Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Boloja (PNL), Elena Lasconi (USR) sau Kelemen Hunor (UDMR) nu vor fi nume luate în calcul în procesul de desemnare a candidatului comun la Președinție, au declarat „Independent news” surse din mediul politic.
Decizia a fost luată la întâlnirea liderilor celor patru partide de marție seară, în care s-a luat decizia formării unei coaliții de guvernare, cu posibilitatea susținerii unui candidat comun la Președinție.
În aceste condiții, o serie de nume vehiculate în spațiul public ar putea ieși din calcule. Unul dintre aceste nume este Eduard Hellvig, care a renunțat la postura de independent și s-a înscris în PNL a doua zi după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Numele lui Hellvig a fost avansat de fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, împreună cu cel al noului lider al liberalilor Ilie Bolojan, sub pretextul că „întrunesc calitățile necesare pentru poziția de candidat la Președinție.”
Despre Eduard Hellvig, Antonescu a apreciat că „prezintă mai multe avantaje.”
„Are orizont şi cultural şi informaţional, ştie politică externă, are experienţă politică şi cunoaşte mecanisme interne, cunoaşte instituţii. Sigur că este o variantă, am mai vorbit despre ea”, a spus fostul lider PNL.
Lista lui Kelemen
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avansat și el, marţi, înainte de întâlnirea Coaliției, câteva nume de prezidenţiabili: Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, Daniel Funeriu, Toader Paleologu, Crin Antonescu și Nicușor Dan, „personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice” pentru o asemenea poziție.
El a insistat la prezidențiabilul să fie desemnat până la finalul acestui an.
„Dacă vrem să enervăm pe oameni şi mai tare, atunci putem specula, să lăsăm alegerile prezidenţiale până în iunie, dar din punctul meu de vedere, cel mai repede în martie trebuie să organizăm şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a spus liderul UDMR la Digi TV.
În opinia sa, viitorul guvern va avea puteri depline până pe 21 decembrie și va putea da o hotărîre de guvern care să stabilească data celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, pe 16 și 30 martie, respectând tot calendarul legal.
Kelemen a avansat aceste nume la scurt timp după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, cu care liderul UDMR are o relație foarte apropiată, a făcut o vizită- fulger în SUA pentru a se întâlni cu președintele- ales Donald Trump.