Un militar de rang înalt este îngrijorat cu privire la scenariul în care Statele Unite ar fi nevoite să lupte atât într-un război convențional, cât și să contracareze grupări teroriste simultan. Generalul Bryan D. Fenton spune că, într-un astfel de scenariu, probabilitatea ca situația să degenereze este mare și solicită o nouă strategie comprehensivă de apărare.
Șeful Comandamentului Forțelor pentru Operațiuni Speciale a Armatei SUA (USSOCOM) apreciază că situația la nivel mondial este una tensionată. Tocmai de aceea, marile forțe militare ale lumii își verifică și actualizează planurile pentru eventualitatea în care se ajunge într-o situație nedorită, dificilă.
Generalul Fenton a enumerat o serie de probleme, care, în opinia sa, ar putea să afecteze serios capacitatea Forțelor Armate ale Statelor Unite de a lupta într-un eventual conflict.
Așa cum s-a văzut în Ucraina, comandantul se așteaptă ca taberele implicate să lupte intens, aproape corp la corp chiar. El a comparat stilul acesta de desfășurare a luptelor cu cel din războaiele mondiale. Foarte probabil, este vorba atât despre apărarea prin tranșee, cât și războiul urban.
Marea diferență față de alte conflagrații militare din istorie este însă prezența mult mai mare a tehnologiei, mai exact a aparaturii de ultimă generație. Generalul menționează dronele aeriene, terestre și maritime, inclusiv sisteme care pot opera în subteran.
Șeful USSOCOM preconizează că stocurile de muniție și armament se vor epuiza în primele 72 de ore de luptă. Mai exact, se referă la rachete hipersonice, drone de dimensiuni mici, muniția de tip loitering (drone kamikaze, arme care lovesc o țintă anume etc.) și sisteme autonome.
Este posibil ca anumite arme pur și simplu să nu meargă, sau să fie indisponibilizate din cauza problemelor de logistică. Totodată, multe aparaturi se bazează pe cipuri sau fel și tehnologii electronice greu de procurat.
Comandantul USSOCOM consideră că, în ciuda eforturilor furnizorilor armatei americane, chiar și cu o capacitate de producție crescută a fabricilor de armament, industria militară tot nu ar putea să facă față vitezei foarte mari cu care ar trebui refăcute stocurile.
În opinia sa, nu trebuie să fie ignorați nici factori surpriză, precum posibilitatea inamicului de a sabota transporturile sau alte aspecte ale logisticii. Nu în ultimul rând, toate condițiile se schimbă enorm în cazul unui conflict, astfel că nu poți avea cu adevărat predictibilitate.
Pe hârtie pare că totul sună pesimist. Numai că generalul Fenton crede că, din cauza complexității lumii moderne, a lanțurilor de aprovizionare, a geopolitici secolului XXI și a lipsei capacității industriale necesare, nu este imposibil un astfel de scenariu gri.
El adaugă și impactul pe care inteligența artificială l-ar putea avea, care ar schimba radical multe concepte și strategii existente în prezent. Adaptabilitatea e esențială, mai adaugă.
Efort comun guvern – industrie – parteneri
Guvernul american trebuie să joace un rol activ, să fie coordonatorul noului efort, în condițiile în care timpul se scurge, afirmă generalul. El punctează și rolul pe care Comandamentul său l-ar putea juca, mai exact să fie liantul dintre instituții, întreprinderi, dar și mediul academic.
Important va fi și mediul privat, care ar trebui să sprijine și să contribuie la cauză. Mai exact, se referă la investiții și alte forme de asistență. Oportunități vor exista multe, dat fiind rolul sporit pe care îl va avea baza industrială a țării.
Rivalii Statelor Unite
Prin Partidul Comunist aflat la putere, China este principala amenințare pentru SUA, conform lui Fenton. Modul de operare al conducerii țării este unul sofisticat, mai exact prin combinarea mijloacelor diplomatice, informaționale, militare și economice.
Postura agresivă a Beijingului în spațiul Indo-Pacific, furtul proprietății intelectuale, dar și represaliile împotriva diasporei chinezești reprezintă toate modul prin care se manifestă ambițiile Partidului.
Acesteia i se adaugă și Rusia, Coreea de Nord, sau Iran. Fiecare țară în parte poate reprezenta o amenințare într-o formă sau alta. Marea problemă este însă când ele acționează împreună.
Spre exemplu, generalul analizează speța războiului din Ucraina. Nu este doar Rusia implicată, ci și Iran prin diverse materii și mai ales armament oferit Kremlinului. Dar, și China oferă sprijin pentru ruși, mai ales pe parte de tehnologie, sau evitare a sancțiunilor, cât și Coreea de Nord prin armament și trupe implicate direct.
În Yemen, rebelii Houthi sunt sprijiniți în principal de către Iran. Cu toate acestea, rușii sunt cei care le oferă suportul tehnic pentru a putea ținti cu acuratețe navele pe care le atacă, conform lui Fenton. Tot Occidentul are de pierdut pe urma perturbării acelei rute comerciale.
Marele pericol pentru SUA este natura fluidă a războiului modern. Mai exact, în decurs de câteva săptămâni, deja se pot produce atâtea inovații tehnologice încât să schimbe echilibrul de pe câmpul de luptă, evaluează comandantul.
O entitate, fie ea statală sau non-statală, poate să domine atât spațiul aerian, cât și cel de pe mare, fără avea o aviație, sau o marină puternică. În schimb, o poate face prin drone, așa cum a reușit Ucraina să se apere în Marea Neagră. Armele ieftine pot fără nicio problemă să le distrugă pe cele scumpe.
Soluții
Există însă și motive de optimism. În cel de-al doilea război mondial, SUA a reușit să își domine adversarii prin capacitatea sa de a produce mult mai mult decât ei. Astfel, generalul Fenton indică drept principalul pilon al planului său relocarea producției în Statele Unite, pentru a nu mai depinde de alte țări.
Există însă foarte multe aparaturi sau unelte care în mod realist, nu ar putea fi fabricate în America. Astfel, comandantul insistă pentru ca SUA își mențină parteneriatele pe plan extern, care pot astfel să compenseze acest handicap.
Totodată, el propune ca USSOCOM să contribuie activ la crearea „ecosistemului” care să necesar pentru noul cadru. Astfel, se angajează să colaboreze cu cercetătorii și universitățile care pot să inoveze și să asigure dominația Americii în domeniul tehnologiei.
Ei sunt oamenii care pot cel mai bine să conceapă soluții pentru probleme ieșite din comun pe care autoritățile americane le întâmpină. Câteva arii prioritare ar fi senzorii avansați, inteligența artificială, calculatoarele cuantice, sau dronele.
Sunt totodată cruciale parteneriatele cu mediul privat, care poate oferi oportunități unice pentru diversele instituții din sectorul public. Firmele americane pot contribui cu tehnologii cu dublă utilizare, baterii, roboți, fel și fel de autovehicule, sau sisteme autonome.