Alin Bogdan Alexandru, actual director în cadrul Inspecției Judiciare a CSM, a lucrat la Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ), condus de gl. Cătălin- Ștefăniță Zisu, care, de altfel, l-a angajat și promovat responsabil cu supervizarea legalității achizițiilor publice. Gl. Zisu i-a fost chiar naș de cununie, spun sursele „Independent news”, el fiind într-o relație apropiată cu părinții săi, foștii procurori DNA, Ion și Mariana Alexandru.
Activitatea infracțională a gl. Cătălin- Ștefăniță Zisu în fruntea Comandamentului Logistic Întrunit (CLÎ) al MApN nu ar fi fost posibilă fără protecția gl. Marian Hăpău, fostul șef al DGIA, serviciul secret al Armatei. Împreună cu gl. Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și vicepremier pentru securitate națională, cei trei au alcătuit, o lungă perioadă de timp, un grup de interese, cu mare putere de decizie în ceea ce privește achizițiile publice ale Armatei, de la achiziția de armamanet, până la achiziții și investiții.
De-a lungul timpului, această grupare din MApN a cultivat relații strânse cu politicieni, dar și cu judecători și procurori, astfel încât să-și asigure atât protecție politică, cât și protecție judiciară.
Gl. Marian Hăpău, fost șef DGIA, și Cătălin- Ștefăniță Zisu (CLÎ), supranumiți „Gemenii”
O metodă folosită a fost sprijinirea rudelor unor magistrați pentru a fi angajați pe funcții în structuri MApN, implicit acordarea de grade de ofițeri.
În 2010, gl. Zisu l-a angajat „din sursă externă” pe Alin Bogdan Alexandru, fiul procurorilor Ion și Mariana Alexandru.
Ion Alexandru era, la acea vremea, procuror militar la Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în funcția de procuror-șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari.
Îîn prezent acest Serviciu îl anchetează pe gl. Zisu în dosarul penal ce vizează „suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2022 – 2023, a unor infracțiuni de asimilate celor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora”, după cum precizează comunicatul DNA din 14 februarie 2025.
Ulterior, Ion Alexandru a îndeplinit funcția de procuror- șef adjunct în cadrul Secției Parchetelor Militare- PÎCCJ. Mariana Alexandru, mama lui Alin Bogdan, era tot procuror DNA, unde ocupa poziția de adjunct șef de secție. ea a fost și procuror DIICOT.
Funcție pe tavă
Sursele citate spun că, în 2010, gl. Zisu i-a oferit fiului procurorilor Alexandru, la acea vreme avocat, membru în Baroul Bucureşti, un post de consilier juridic taman la Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ), pe care-l conducea. La pachet cu un grad de ofițer de justiție militară.
Era fix perioada când Gabriel Oprea devenea ministru al Apărării Naționale, după câștigarea alegerilor prezidențiale din decembrie 2009 de către Traian Băsescu și celebra întâlnire din „Sufrageria lui Oprea”.
După doar un an, în 2011, Alin Bogdan Alexandru era propulsat în poziția de șef al Biroului de analiză atribuire contracte de achiziţie publică din cadrul Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ), pe care a ocupat-o până în 2012.
În perioada 2012–2013; Alexandru jr. a ocupat poziția de consilier juridic, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În această perioadă, puterea politică în România a fost preluată de USL, iar noul ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a destituit câțiva generali, printre care și pe gl. Zisu și Hăpău. Gl. Zisu a fost imediat salvat de Gabriel Oprea, care l-a numit șef la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Alin Bogdan Alexandru l-a însoțit pe poziția de consilier juridic.
Din acest moment, cariera lui Alin Bogdan Alexandru a cunoscut o carieră fulminantă:
- 2013–2014: șef secţie – Secția Juridică, Comandamentul Logistic Întrunit, Ministerul Apărării Naţionale;
- 2014 – Prezent: personal de specialitate juridică, asimilat judecătorilor şi procurorilor, Inspecţia Judiciară;
- 2015 – Prezent Purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare;
- dec. 2018 – sep. 2022 – șef Serviciul secretariat şi relaţii publice, Inspecţia Judiciară;
- sep. 2022 – prezent: director, Direcția Secretariat General, Inspecţia Judiciară.
Girant
Cu alte cuvinte, fiul unor procurori anticorupție gira, din poziția de consilier juridic și, ulterior, șef al Biroului de analiză atribuire contracte de achiziţie publică, activitățile de zi cu zi ale gl.Cătălin- Ștefăniță Zisu în materie de achiziții de înzestrare, investiții, reparații și de logistică, inclusiv pentru bazele militare de la Deveselu, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu.
După ce Alin Bogdan Alexandru a căpătat vechimea „necesară” ca jurist militar, sub îndrumarea lui gl. Zisu și protecția gl. Hăpău (șef DGIA) și a gl. Nicolae Ciucă (șef SMAp), părinții săi procurori l-au sprijinit să ajungă magistrat-procuror, pentru că „îndeplinea criteriile” cerute pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii (INM) și a fost încadrat la Inspecția Judiciară în anul 2014, imediat după plecarea din CLÎ/MApN.
Relații de familie
Relația dintre gl. Cătălin- Ștefăniță Zisu și familia procurorilor Alexandru a fost foarte apropiată. Gl. Zisu i-a fost fiului lor, Alin Bogdan Alexandru, naș de cununie, spun sursele „Independent news”.
La nuntă au fost prezenți Gabriel Oprea, Marian Hăpău, judecătorii militari Cezarian Buga și Gheorghe Manea, procurorii militari Ion Vasilache, șeful Secției Parchetelor Militare, gl. Nicolae Lupulescu, adjunct la Secția Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ.
Mai mult, susțin sursele noastre, gl. Zisu l-a sprijinit pe Ion Alexandru să ajungă general și procuror-șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari.
De-a lungul timpului, gruparea generalilor Zisu – Hăpău – Oprea a beneficiat de protecție judiciară, o dovadă a existenței „culoarelor din justiție”, în acest caz în justiția militară, care nu au fost desființate nici până în prezent.
Existența acestor culoare în justiția militară a fost sesizată de col. (r) Doru Paraschiv, colonel de contrainformații și securitate militară, care a fost îndepărtat abuziv din MApN, deoarece a acționat ca avertizor de integritate și de securitate) față de abuzurile, derapajele și infracțiunile din MApN. Accesul la o justiție dreaptă și neinfluențată de serviciile de informații i-a fost blocat permanent, atât de procurori, cât și de judecători.