Un magistrat civil, care a judecat favorabil un dosar în care era implicat Ministerul Apărării Naționale – condus de Nicolae Ciucă și prietenul său, gen. Marian Hăpău, director general al serviciului secret al Armatei, DGIA -, a fost recompensat cu o poziție de magistrat al Curții Militare de Apel (CMA).
Este vorba chiar actualul președinte al Curții Militare de Apel, Petre Valentin Bădiţă.
Nouăsprezece cereri de transfer
Din 2014 până în 2022, judecătorul Petre Valentin Bădiță a formulat 19 cereri de transfer la altă instanță, scrie justnews.ro, care a consultat datele consemnate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
În data de 15 apriie 2014, prin Decretul 375/2014, Petre Valentin Bădiţă a fost eliberat din funcţia de procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti şi numit în funcţia de judecător la Judecătoria Buftea, cu menţinerea gradului profesional de judecător de curte de apel.
Prima cerere de transfer a fost formulată la circa o lună de la semnarea decretului prin care i s-a aprobat transferul din funcția de procuror în cea de judecător.
Anterior, el activase ca procuror vreme de 6 ani, fiind numit de Traian Băsescu în funcția de procuror la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 2, în ianuarie 2008.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins în 29 mai 2014 solicitarea proaspătului judecător, bazându-se pe faptul că aprobarea transferului ar îngreuna semnificativ buna desfășurare a activității Judecătoriei Buftea, care ducea lipsă de personal.
La sfârșitul anului 2014, judecătorul Petre Valentin Bădiţă obține transferul la Tribunalul Ilfov, prin Hotărârea 1044 a Secției pentru judecători a CSM. El obține mai târziu transferul la Tribunalul București.
După încercarea eșuată de a ajunge la Curtea de Apel București, fostul procuror DIICOT se reorientează spre instanțele militare, solicitînd transferul la Curtea Militară de Apel.
În mai 2021, Secția pentru judecători a CSM respinge, prin Hotârârea 691, cererea formulată în 2020 de judecătorul Petre Valentin Bădiţă.
Argumentul judecătorilor CSM a fost acela că, prin aprobarea cererii s-ar crea un dezechilibru în activitatea instanței în care activa (Tribunalul București), care se confrunta la acel moment cu o încărcătură de dosare peste media națională.
Tribunalul București și Curtea de Apel București au emis cu acel prilej avize nefavorabile pentru transferul judecătorului Bădiță.
Avizele nefavorabile s-au evaporat
Pe 18 ianuarie 2022, judecătorul Petre Valentin Bădiţă primește o veste bună: i s-a aprobat cererea de transfer la Curtea Militară de Apel.
Anterior, atât Tribunalul București, cât și Curtea de Apel București, au emis, de data aceasta, avize favorabile transferului său. În aceste condiții, judecătorii CSM au dat undă verde. În câteva luni, deși Tribunalul București nu își rezolvase problemele de personal, judecătorul Bădiță a fost lăsat să plece din civilie.
Coincidență sau nu, în momentul în care i s-a schimbat norocul judecătorului Bădiță, de la Secția 1 Penală a Tribunalului București, acesta judeca în Camera Preliminară, încă din anul 2020, Dosarul nr. 3020/1/2019.
Dosarul îl viza pe col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de informații militare în cadrul DGIA/DCiSM, acuzat abuziv de sustragere de informații clasificate de către gen. Marian Hăpău, director general al DGIA.
Dosarul avea ca obiect o plângere formulată de MApN, semnată de ministrul Apărării de la acea vreme, Nicolae Ciucă, împotriva ordonanțelor de clasare din dosarul nr. 792/D/P/2016.
Ordonanțele de clasare au fost pronunțate de DIICOT, care nu a putut dovedi existența unor infracțiuni săvârșite de col. (r) Doru Paraschiv în sensul sustragerii și diseminării de informații clasificate.
Col. (r) Paraschiv îl acuză pe gen. Hăpău că, din ordinul său, i-au fost plantate documente militare secrete, cu scopul de a-l acuza de sustragere de informații clasificate.
Detalii AICI
O cerere de recuzare tardivă
În 2020, în timpul judecării Dosarul nr. 3020/1/2019, judecătorul Petre Valentin Bădiță a depus cererea de transfer de la Tribunalul București la Curtea Militară de Apel, care a fost respinsă în mai 2021.
În paralel, după cum ne-a declarat col. Paraschiv, a dat niște soluții favorabile MApN. „A respins ordonanța de clasare și a retrimis dosarul la DIICOT pentru a mă pedepsi exemplar. DIICOT însă nu mi-a găsit nimic, pentru că nu am săvârșit nicio infracțiune”, spune col. Paraschiv.
Procedura de transfer trebuia să-l facă pe judecătorul Bădiță să se recuze din Dosarul nr. 3020/1/2019, deoarece nu putea fi imparțial față de MApN , care trebuia să-i acorde avizele și aprobările necesare accederii în rândul cadrelor militare. Lucru care s-a și întâmplat. Printre aceste avize, judecătorul Bădiță a primit și unul de securitate, din partea DGIA, condusă de gen. Marian Hăpău.
Nu a făcut-o, încălcând Hotărârea nr. 176 din 6 februarie 2014 (*actualizată*) pentru aprobarea Regulamentului comun privind numirea ca judecător sau procuror militar, transferul de la instanţele sau parchetele civile la instanţele ori parchetele militare, precum şi acordarea gradelor militare şi înaintarea în grad a judecătorilor şi procurorilor militari.
„Este, fără echivoc, cel puțin un act de imparțialitate al judecătorului Bădiță, dacă nu chiar un aport la săvârșirea de infracțiuni și la ascunderea de infracțiuni din această speță”, spune col. (r) Doru Paraschiv.
Judecătorul Bădiță a depus declarația de abținere din dosar abia pe 26 aprilie 2021.
În mod bizar, o colegă judecătoare, Anastasia Gargale, cu care era într-o relație profesională apropiată, a decis că magistratul Bădiță nu era incompatibil să judece Dosarul nr. 3020/1/2019.
Din acel moment, cariera judecătorul Petre Valentin Bădiţă a avut o traiectorie ascendentă până la funcţia de preşedinte al Curții Militare de Apel București, pe care a obținut-o în iulie 2023, la doar 1 an jumătate de la accederea în magistratura militară. Asta după ce, o perioadă, a ocupat funcția de vicepreședinte al acestei instanțe, în ciuda faptului că era doar căpitan.
Contactat telefonic de Independent News, judecătorul Petre Valentin Bădiţă a insistat că nu există nicio legătură între promovarea sa la Curtea Militară de Apel București și Dosarul nr. 3020/1/2019. De alfel, el are o memorie selectivă în acest caz, în sensul că și-l amintește pe col. Paraschiv, dar nu mai ține minte că erau implicați Nicolae Ciucă și gen. Marian Hăpău.
Foto: Luju.ro