Începând de duminică, 7 iulie a.c., peste 600 de obiecte din aur și argint provenite de la daci, vechii locuitori indo-europeni ai Daciei, vor fi expuse la Muzeul Drent. Expoziția „Dacia – Regatul aurului și argintului” cuprinde obiecte împrumutate de la 18 muzee din România.
„Cele 673 de obiecte din metale prețioase, parte a peste 50 de comori din colecțiile a 18 muzee din România, vor fi expuse într-un cadru nou și modern care pune în valoare atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice”, informează Muzeul Național de Istorie a României.
„Ele spun povestea poporului dac din 2000 î.Hr. până la cucerirea romană. Unele dintre comori nu au mai fost expuse niciodată în interiorul sau în afara României”, precizează muzeul. Cucerirea romană a avut loc în anul 106 d.Hr.
Dacii erau maeștri în producția de obiecte din aur și argint. Potrivit muzeului, obiectele erau decorate cu motive, simboluri sau reprezentări mitice. De-a lungul secolelor, simbolistica s-a schimbat, iar dacii și-au dezvoltat propriul simbol: Dragonul dacic, o încrucișare între un lup și un șarpe.
Acum 20 de ani, Kunsthal din Rotterdam a dedicat o expoziție generală dacilor. Acum 30 de ani, Boijmans din Rotterdam a avut un mare succes cu expoziția Aurul tracilor, care a atras peste 200 000 de vizitatori. Tracii au trăit și în Balcani.
Expoziția „Dacia – Regatul aurului și argintului” durează până la sfârșitul lunii ianuarie 2025.