pe Al Gore drept câștigător în Florida. Au venit însă voturile militarilor din străinătate care aveau buletin de Florida. Acestea au înclinat balanța către George W. Bush.
În 2016, Donald Trump a câștigat en fanfare Colegiul electoral. În foarte multe state scorul a fost strâns, dar Trump a câștigat. E vorba de Wisconsin, Michigan, Pennsylvania. Hillary Clinton a câștigat votul popular la o diferență de 2%. Inutil.
Electori neloiali
La alegerile din 2016 au existat „faithless electors”, adică electori neloiali. Fiecare candidat își stabilește o listă de delegați pentru fiecare stat, iar dacă câștigă acel stat, lista aleasă de el reprezintă votul statului în Colegiul electoral și votează în favoarea candidatului câștigător. În Texas au existat doi astfel de delegați care nu au votat cu Trump. Unul a votat cu Ron Paul, altul cu John Kasich. Și democrații au avut delegați neloiali: 4 în Washington și 1 în Hawaii.
PREDICȚII PENTRU ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2024
Sursa: 270towin.com