Silviu Predoiu, fost prim-adjunct al directorului SIE, a activat ca ofițer al Centrului de Informații Externe din cadrul Securității între 1987 și 1989, cu numele de serviciu „Pumnea”, precizează un comunicat CNSAS, dat publicității miercuri.
Predoiu a fost ofițer al Centrului de Informații Externe (CIE) în cadrul Securității, în perioada 1987-1989. Verificarea sa a fost realizată, după ce Predoiu și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din partea Partidului „Liga Acțiunii Naționale” (PLAN).
CNSAS precizează că Silviu Predoiu a avut un statut activ în structurile fostei Securități, activând sub numele de cod „Pumnea”. Documentele disponibile indică data încadrării sale, 1 octombrie 1987, și gradul de locotenent major.
În 1987, Predoiu a fost trimis în misiuni externe, iar, pentru un timp, a lucrat sub acoperire la Întreprinderea de Comerț Exterior „GEOMIN”, până la transferul său la Ministerul Apărării, în decembrie 1989.
Deși aceste documente confirmă apartenența sa la Securitate, CNSAS concluzionează că nu a identificat dovezi privind implicarea sa în acțiuni de suprimare a drepturilor fundamentale, astfel că acesta nu poate fi considerat colaborator al Securității ca poliție politică.
După 1989, Silviu Predoiu a continuat să lucreze în structurile de informații externe ale României, având diverse funcții, inclusiv în contraspionaj și combaterea terorismului. În 2005 a ajuns prim-adjunct în Serviciul de Informații Externe (SIE), funcție pe care a ocupat-o până în 2018. A îndeplinit de mai multe ori și rolul de director interimar al SIE.
În 2022, a fondat Partidul „Liga Acțiunii Naționale” și a anunțat că va candida la Președinție.
Un caz foarte grav
Problema este că Silviu Predoiu a ajuns prim-adjunct în Serviciul de Informații Externe (SIE) în anul 2005, la un an după intrarea României în NATO.
O condiție esențială a aderării țării noastre la Alianța Nord- Atlantică a fost îndepărtarea din instituțiiile din domeniul securității naționale, în special din serviciile secrete, a tuturor lucrătorilor fostei Securități. Această condiție nu a fost respectată în cazul lui Predoiu, ba chiar a fost propulsat ca șef operativ al SIE.
Numirea sa a fost girată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condus de Traian Băsescu, proaspăt ales președinte al României, organism căruia, în mod normal, trebuia să i se pună la dispoziție informații despre trecutul lui Silviu Predoiu.
Despre apartenența sa la fosta Securitate înainte de 1989 trebuia trebuia să informeze Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), serviciul secret abilitat să facă verificările de securitate la numirea lui Silviu Predoiu pe poziția nr. 2 în SIE.
DGIA era instituția abilitată legal, deoarece în decembrie 1989, SIlviu Predoiu a fost transferat la Ministerul Apărării, instituție care a preluat și o parte din arhiva fostei Securități. Procedura de desecretizare și predare la CNSAS a arhivei MApN a fost demarată abia în cursul anului trecut.
O intrebare esențială în acest caz este: a informat DGIA membrii CSAT, în frunte cu președintele Traian Băsescu? Sau a ocultat acest detaliu extrem de important?
Cine a romanțat trecutul lui Predoiu…
La acea vreme, DGIA era condusă de generalul Gheorghe Rotaru, menționat recent de DNA în Dosarul „Mită pentru acces la informații secrete”, în care protagonist este senatorul ex- PNL Eugen Pîrvulescu.
Gheorghe Rotaru este nașul și partenerul de afaceri al lui Radu Mărgineanu, cel care trebuia să faciliteze obținerea unui certidicat ORNISS de acces la informații clasificate, contra unei mite de 60.000 de euro, după cum susțin procurorii DNA.
Detalii aici:
Gen. Rotaru a fost director general al Direcției Generale de Informații a Apărării, serviciul secret al Armatei, în perioada între iulie 1999 – octombrie 2005.
… și al lui Băsescu- „Petrov”
DGIA este serviciul secret care a ascuns și faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, cu numele de cod „Petrov”, fapt care i-a permis acestuia să candideze la Președinție, cu încălcarea legislației electorale. În 2004, DGIA era condusă, așadar, tot de Gheorghe Rotaru.
În 2012, Rotaru, a fost numit consilier prezidenţial la Departamentul Securităţii Naţionale. Un personaj extrem de controversat, gen. Rotaru a fost numit la DSN în timpul interimatului lui Crin Antonescu în funcția de Președinte al României, urmare a suspendării lui Traian Băsescu din vara lui 2012.
În exclusivitate pentru „Independent news”, col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contraspionaj militar, care a investigat fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, a detaliat acest caz.
Detalii aici:
„Informațiile despre colaborarea lui Traian Băsescu cu fosta Securitate existau la nivelul Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) si în Arhivele Militare.
Ele nu au fost scoase la lumină înainte de alegerile prezidențiale din 2004 și 2009, așa cum prevede legea, ba chiar au fost ascunse cu bună știință de către șeful meu de atunci, gen. Marian Hăpău, în complicitate cu ministrul Apărării de la acea data, Mihai Stănișoară, și cu șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.
Ei trebuia să înștiințeze, să raporteze, să informeze, iar aceste informații să apară la dosarul de candidat al lui Traian Băsescu.
Reamintesc că un colaborator al fostei Securități nu putea candida la Președinție, lucru valabil și astăzi. Răspunderea respectării legii o poartă partidul care desemnează candidatul, precum și candidatul.
O mică paranteză: Traian Băsescu a făcut poliție politică încă de când era elev la Liceul de Marină, apoi student în Institutul de Marină și, după aceea, în viața activă de ofițer. În luna februarie a acestui an, a recunoscut, într-o emisiune la Realitatea TV, că a scris notele informative și le-a semnat cu „Petrov”.
A fost folosit de Securitate ca să oropsească cetățeni români pentru diferite scopuri. Traian Băsescu și-a adus aportul la aceste activități abominabile.”, a povestit col. Paraschiv.
Citiți și campania de dezvăluiri exclusive ale col.(r) Doru Paraschiv pentru Independent news, „Singur în inima Sistemului”.
Cum a reacționat fostul nr. 2 în SIE
Generalul SIlviu Predoiu a reacționat public, după dezvăluirile din presă.
„Am văzut ca s-a iscat un mare scandal într-o parte a presei în urma comunicatului CNSAS conform căruia nu am făcut poliție politică, dar am fost încadrat ca ofițer în CIE.
Mărturisesc ca sunt oarecum surprins, întrucât aceste date au fost întotdeauna publice, CV-ul meu fiind postat, vreme de 14 ani, pe site-ul SIE. Mai mult, am vorbit in nenumărate interviuri despre această perioadă.
Las aici, spre aducere aminte celor care s-au grăbit să mă acuze că mi-am ascuns “trecutul”, un fragment dintr-un interviu cu maestrul Ion Cristoiu din octombrie 2020.
P.S. pentru cei care m-au întrebat cine este totuși Silviu Pumnea: numele de „COD” menționat în titlul articolului și care încearcă să genereze o asociere cu noțiunea de colaborator al securității (de turnător, mai precis) este, în realitate, un nume de SERVICIU (așa cum, de altfel, se precizează în adresa CNSAS), unul dintre cele câteva pe care le-am purtat de-a lungul carierei. Existența numelor de serviciu este specifică serviciilor de spionaj care, astfel, își protejează cadrele operative de situația în care un potențial trădător este ”tentat” să-și deconspire colegii.”