Președintele Ucrainei a repetat dorința sa de a avea garanții reale de securitate din partea Statelor Unite, după întâlnirea avută cu Keith Kellogg, emisarul pentru Rusia și Ucraina al Administrației Trump.
A existat multa tensiune în urma declarațiilor spinoase ale lui Donald Trump la adresa lui Volodimir Zelenski, prin care l-a făcut dictator pe acesta. Președintele Ucrainei s-a întâlnit joi cu emisarul american Keith Kellogg, văzut de mulți drept figura cea mai prietenoasă Kievului din anturajul Casei Albe.
Conferința de presă care trebuia să aibă loc cu cei doi a fost anulată, dar președintele s-a adresat seara pe rețele sociale. Conform lui, discuțiile i-au readus speranță. „Avem nevoie de acorduri cu America, care să funcționeze cu adevărat”.
„Interesele economice și siguranța națională sunt interconectate. Detaliile sunt foarte importante, cu cât sunt ele descrise mai bine, cu atât mai bun e rezultatul.” Aluzia sa la acordul privind accesul americanilor la resursele naturale ale Ucrainei a fost cât se poate de clar.
Resursele naturale ale Ucrainei
Informațiile apărute în spațiul public relevă faptul că Zelenski a refuzat propunerea de a ceda 50% din minereurile țării sale, în contextul în care SUA nu își asuma concret nicio responsabilitate în apărarea unei eventuale păci în Ucraina. Mulți au comentat că prevederile impuse de americani erau mai dure decât cele stipulate Germaniei în tratatul de la Versailles, după Primul Război Mondial.
Mike Waltz, consilierul pe securitate națională al lui Trump, a precizat ieri, în fața jurnaliștilor, că intenția Casei Albe este ca bogățiile respective să servească drept compensație pentru tot ajutorul trimis până acum de SUA, respectiv să poată acorda altă asistență în viitor pe baza acestora.
Scott Bessent, șeful Trezoreriei americane, a călătorit la Kiev săptămâna trecută pentru a-i prezenta lui Volodimir Zelenski draftul înțelegerii care urma să fie semnată la Munchen. Ulterior, Zelenski a refuzat să își dea acordul.
Bessent a spus că dorința conducerii americane era de a crea un parteneriat economic cu țara invadată, pentru a arăta către electoratul american apropierea dintre cele două state. Trump voia astfel să justifice în felul acesta cooperarea cu ucrainenii.
Conform Axios, după discuțiile de ieri, americanii ar urma să transmită o nouă variantă de acord, cu condiții mai bune pentru Kiev.