UPDATE 1.00. Maia Sandu l-a învins pe Alexandr Stoianoglo în alegerile prezidențiale și a câștigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova.
După numărarea a 99,55% din voturi, Maia Sandu are 55,26%, iar Stoianoglo, 44,74%.
DIferența dintre cei doi este de peste 175.000 de voturi.
UPDATE 23.20. La această oră, Maia Sandu l-a depășit pe Alexandr Stoianoglo în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Restul proceselor verbale care nu au fost procesate provin din Diaspora și vor mări diferența în favoarea actualului șef al statului.
UPDATE 18.30. Rectorul Universității București, sociologul Marian Preda, crede că Maia câștigă alegerile cu 53%. Până la această oră prezența în Diaspora era de 270.000 de persoane.
- Voturile din primul tur pentru fiecare candidat se păstrează.
- Voturile celorlalți din primul tur merg cam 60/65 Stoianoglu și 40/35 Maia. Am pus doar 30% la Maia și 70% la Stoianoglu.
- Voturile suplimentare față de turul 1 merg minim 70% la Maia și 30% la Stoianoglu pentru că sunt mai frecvente in diaspora, in Chișinău, între tineri și mai puțin în rural, la cei vârstnici, cei care au fost disciplinati si in primul tur deci nu sunt votanți noi.

Acesta este scenariul mai degrabă prudent.
Orice depășire a numărului de participanți va mări decalajul în favoarea Maiei.
Eu cred, ținând seama de mulți factori, că voturile care vor merge la Maia pot fi chiar mai multe decât în acest scenariu”, a scris Marian Preda pe Facebook.
„Diaspora, record istoric la vot! Va fi bine!”, a scris pe Facebook și Cristian Hrițuc, consultant poltic specializat pe R. Modova.
„Puteți să scădeți și cele câteva mii de voturi aduse cu avionul și autocare. Până la urmă, vorbim de câteva mii, nu de zeci de mi. Acolo s-a văzut și disperarea Kremlinului.
Cu ritmul asta și cu secțiile din diaspora care au în plus câteva ore de vot putem ajunge la diferența necesară. Să nu fie ca la referendum.”
Știrea inițială
Ce șansă are Maia Sandu să câștige un nou mandat de președinte al Republicii Moldova? „Independent news” a încercat să răspundă la această întrebare analizând rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale, corelate cu cele de la referendumul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Estimările noastre reprezintă un scenariu ideal, rezultatul putând fi influențat de variabile pe care le vom detalia.
Așadar, în primul tur s-au înregistrat următoarele rezultate:
- Maia Sandu– 656.852 voturi
- Alexandr Stoianoglo – 401.215 voturi
- Renato Usatîi– 213.169 voturi
- Irina Vlah– 83.193 voturi
- Victoria Furtună – 68.778
- Vasile Tarlev– 49.316 voturi
- Ion Chicu – 31.797 voturi
- Octavian Țîcu – 14.326 voturi
- Andrei Năstase – 9.946 voturi
- Natalia Morari – 9.444 voturi
- Tudor Ulianovschi – 7.995
După primul tur, candidații și-au îndemnat alegătorii să voteze astfel:
- Renato Usatîi– fără recomandare/vot liber
- Irina Vlah – recomandare pentru Alexandr Stoianoglo
- Victoria Furtună – recomandare pentru Alexandr Stoianoglo
- Vasile Tarlev – recomandare pentru Alexandr Stoianoglo
- Ion Chicu – recomandare pentru Alexandr Stoianoglo
- Octavian Țîcu– recomandare implicită pentru Maia Sandu
- Andrei Năstase – recomandare implicită pentru Alexandr Stoianoglo
- Natalia Morari – recomandare pentru Alexandr Stoianoglo
- Tudor Ulianovschi – fără recomandare/vot liber.
Asta însemna că Maia Sandu poate lua, în turul doi, voturi de la Octavian Țîcu (14.326 voturi).
Alexandr Stoianoglo poate lua de la Irina Vlah, Victoria Furtună, Vasile Tarlev, Ion Chicu, Andrei Năstase, Natalia Morari (249.674 voturi).
