Maia Sandu conduce în intenția de vot pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova, din 20 octombrie, relevă Barometrul socio-politic efectuat de IMAS Moldova la comanda „Independent news” și dat joi publicității.
Astfel, 33,7% dintre respondenți vor ca Maia Sandu să câștige un nou mandat, și vor vota în consecință, în timp ce doar 11,5% îl susțin pe Alexandr Stoianoglo. Procentele sunt mai mari în rândul celor care au deja cristalizată o opțiune de vot la prezidențiale: Maia Sandu – 41,5%, Alexandr Stoianoglo- 14,2%.
Actuala președintă este relativ stabilă față de Barometrul IMAS din luna mai, când era cotată la 35,2, respectiv 41,3 în rândul celor care au o opțiune de vot. Sondajul nu măsoară opțiunile din Transnistria și Diasporă.
Marea majoritate a alegătorilor din R. Moldova, 77%, mai mulți cu opt procente decât în luna mai a.c., cred că va exista un tur doi al alegerilor prezidențiale, față de doar 15% (față de 20% în luna mai) care susțin contrariul.
Procentul celor care vor ca R. Moldova să aibă un alt președinte decât Maia Sandu este în creștere (58%, față de 55% în mai), în paralel cu scăderea numărului celor care doresc ca Maia Sandu să obțină un nou mandat (37%, față de 39% în mai).
Cu toate acestea, cei mai mulți dintre respondenți (44%) cred că Maia Sandu va câștiga totuși alegerile prezidențiale.
Lipsa reformei sistemului de justiție este cea mai mare vulnerabilitate a Maiei Sandu în perspectiva campaniei electorale de la alegerile prezidențiale. 54% dintre respondenți consideră că actuala președintă este direct responsabilă de eșecul reformei justiției, față de doar 35% care susțin contrariul.
PAS conduce în topul partidelor
PAS, partidul Maiei Sandu, continuă să ocupe primul loc în topul intenției de vot la alegerile parlamentare, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidul „Șansa”, al lui Ilan Șor.
În privința referendumului pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, se constată o scădere ușoară a sprijinului popular față de acest demers, menit să o ajute pe Maia Sandu.
Doar 53% dintre respondenți cred că este un demers util, față de 55% în mai, în timp ce 41% susțin contrariul, față de 38% în urmă cu două luni.
De asemenea, 58% dintre cei chestionați cred că referndumul trebuia organizat independent de alegerile prezidențiale, în timp ce doar 34% vor ca cele două să aibă loc simultan.
Cetățenii de pe teritoriul Moldovei, în proporție de 45%, nu cred că aderarea țării la Uniunea Europeană se va realiza până în 2030, în timp ce 43% sunt optimiști în această privință.
Nu mai puțin de 49% doresc ca R. Moldova să fie o republică prezidențială, în timp ce 42% vor republică parlamentară.
În ceea ce privește unirea R. Moldova cu România, procentul celor care ar vota pentru aceasta la un referendum este relativ stabil.