Statele Unite au anunțat că vor investi în extinderea industriei semiconductorilor din India, ca parte a unei inițiative conduse de Departamentul de Stat pentru a reorienta lanțul global de aprovizionare în favoarea Washingtonul-ui, scrie Foreign Policy.
Cipurile semiconductoare au dobândit o importanță geopolitică fără precedent, fiind utilizate în smartphone-uri, mașini, rachete balistice și multe altele, făcându-le să fie esențiale pentru economia globală și indispensabile pentru tehnologiile noi în creștere rapidă, precum inteligența artificială și calculul cuantic.
Pericolul chinez
Cipurile sunt în centrul unei concurențe tehnologice în creștere cu China, pe care Administrația Biden a făcut-o o prioritate, armonizându-și eforturile legislative cu o serie de controale asupra exporturilor care interzic vânzarea de semiconductori avansați și echipamente de fabricație de cipuri companiilor chineze.
Există, de asemenea, un efort de lungă durată de diversificare a lanțului de aprovizionare din Taiwan. Beijing consideră insula independentă de pe coasta Chinei ca fiind propriul teritoriu și s-a angajat să o anexeze în cele din urmă, făcând din Taiwan un punct fierbinte geopolitic din ce în ce mai periculos.
Taiwan produce mai mult de 90% din semiconductorii cei mai avansați din lume.
Țări partenere SUA
India este a opta țară cu care Statele Unite au semnat un astfel de parteneriat, alăturându-se altor state precum Costa Rica, Indonezia, Kenya, Mexic, Panama, Filipine și Vietnam.
În toate cele opt țări, Statele Unite se vor concentra pe dezvoltarea capacităților de asamblare, testare și ambalare a semiconductorilor – ultimul pas din procesul de fabricație care pregătește cipurile pentru utilizare în diferite dispozitive electronice.
Deși natura exactă și amploarea investițiilor în India vor fi supuse unei revizuiri a ecosistemului țării de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, acestea se vor concentra probabil în principal pe dezvoltarea forței de muncă și formarea profesională.
Investițiile in ecosistemul de semiconductori
Departamentul de Stat primind 500 de milioane de dolari pe parcursul a cinci ani pentru a canaliza în ecosistemele de semiconductori din țările prietene din întreaga lume pe care administrația Biden speră că vor completa eforturile de fabricație din SUA.
Guvernele din întreaga lume au avut o reacție similară, subvenționându-și propriile industrii de cipuri într-un efort de a construi o bază de producție mai autonomă și mai rezistentă.
India nu face excepție, înființând Misiunea Semiconductorilor din India, care oferă aproximativ 9 miliarde de dolari în fonduri guvernamentale pentru fabricația de semiconductori.
Statele Unite au fost un partener cheie și în aceste eforturi, compania de cipuri Micron Technology, cu sediul în Idaho, anunțând un angajament de aproape 3 miliarde de dolari pentru a construi o nouă fabrică în India în timpul unei vizite de stat a prim-ministrului Narendra Modi la Washington în cursul anului 2023.
Foto via indiatimes.com
Citește și:
>> Explozia pagerelor din Liban, explicații și semnificații. Un nou tip de lovitură militară
>> Cea mai recentă carte a popularului Yuval Noah Harari riscă să fie un fiasco