Potențialul de voturi al candidaților din turul doi
Numărul potențial de voturi pe care Maia Sandu îl poate lua în turul doi este de 764.045.
- 656.852 voturi pe care le-a luat în primul tur.
- 14.326 voturi de la Octavian Țîcu
- 92.867 de voturi de la cei care au votat DA la referendum, dar nu au votat-o pe Maia Sandu în primul tur (au sancționat-o).
LIVE TEXT DESCHIDE.MD CU DESFĂȘURAREA VOTULUI
Numărul potențial de voturi pe care Alexandr Stoianoglo îl poate lua în turul doi este de 723.889
- 401.215 de voturi pe care le-a luat în primul tur.
- 249.674 de voturi de la candidații care și-au anunțat sprijinul pentru el.
- 73.000 de voturi de la cei care au boicotat referendumul pro- UE (cifra reprezintă diferența dintre cei prezenți la prezidențiale și cei prezenți la referendum).
Astfel Maia Sandu conduce cu o diferență de 40.156 de voturi.
De ce depinde turul doi
Rezultatul alegerilor prezidențiale depinde de modul în care se vor mobiliza alegătorii din Diaspora și de modul cum se vor împărți voturile din primul tur ale lui Renato Usatîi, în principal, și ale lui Tudor Ulianovschi, în secundar (221.164 voturi).
În primul tur de scrutin al prezidențialelor prezența a fost de 240.548. În turul doi se înregistrează de obicei o prezență mai mare, iar alegătorii în plus votează în marea lor majoritate cu Maia Sandu.
În privința voturilor lui Usatîi și Ulianovschi, ambii candidați din turul doi al prezidențialelor pot trage voturi din acest bazin. Rămâne de văzut în ce proporție.
Deși nu a făcut nicio recomandare alegătorilor săi, Renato Usatîi a avut un discurs foarte critic, acuzând presiuni din partea Moscovei pentru a se retrage înaintea turului întâi și a-l sprijini pe Alexandr Stoianoglo.
În mod normal, Alexandr Stoianoglo are prima șansă să atragă voturile lui Usatîi, deoarece electoratul acestuia este antisistem, cu accente populiste, iar Maia Sandu și PAS sunt la guvernare și va fi greu să convingă acest segment. După declarația lui Usatîi despre presiunile Moscovei, șansele Maiei Sandu ar putea crește. De altfel, Maia Sandu i-a îndemnat pe susţinătorii lui Renato Usatîi să-şi unească forţele pentru a nu permite „revenirea la putere a unui regim care luptă murdar”.
Dacă luăm, totuși, în considerare „worst case scenario” (scenariul cel mai defavorabil Maiei Sandu- n/ red.) putem distribui voturile lui Usatîi/Ulianovschi după raportul: o treime- Maia Sandu, două treimi- Alexandr Stoianoglo.
În acest caz, Maia Sandu ar lua 70.000 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo, 140.000 de voturi.
Asta înseamnă că un total de voturi pentru Maia Sandu de 834.045, și de 863.889 pentru Stoianoglo.
În acest scenariu, Stoianoglo ar învinge la o diferență de 30.000 de voturi.
Diferența poate crește dacă voturile lui Renato Usatîi s-ar transfera după proporția: un sfert către Maia Sandu, trei sferturi către Alexandr Stoianoglo.
Salvarea Maiei Sandu poate veni din Diaspora. Pentru ca actuala președintă să fie sigură de victorie, în Diaspora trebuie să vină la urne cu 100.000 mai mulți alegători decât în turul 1, adică circa 340.000 de persoane.
Realitatea din teren ar putea fi mai dură
Estimările noastre reprezintă un scenariu ideal. În realitate, alegerile sunt influențate de variabile sociologice:
- în ciuda recomandărilor făcute alegătorilor de către candidații care au pierdut în primul tur, voturile nu se transferă în proporție de 100%.
- în turul doi, alegătorii candidaților care au pierdut în primul tur nu se mai mobilizează la urne, decepționați de faptul că favoritul lor a ieșit din cursă.