Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că soldații ucraineni au luat prizonieri doi cetățeni chinezi, care luptau în armata rusă. Evenimentul s-a petrecut în regiunea Donețk, din estul țării, acolo unde au avut loc unele dintre cele mai dure bătălii din război.
Zelenski a punctat că cei doi nu sunt singurii chinezi aflați pe câmpul de luptă. Totodată, el a subliniat că aceasta este o tentativă a Moscovei de a atrage China în mod direct, sau indirect, în conflictul ruso-ucrainean.
Diplomații Ministerului de Externe din Kiev i-au contactat pe omologii de la Beijing pentru a clarifica felul în care China va răspunde acestei vești. Nu este clar încă dacă respectivii prizonieri au fost trimiși acolo de guvernul chinez, sau dacă au ales individual să participe la luptele din Ucraina. Un oficial ucrainean i-a numit însă „mercenari” pe cei doi.
Din informațiile apărute în presă, sute de chinezi ar fi mers să lupte pentru Rusia, alături de persoane din Nepal, sau cetățeni din țări localizate în Asia Centrală. Situația acestora pare să fie diferită de statutul soldaților nord-coreeni, care au fost trimiși pe front pe baza unui acord politic între guvernele de la Moscova și Phenian.
SBU, unul dintre serviciile de informații ale Ucrainei, îi verifică pe cei doi chinezi. Ei ar fi avut în posesia lor cărți de identitate, carduri bancare și alte documente personale.
Totodată, Zelenski a precizat evenimentul acesta arată faptul că Rusia nu este interesată cu adevărat să negocieze cu adevărat pentru pace, în contextul în care SUA încearcă să intermedieze un acord de încetare a focului.
El a mai argumentat că este nevoie de un răspuns din partea Statelor Unite, Europei și „tuturor celor care doresc pace”. În postarea sa, liderul ucrainean a atașat și un videoclip un soldat capturat, legat de mâini, care vorbea în chineză.
Reacția de la Washington a venit din partea Departamentului de Stat. O purtătoare de cuvânt a instituției a calificat situația drept „îngrijorătoare”, dar a evitat să precizeze dacă guvernul american are aceleași informații precum Zelenski.
Un diplomat occidental a declarat pentru publicația britanică „The Guardian” că „nu există dovezi că statul chinez s-ar afla în spatele mobilizării acestor persoane către front”.
După declanșarea invaziei pe scară largă, în februarie 2022, au exist foarte mulți oameni care s-au dus să participe la război, fie de partea Ucrainei, dar și de partea Rusiei. Din informațiile publice, ar fi implicați cetățeni din peste 70 de țări, fie ei mercenari, sau veniți din proprie convingere.
Rusia a dus campanii de recrutare în mai multe țări, din toată lumea. Mii de mercenari nepalezi au fost încorporați în forțele ruse. India și Etiopia s-au numărat la rândul lor printre țările unde Rusia a reușit să convingă oameni să se alăture Kremlinului în conflictul militar. Totodată, au existat investigații făcute de jurnaliști despre felul în care ei utilizau campanii înșelătoare pentru a ademeni pe respectivii.
De cealaltă parte, în armata ucraineană au existat voluntari din mai multe țări occidentale care s-au alăturat efortului de război al Kievului. Este vorba atât despre state europene, cât și SUA, Canada, dar chiar și taiwanezi, australieni, neozeelandezi. O altă țară îndepărtată de unde ucrainenii au reușit să recruteze mulți luptători este Columbia. Acolo, din cauza războiului civil care durează de decenii, există mulți oameni cu experiență de luptă. Astfel, țara a devenit „teren fertil” pentru efortul de recrutare.
China se declară neutră
Beijingul a încercat, încă din februarie 2022, să se prezinte drept neutru, respectiv gata să joace un rol în intermedierea dintre cele două părți. Chinezii au declarat că respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Pe de altă parte, ei au specificat că doleanțele Rusiei trebuie rezolvate. În cadrul Organizației Națiunilor Unite, reprezentantul țării s-a abținut când a fost vorba de rezoluțiile care condamnau Rusia pentru invazie.
Toate acestea fiind spuse, au existat totuși suspiciuni puternice cum că Beijingul a susținut în diverse feluri efortul de război a Rusiei. Serviciile de informații estoniene au publicat acum două luni un raport despre felul în care chinezii îi ajută pe ruși să fenteze sancțiunile impuse de Occident, prin revânzarea unor componente de drone, sau alte echipamente ce pot fi folosite în operațiunile militare.
De altfel, Statele Unite au impus în mai 2024 sancțiuni asupra mai multor companii chinezești care contribuiau la eforturile rușilor de a-și reface stocul de componente de tehnică militară, cum ar fi detectoarele de infraroșii.
Totodată, în decembrie anul trecut, a ieșit un scandal după ce o navă sub pavilion chinez a fost suspectat că se afla în spatele operațiunii în care s-au tăiat cabluri submarine din Marea Baltică. Poliția suedeză a efectuat o percheziție a vasului respectiv.
La nivel public, comunicarea dintre Kiev și Beijing nu a fost una foarte activă. Zelenski a avut primul, dar și singurul apel telefonic de la declanșarea invaziei confirmat oficial cu omologul său chinez abia în aprilie 2023, la peste un an de la momentul atacului rusesc. Totodată, prima vizită de care se știe public a unui înalt demnitar ucrainean în China a avut loc abia anul trecut, în iulie. Atunci, Dmytro Kuleba, ministrul de Externe de la aceea vreme a Ucrainei, s-a deplasat la Beijing pentru discuții cu omologul său, Wang Yi.
Oarecum firesc, rivalii regionali ai Chinei au fost mult mai implicați în ajutorarea și suportul pentru Ucraina. Japonia, Coreea de Sud și chiar și Taiwanul au oferit ajutor umanitar și financiar pentru guvernul de la Kiev. Guvernul de la Tokyo chiar a contribuit și cu ajutor militar, transferat în mod indirect.
Chinezii au negat spusele lui Zelenski
După ce autoritățile de la Kiev au apelat inclusiv la gestul de a chema un diplomat de la ambasada Chinei pentru a oferi explicații, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a oferit un răspuns.
Lin Jian a respins afirmațiile președintelui Zelenski, cum că ar exista mai mulți cetățeni chinezi care luptă sub drapelul Rusiei. El a cerut ca Ucraina să aprecieze „rolul constructiv” pe care China îl joacă în rezolvarea conflictului.
Chiar și așa, acesta a continuat prin a informa că autoritățile din țara sa au recomandat ca cetățenii Chinei să evite zonele de conflict și mai ales participarea în operațiunile militare, indiferent de tabără. Lin a precizat și că statul chinez va face verificări cu Ucraina pentru a verifica detaliile.