Generalul SIlviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE, aduce, în exclusivitate pentru „Independent news”, o serie de lămuriri legate de perioada în care a activat în structurile fostei Securități comuniste și despre relația sa cu structurile NATO, înainte și după preluarea funcției de prim-adjunct al directorului SIE.
Silviu Predoiu a activat ca ofițer al Centrului de Informații Externe (CIE) din cadrul Securității, între 1987 și 1989, cu numele de serviciu „Pumnea”, după cum a precizat un comunicat CNSAS, dat publicității miercuri.
Instituția a transmis că Predoiu „nu a fost colaborator sau lucrător al fostei Securități în sensul legii”.
Verificarea sa a fost realizată, după ce Predoiu și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din partea Partidului „Liga Acțiunii Naționale” (PLAN), pe care l-a fondat în 2022.
Precizările generalului
În exclusivitate pentru „Independent news”, gen. Predoiu explică faptul că activitatea sa de dinainte de Revoluție nu a afectat în vreun fel obținerea poziției nr. 2 în SIE, după ce România a aderat la structurile NATO.
„În 2001, dupa atentatele din SUA, am fost însărcinat să constitui Direcția antiterorism din cadrul SIE. Am făcut acest lucru, în contact permanent cu NATO.
Am prezentat CV-ul de la bun început și nu a deranjat pe nimeni. Ulterior, în cadrul interacțiunii cu ofițerii NATO cu care lucram în mod direct, imaginea lor despre subsemnatul s-a consolidat. După intrarea României în NATO mi s-a cerut să mă ocup de întărirea structurii de securitate internă a SIE. Propunerea a venit automat, cu acordul structurilor din NATO, și am făcut acest lucru, tot în coordonare cu cei din Alianța Nord- Atlantică.
Pot să spun că am devenit interlocutorul permanent in NATO”, ne-a declarat Silviu Predoiu.
Citește și:
În cadrul SIE, gen. Predoiu a fost șef Direcție antiterorism (2002-2003); șef Direcție de protecție internă (2003-2004); șef Direcție contraspionaj și protecție internă (2004-2005).
În 2005, el a preluat funcția de prim- adjunct al directorului SIE (șef operativ), în baza unei decizii a CSAT.
„Când CSAT a aprobat numirea mea, membri săi au avut CV-ul meu pe masă. Eu nu am fost de față, dar directorul de atunci al SIE, Gheorghe Fulga, mi-a relatat că unul dintre membri CSAT a întrebat dacă am lucrat în Securitate. Dl. Fulga a confirmat, dar a precizat că între 1987- 1989 am fost la cursuri și că cei din NATO nu au niciun fel de probleme”, a adăugat Silviu Predoiu.
Carieră de spion
Silviu Predoiu a fost prim-adjunct al directorului SIE la 18 noiembrie 2005 și a deținut-o până în 2018.
A mai îndeplinit funcția de director interimar al SIE în perioadele 20 iulie-4 octombrie 2006; 19 martie-5 decembrie 2007; 8 februarie-27 februarie 2012, 23 septembrie 2014-29 iunie 2015, 26 septembrie 2016 – 3 iulie 2018.
CNSAS a transmis că, după analizarea documentelor, „au rezultat informații privind apartenența domniei sale la structurile fostei Securități, în calitate de ofițer al fostei Securității, figurând cu următoarele informații: data încadrării în Centrul de Informații Externe – 01.10.1987, gradul de locotenent major -01.10.1987”. El a activat cu numele de serviciu „Pumnea Silviu”.
În octombrie 1987 acesta a efectuat „misiuni în străinătate”, iar din 25.08.1987 a activat sub acoperire la Întreprinderea de comerț Exterior GEOMIN. În 26 decembrie 1989, Predoiu trece la Ministerul Apărării.
În final, CNSAS transmite că „întrucât nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată ar fi desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului” nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității ca poliție politică.