How to Web, evenimentul anului pentru ecosistemul de startup-uri din Estul Europei, se va desfășura la București pe 2 si 3 octombrie. Cifrele momentului spun că în cele 2 zile de conferință vom avea la București: 100 de vorbitori internaționali din industria tehnologiei, peste 200 de investitori europeni, peste 500 de startup-uri și peste 3.000 de participanți internaționali.
Marea atracție va fi competiția Spotlight unde cele mai bune startup-uri, selectate din cca 300 de aplicații, își prezintă pitch-ul de câteva minute în fața investitorilor. Premiul este o investiție de 350.000 euro. Suma reprezintă o sindicalizare, adică este asimilată de la mai multe fonduri de investiții (Underline Ventures, Startup Wise Guys și Gapminder).
În plus față de marele premiu, la ediția de anul acesta mai sunt anunțate trei premii secundare: întâlniri facilitate cu investitori de top de la cele mai râvnite fonduri de capital de risc (VCs), precum:
- Ondrej Bartos, General Partner at Credo Ventures;
- Kamil Mieczakowski, Partner at Notion Capital;
- Felix Martinez, Principal at Seedcamp;
- Bogdan Iordache, General Partner at Underline Ventures;
- Cristobal Alonso, Global CEO at Startup Wise Guys;
- Martin Olczyk, Managing Director at Techstars
Până să aflăm cine va câștiga competiția Spotlight în 2024, menționăm că, la ediția trecută, pitch-ul câștigător a fost cel al startup-ului Collabwriting, iar premiul câștigat a fost de 880.000 euro, un record pe care organizatorii nu au reușit să-l depășească anul acesta iar asta spune ceva deopotrivă despre startup-uri dar și despre investitori.
Am avut zilele trecute o conversație cu Sandra Ijoski, CEO și co-founder Collabwriting, despre cât a durat până să ajungă investiția la ei și ce sfaturi are pentru câștigătorul de anul acesta. Collabwriting oferă o extensie simplă pentru browser care te ajută să accesezi, comentezi și să colaborezi pe conținutul online.
O călătorie nebună
Independent news: Cum v-a ajutat investiția How to Web?
Sandra Ijoski: Investiția How to Web a venit la momentul perfect. Am ridicat runda pe care doream să o strângem, dar și cu o comunitate uimitoare de investitori alături de noi, oferindu-ne o șansă reală de succes nu doar la nivel local, ci și pe scena globală a startup-urilor.
Cât a durat procesul de due diligence?
Procesul a durat câteva luni, în principal pentru că a trebuit să ne ajustăm structura juridică și să trecem prin toate formalitățile. Am încheiat oficial runda la începutul acestui an după ce am primit și grantul de 300.000 euro oferit de Katapult, un accelerator de startup-uri din Serbia.
Care este sfatul tău pentru startup-ul care va câștiga investiția în 2024?
Sfatul meu pentru câștigătorul investiției din 2024 este să se pregătească pentru o călătorie nebună în primele câteva zile! Am primit atât de multe mesaje de susținere și am făcut atât de multe conexiuni uimitoare, încât a devenit tot mai greu să le urmărim. Un lucru de reținut este că câștigarea investiției este doar începutul – folosiți-o ca o rampă de lansare pentru a vă scala startup-ul și păstrați întotdeauna în prim-plan obiectivele pe termen lung.
Cum merge compania voastră în prezent?
Collabwriting merge excelent, cu îmbunătățiri constante în fiecare zi. Avem cu ce să ne mândrim față de anul trecut, datorită muncii depuse de echipa noastră. Am introdus versiunea de lucru în echipă pe care utilizatorii noștri o așteptau cu nerăbdare și acum este o caracteristică de bază a Collabwriting.
De asemenea, am lansat colaborarea la conținut video, care a fost un mare succes. Ne concentrăm în continuare pe creșterea bazei noastre de utilizatori și îmbunătățirea produsului nostru pentru a servi mai bine pe oricine caută un al doilea creier virtual.
Foto: How to Web