Un colonel și un locotenent-colonel, angajați ai Direcției Generale de Informații a Apărării (serviciul secret al MApN), au fost condamnați miercuri, 30 octombrie a.c., de Curtea Militară de Apel pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, respectiv favorizarea infractorului, scrie justnews.ro.
Sentința este definitivă. Pe 17 aprilie 2024, Tribunalul Militar București i-a achitat pe cei doi, în baza articolului 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, respectiv pe motiv că „fapta nu există”.
Lt.- col. I.C.A. a fost condamnat la 1 an închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de furt calificat, iar colonelul D.D.M. la 1 an închisoare pentru favorizarea făptuitorului.
Instanța a decis să amâne aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 C.pen., de 2 (doi) ani de la data pronunțării prezentei hotărâri.
Faptele
Prin ordonanța din 3 aprilie 2023, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Procurorii au constatat că, în noaptea de 2 spre 3 aprilie 2023, în jurul orei 01:00, de la domiciliul colonelului D.D.M., persoană vătămată, a fost sustrasă suma de 16.000 euro, 1.000 dolari și 20.000 lei (în total aproximativ 20.000 euro).
Din declarația persoanei vătămate a rezultat faptul că, în ziua anterioară, s-a întâlnit cu numitul I.C.A., locotenent-colonel și cu un alt coleg de serviciu, pentru a lua masa în oraș, prilej cu care au consumat și băuturi alcoolice.
În jurul orei 00:00, persoana vătămată a ajuns acasă, însoțit doar de colegul său de serviciu, locotenent-colonelul I.C.A.
Sub influența alcoolului
Cei doi au mai consumat împreună o jumătate de sticlă de whisky, iar, la un moment dat, persoana vătămată i-a dezvăluit colegului faptul că deține o sumă importantă de bani în dormitorul apartamentului, într-o cutie (respectiv suma de 16.000 euro, 1000 dolari și 20.000 lei).
Apoi, persoana vătămată a scos cutia din dulap, a așezat-o pe pat, a luat din aceasta teancul de 20.000 lei, s-a dus în bucătărie și i-a arătat colegului suma.
Ulterior, persoana vătămată a revenit cu teancul de lei în dormitor, i-a pus în cutie, a lăsat cutia pe pat, după care s-a dus la baie, unde a stat doar scurt timp.
Ulterior, a constatat că însoțitorul său nu se mai afla în apartament. Când a verificat cutia, colonelul D.D.M. a remarcat dispariția întregii sume de bani. Persoana vătămată l-a apelat apoi pe coleg întrebându-l de ce a plecat și spunându-i că i-au dispărut banii, iar acesta i-a replicat „Asta e!”, după care nu i-a mai răspuns la telefon.
În aceste condiții, procurorii militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul lt. colonel I.C.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Apoi, s-a dispus în cauză punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul lt. colonel, pe numele lui fiind emisă atunci o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Suspectul declarase anterior în fața anchetatorilor că nu recunoaște comiterea faptei pentru care este cercetat și că este de acord să fie testat pentru detectarea comportamentului simulat (test poligraf).
Trei luni mai târziu, a fost efectuat și un test poligraf în cauză, iar prin raportul de constatare criminalistică s-a stabilit că, la întrebările relevante cauzei, numitul I.C.A. a prezentat modificări psihofiziologice specifice comportamentului simulat.
Cum a ajuns persoana vătămată inculpat
Ulterior audierii la Parchetul Militar, persoana vătămată, colonelul D.D.M., a revenit cu o declarație, consemnată la data de 3 aprilie 2023, ora 21:00, la sediul Secției 22 Poliție, prin care preciza că a găsit suma de bani declarată furată, în cămara/dressingul locuinței sale, în spatele aspiratorului, și că, prin urmare, nu i-ar fi fost sustrasă respectiva sumă (de aproximativ 20.000 euro).
Aproape două luni mai târziu, prin ordonanța din data de 23 mai 2023 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului și extinderea efectuării urmăririi penale față persoana vătămată, colonelul D.D.M.
Potrivit acuzatorilor, colonelul ar fi declarat în mod neadevărat că a găsit în interiorul apartamentului în care locuiește suma de bani sustrasă de colegul său, lt. colonel I.C.A., în scopul împiedicării tragerii la răspundere a acestuia pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
În fine, prin ordonanța din data de 14.07.2023 s-a dispus extinderea acțiunii penale față de inculpatul colonel D.D.M., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului.